21 Jump Street & 22 Jump Street 4K

Informatie

RegiePhil Lord & Christopher Miller
Jaartal2012 & 2014
Releasedatum16-10-2020
Speelduur109 & 112 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastJonah Hill, Chaning Tatum, Ice Cube, Brie Larson, Dave Franco, Dax Flame, Wyatt Russel, Peter Stormare & Jillian Bell

Morton Schmidt en Greg Jenko zijn twee ex-klasgenoten die niet bepaald als goede vrienden door het leven gingen. Schmidt is de nerd en Jenko de sportieveling. Toch hebben ze elkaar later hard nodig als ze elkaar weer tegenkomen op de politieacademie. Daar helpt Jenko om van Schmidt een sportieve agent te maken en doet Schmidt op zijn beurt Jenko een plezier door hem te helpen met de theorie. Als ze uiteindelijk geslaagd zijn, kan het avontuur beginnen. Toch valt dat avontuur vies tegen, aangezien ze onderaan de ladder als parkwachter moeten beginnen. Door stom toeval denken ze echter een drugsbende in het park op het spoor te zijn, maar die missie loopt al snel door een hoop geblunder spaak. Toch belanden de twee hierdoor in een bijzonder undercoverproject, genaamd 21 Jump Street. Schmidt en Jenko krijgen de opdracht om zich voor te doen als studenten zodat ze alsnog de drugsbende kunnen stoppen. Maar dat klinkt makkelijker dan gezegd. Hetzelfde geldt voor hun nieuwe missie, een paar jaar later die precies op hetzelfde neerkomt en bekend staat als undercoverproject 22 Jump Street. Wederom moeten ze op zoek naar gevaarlijke drugs, maar ditmaal op de universiteit!

Het is een tijdje een behoorlijke hype geweest in Hollywood: een oude tv-serie die een reboot krijgt op het witte doek. Daarbij pakte echter niet iedere poging even goed uit. Zo namen filmmaker Michael Mann de zaken bijvoorbeeld bijzonder serieus met Miami Vice wat resulteerde in een zeer taaie film waarin nog maar weinig van de oude tv-serie te herkennen was. Een formule die veel beter lijkt te werken is de boel vooral met een komische noot te benaderen. Een formule die ook regisseurs Phil Lord en Christopher Miller, bekend van o.a. The Lego Movie, toepaste op hun reboot van de serie 21 Jump Street, die vijf seizoen liep van 1987 t/m 1991, wat tevens de grote doorbraak van Johny Depp betekende. En met succes, want de eerste 21 Jump Street groeide in 2012 uit tot een enorme hit.

21 Jump Street
Het succes van de eerste Jump Street, de film bracht wereldwijd ruim 200 miljoen Dollar in het laatje, is vooral te danken aan de chemie tussen hoofdrolspelers Jonah Hill en Chaning Tatum. Vooral laatstgenoemde kon met zijn rol als de stoere Greg Jenko laten zien dat hij zich als een vis in het water voelde in het comedy-genre. Toch is het succes van de film ook zeker toe te schrijven aan de pakkende humor die Lord en Miller aan de film hebben weten toe te voegen. Tuurlijk, vanzelfsprekend schuurt de film vaak tegen het flauwe aan, maar de manier waarop het wordt gebracht zorgt er voor dat het nergens als vervelend wordt ervaren. Dat het verhaaltje een vrij standaard stramien volgt drukt de pret daarbij nauwelijks. Het is vooral jammer dat de aftiteling na 109 minuten al over het scherm rolt. Maar gelukkig kreeg de film al snel een vervolg.

22 Jump Street
Twee jaar na het succes van de eerste film is er al het vervolg dat voor het gemak gewoon een cijfertje hoger genoemd wordt. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan tenslotte. Gemak is sowieso iets wat je dit vervolg kan verwijten. Wederom moet er drugs worden opgespoord en wederom moeten Hill en Tatum zich anders voordoen dan wie ze werkelijk zijn. Het fijne alleen aan 22 Jump Street is dat het in dit geval eigenlijk totaal niet uitmaakt. De formule van de eerste film blijkt namelijk prima voor een tweede keer te werken. Wederom met grote dank aan de stralende chemie tussen de twee hoofdrolspelers en de humor waarmee Lord en Miller dit vervolg doorspekken. Voor wie met een scherp oog kijkt zal zelfs opmerken dat de makers tevens zichzelf op de hak nemen!

Ondanks dat de films ook in prima kwaliteit op Blu-ray verkrijgbaar zijn heeft Sony er voor gekozen om de films dit keer ook in haarscherpe 4K-resolutie in de schappen te leggen. Voordeel daarbij is dat beiden films ditmaal in hetzelfde hoesje zijn gebundeld. Twee films voor de prijs van één dus en daarmee een ideaal pakketje om straks in de decembermaand onder de kerstboom te leggen. En voor wie niet langer kan wachten is de ouderwetse schoen uiteraard een paar weken daarvoor een prima alternatief.

Extra’s: Ondanks dat de 4K-versie goed gevuld is met twee schijfjes, is er helaas geen bonusmateriaal in het pakketje terug te vinden. Zonde, want een making of had zeker niet misstaan.

21 Jump Street & 22 Jump Street 4K is een zeer fijn pakketje met daarin de twee films die laten zien dat je een prima reboot kunt maken van een oude tv-serie. Voor serieuze zaken is weinig ruimte in de films van regisseur Phil Lord en Christopher Miller, maar dat is eigenlijk helemaal niet erg. Humor staat bij de filmmakers namelijk hoog in het vaandel en dat is te zien in deze twee zeer vermakelijke actie-komedies. Het helpt daarbij ook enorm dat acteurs Jonah Hill en Chaning Tatum een meer dan prima chemie met elkaar hebben wat resulteert in een wagonlading aan grappen en grollen. Tot een derde film is het tot op heden niet gekomen, maar het zal ons niks verbazen als 23 Jump Street er in de toekomst ongetwijfeld toch een keertje van gaat komen.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

23 november, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer