Dossier Filmdomein | The Lost World @ Burgers’ Zoo, Arnhem

De klassieker The Lost World uit 1925 van regisseur Harry O. Hoyt bekijken op een groot scherm midden in een jungleachtige omgeving en begeleid door live muziek. Dat klinkt als een mooie en unieke ervaring en dat was het dan ook toen afgelopen vrijdag de droom van muzikanten Kevin Toma en Huib van der Grint werkelijkheid werd in de Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo. In hun muziekensemble Listen to the Ghost brachten ze de voorloper van films als King Kong en Jurassic Park op magische wijze tot leven.

Bush_posterAls sinds 1995 maakt muzikant Kevin Toma muziek bij zwijgende films, maar meestal gaat het hier om de films met wat zwaardere en serieuzere thema’s zoals zijn vorige project rond de film 7th Heaven uit 1927. Zo laat hij weten in zijn inleiding voor de film: “Ik wilde een keer de muziek verzorgen voor een wat meer extraverte film met wat meer snelheid”, legt Toma uit. “Nadat ik samen met mijn vrouw en Huib naar The Lost World zat te kijken wisten we het meteen: dit moest het volgende project worden. Het paste vooral ook goed bij het geluid van de elektrische gitaar”. Zijn vrouw kwam uiteindelijk op het idee voor de unieke locatie waar het project verwezenlijkt moest worden. “Deze film moet vertoond worden in de Burger Bush, riep ze enthousiast. Ik zag het meteen voor me: wij met onze instrumenten in de jungle en de film op een groot doek ernaast. Ik heb meteen een mailtje gestuurd naar de Burgers’ Zoo met ons voorstel”.

Meteen enthousiast was de dierentuin niet, aangezien ze twijfelde over de realisatie van het project. “Gelukkig hebben we goed contact met Henk Bitter van het Focus Filmtheater in Arnhem” gaat Toma verder. “Met Henk als grote steunpilaar achter ons project kostte het ineens een stuk minder moeite om de dierentuin enthousiast te krijgen. Daarnaast schakelden we ook Solar Cinema in om ons plan goed te kunnen pitchen bij de dierentuin. Hierdoor groeide het enthousiasme en zagen we al snel onze droom verwezenlijkt worden. De enige hobbel die we nu nog moesten nemen was de financiële”. Om het geld voor het project bij elkaar te krijgen startten Kevin en Huib een crowdfunding via het voordekunst-platform. “Blijkbaar vond iedereen het een goed idee, want het beoogde bedrag hadden we binnen afzienbare tijd bij elkaar. Sterker nog, we konden zelfs twee avonden realiseren, maar dat was logistiek helaas niet mogelijk. Het maakt deze avond daardoor wel een nog uniekere ervaring. Al spelen we de voorstelling nog wel op een paar andere plekken in het land”.

Bush_photoThe Lost World is inmiddels al negentig jaar oud en is in de loop der tijd door middel van restauratie weer beetje bij beetje aan elkaar geplakt. Veel materiaal is verloren gegaan, maar uiteindelijk is het gelukt om de film bijna in zijn geheel te herstellen. Omdat het hier uiteraard om een stomme film gaat, zonder gesproken dialoog dus, is de muziek van essentieel belang en dat hebben Kevin en Huib maar al te goed in de gaten. Hun elektronische score vloeit op geweldige wijze samen met de antieke beelden van de klassieker waarin een groep onderzoekers en een journalist op expeditie gaan richting een haast onbereikbaar gebied in Zuid Amerika waar nog dinosauriërs zouden leven. De muzikanten voeren de spanning met hun muziek langzaam op als de film toewerkt naar een spannende scène, maar weten met elektronische geluidjes sommige scènes ook een komische noot mee te geven. Dat laatste is in het begin even wennen, maar geeft het geheel uiteindelijk toch iets unieks mee. De kikkers en vogels op de achtergrond in de jungleachtige bush van Burgers’ Zoo maken het geheel af en geven de 120 bezoekers van het evenement een ervaring die ze niet vaak meer zullen meemaken.

Listen to the Ghost speelt de voorstelling nog op een aantal andere plekken in het land en hiervoor zijn nog kaarten beschikbaar. Kijk voor meer informatie op de website: www.kevintoma.nl

(Bepaalde passages zijn overgenomen uit het interview dat Sandra Holleman had met muzikant Kevin Toma)

11 oktober, 2015

Meepraten over dit artikel

Geef een reactie