21 Bridges

Informatie

RegieBrian Kirk
Jaartal2019
Releasedatum11-09-2020
Speelduur99 minuten
DistributeurThe Searchers
CastChadwick Boseman, Sienna Miller, J.K. Simmons, Stephan James, Taylor Kitsch en Keith David

André Simpson is in navolging van zijn vader een succesvol agent bij de NYPD. Toch heeft hij een bepaalde reputatie en wordt hij door sommigen gezien als “trigger-happy”; iemand die snel naar zijn wapen grijpt en zelfs vuurt om zijn doel te bereiken. Het is een label waar Simpson zelf overigens allebehalve blij mee is. Wanneer er op een nacht meerdere agenten worden vermoord door twee dieven, grijpt hij deze kans aan om zichzelf te bewijzen. Om er voor te zorgen dat de moordenaars niet van Manhattan kunnen ontsnappen, worden voor het eerst in de geschiedenis van New York alle bruggen van de stad gesloten; De jacht op de moordenaars is geopend.

21 Bridges zal vooral de boeken in gaan als een van de laatste films waarin Chadwick Boseman te zien is. Hij overleed onlangs op 28 augustus aan darmkanker. Boseman was eigenlijk vooral gefascineerd door het idee dat Manhattan, een stadsdeel van wereldstad New York, hermetisch afgesloten zou worden voor een klopjacht. Het is een fascinatie die in 21 Bridges hand in hand gaat met die van regisseur Brian Kirk, die een blijvende fascinatie heeft met films waarin mensen worden vervolgd. Toch is deze film op papier meer dan dat, want de succesvolle broers Anthony en Joe Russo treden op als producent. Zij zijn voornamelijk bekend voor hun werk aan het Marvel Cinematic Universe en dat krikte de verwachtingen vooraf natuurlijk direct wat op.

De aanwezigheid van de Russo broers als producten is er wellicht ook de reden van dat de cast verder werd aangevuld met toch zeer behoorlijke namen als J. K. Simmons, Sienna Miller en Taylor Kitsch. Met het acteerwerk zit het dan ook wel goed en ook het begin van de film is prima te noemen. Het is niet lang wachten voor de actie over het scherm vliegt en het eerste deel vliegt voorbij eerdat je er erg in hebt. Het is dan ook jammer dat de film na een ruim half uur in elkaar stort als een kaartenhuis. Het is vanaf dat moment dat er wordt gepoogd om de nodige diepgang aan te brengen in het verhaal en het personage van Boseman, maar meer dan het opperen van wat morele discussies komt het niet. Nergens worden deze of het verdere verhaal goed uitgewerkt en dat maakt de film onbevredigd, waarbij er nog maar weinig terug te zien valt van de op papier aanwezige kwaliteiten.

En waar het camerawerk en de montage op zijn best te omschrijven zijn als degelijk, is het falen van de film vooral te danken aan het matige script. Hierin worden weliswaar een aantal interessante ideeën geopperd, maar de makers verzuimen vervolgens om hier verder op in te gaan. Het maakt dat de film weliswaar een beperkte speelduur kent van krap 100 minuten, maar na het eerste half uur al snel de verveling toeslaat. De film wil een hoop, maar er komt maar weinig van goed over op de kijker. Zo krijgen we eigenlijk maar weinig te weten over de personages en zien we vooral de wat clichématige morele kwesties van de held in het verhaal die zo zijn twijfels heeft bij zijn status van agent die snel naar zijn wapen grijpt en een dief die eigenlijk niet wil moorden, maar langzamerhand geen andere uitweg meer ziet. En dit is zonde, want het concept van de film en het acteerwerk zijn zeker niet verkeerd.

Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal op de Blu-ray release opgenomen.

21 Bridges kent weliswaar een goed concept, maar de uitwerking laat te wensen over. Het uitgangspunt van een hermetisch afgesloten Manhattan klinkt op papier dan ook gelijk interessant. Het is dan ook jammer dat de makers gekozen hebben er een vrij slap standaard corruptieverhaaltje omheen te bouwen. Het maakt de film niet direct tot een slechte film, maar aan de andere kant ook zeker niet bepaald een goede. Wat ook zeker niet meehelpt is dat de meeste aspecten van de film niet beter zijn dan middelmatig; van het ongeïnspireerde camerawerk tot het niet levendige dialoog van het scenario. Het zorgt ervoor dat de toch zeer behoorlijke cast weinig om handen heeft mee te werken. Wel weet Boseman te overtuigen in zijn leidende rol, een die helaas een van zijn laatste is gebleken.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

2 oktober, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Sebastiaan Khouw