2012 4K

Informatie

RegieRoland Emmerich
Jaartal2009 | 2021
Releasedatum24-02-2021
Speelduur158 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastJohn Cusack, Chiwetel Ejiofor, Amanda Peet, Oliver Platt, Thandie Newton, Danny Glover, Woody Harrelson, Liam James en Morgan Lily

In 2009 leert geoloog Adrian Helmsley van een collega in India dat de kern van de aarde in rap tempo opwarmt door de afgegeven microgolven van een grote zonnevlam, wat uiteindelijk zal leiden tot rampzalige gevolgen voor de planeet. In 2012 blijkt dat de president opdracht heeft gegeven om grote arken te bouwen die plaats bieden aan 800.000 mensen om de aanstaande ramp te overleden. Wanneer Jackson Curtis en zijn twee kinderen bij toeval op een enorme researchinstallatie stuiten, ontdekken zij het geheim dat de regering angstvallig verborgen probeert te houden. Terwijl de wereld om hem heen letterlijk en figuurlijk uit elkaar valt, moet Jackson het heft in eigen handen nemen om zijn gezin en zichzelf te redden van allerlei rampen die de mensheid bedreigen.

Toen de Duitse Roland Emmerich begin jaren ’90 zijn intrede deed in Hollywood, begon hij al vrij snel naam te maken met visueel indrukwekkende films. Waar dit nog begon met Universal Soldier, een actiefilm met een sciencefiction randje, gingen in de films die volgden steeds meer de remmen los. Na visitekaartje Stargate volgde box-office kneiter Independence Day, misschien wel het hoogtepunt uit Emmerichs’ oeuvre als we kijken naar het soort films dat hij wil maken. Het levert hem steevast een shitload aan kritiek op, want het is weliswaar visueel aantrekkelijk, maar anderzijds ook hersenloos vermaak. Toch is dat nou eenmaal waar veel mensen graag voor naar de bioscopen trekken. Dat bleek wel in 2009, toen hij 2012 naar het witte doek bracht, zijn meest ambitieuze film tot op dat moment. Niet alleen had de film met 200 miljoen dollar een enorm budget, ook is de speelduur met 158 minuten meer dan stevig te noemen. Maar goed, Emmerich pakt dan ook flink uit.

Als acteur is het altijd een beetje ondankbaar om een rol te spelen in een dergelijke film want de hoofdrol is namelijk altijd voor de afdeling visuele effecten. Toch heeft Emmerich er eigenlijk nooit moeite mee om wat grote namen te strikken voor zijn films. Dat is bij 2012 niet anders en zijn er rollen voor John Cusack, Chiwetel Ejiofor, Amanda Peet, Oliver Platt, Thandie Newton, Danny Glover en Woody Harrelson; een cast waar iedere filmmaker een moord voor zou doen. En ondanks dat ze eigenlijk een veredeld figurant zijn verdienen ze alle respect, aangezien de acteurs meer dan eens hun werk dienen te doen voor weinig meer dan een greenscreen. Daarnaast krijgen ze ook geen diepgaand script in handen, wat natuurlijk weinig geeft om mee te werken. Het is allemaal wat ondankbaar.

De grootste vraag is natuurlijk in hoeverre de film overeind blijft op het 4K medium. Met een groeiende resolutie neemt natuurlijk ook de kans toe dat je oneffenheden beter ziet. Het is iets wat we al vaker hebben gezien bij films die niet gemaakt werden in tijden van deze hoge resolutie. De pixels worden opgeblazen en wat je vervolgens voorgeschoteld krijgt wordt er niet altijd beter op. Er is zeker meer detail aanwezig in de presentatie van de film, iets wat vooral veroorzaakt wordt door de HDR-kleuren. Toch valt niet te ontkennen dat de film ondertussen alweer 12 jaar oud is en de ontwikkeling qua effecten gaat weliswaar minder hard dan destijds maar staat zeker niet stil. Het zorgt ervoor dat het fotorealisme waar we nu steeds vaker mee geconfronteerd worden er nog niet altijd is, wat resulteert in een wat kunstmatige weergave. Maar goed, op zich logisch bij een film uit 2009. Toch knalt het als geheel allemaal lekker van het scherm, waarbij de Dolby Atmos geluidstrack een welkome verbetering vormt. Wat dat betreft zit in het geluidsspoor dan ook de echte traktatie van deze re-release op 4K.

Extra’s: Op de 4K release is een nieuwe extra te bewonderen, wat de disc eens te meer een mooie upgrade maakt voor de liefhebbers. Door het ontbreken van de Blu-ray als bonus missen we wel het eerder uitgegeven bonusmateriaal.
· Discovery Channels 2012 Apocalypse (43:50) Het Discovery televisiekanaal verkent wat theorieën die in de film geopperd worden. Er is gelukkig allemaal niets van uitgekomen, maar het is een interessante kijkje in een dramatische voorspelling van onheil voor de aarde en zijn bewoners.
· Bioscooptrailer (11:37) Een zestal trailers, die gemaakt werden ter promotie van de film.

2012 4K is bombastisch en visueel indrukwekkend popcornvermaak! Zoals altijd hebben de acteurs in dit Roland Emmerich verhikel een wat ondankbare taak als beeldvulling. Toch maken zij er het beste van voor een greenscreen en met een weinig diepgaand script. De echte hoofdrol is dan ook voor de visuele effecten en die blijven ook vandaag de dag nog meer dan aardig overeind. Wel is de speelduur te lang en kent het script weinig diepgang, het is kritiek die vrijwel alle films van Emmerich ten deelt valt. Het is hier dan ook niet nieuw, want dat is precies het geluid dat ten tijde van de release al veel gehoord was. Ondanks een ijzersterke Dolby Atmostrack, is deze 4K presentatie dan ook vooral voor de mensen die destijds al konden genieten van de film als popcornvermaak; meer zal de film nooit worden, maar minder zeker ook niet.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

24 februari, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer