24 Hours to Live

Informatie

RegieBrian Smrz
Jaartal2017
Releasedatum22-05-2018
Speelduur93 minuten
DistributeurThe Searchers
CastEthan Hawke, Nathalie Boltt, Paul Anderson, Rutger Hauer, Travis Conrad en Liam Cunningham

Travis Conrad is een ex-huurmoordenaar bij een geheim agentschap die zijn werk heeft opgegeven om meer tijd door te kunnen brengen met zijn gezin. Als zijn gezin overlijdt, en Travis alleen achterblijft met zijn schoonvader, wordt hij nog éénmaal teruggevraagd door zijn oude werkgever voor een gevaarlijke job. Hij krijgt één miljoen per dag aangeboden om een doelwit uit te schakelen dat tegen zijn werkgever wil getuigen. Wanneer hij tijdens deze gevaarlijke opdracht sterft, slagen de dokters van het geheim agentschap erin om hem kortstondig weer tot leven te wekken en zo cruciale informatie uit Travis los te krijgen. Als hij ontwaakt komt hij erachter dat er een timer in zijn arm is geïmplanteerd en hij slechts 24 uur te leven heeft. In de tijd die hem rest besluit hij om zijn gezin te wreken.

Het gebeurt de laatste jaren vrij regelmatig dat een bekende acteur een rol op zich neemt in een ogenschijnlijke dertien in een dozijn actiefilm, waarbij we om het laatste bij deze film ook niet heen kunnen gezien de synopsis. Het beste voorbeeld is natuurlijk Liam Neeson, die vooral bekend stond om zijn karakterrollen, maar vriend en vijand wist te verrassen in de sterke actie-thriller Taken. Aangezien die film ook financieel een groot succes bleek is het logisch dat de film veel navolging kreeg. Zo maakte Neeson in navolging van Taken niet alleen veel soortgelijke actiefilms, maar zagen we ook acteurs als Sean Penn (The Gunman), Guy Pearce (Lockout) en John Travolta (From Paris with Love) terug in het actiesegment. Sinds kort heeft Ethan Hawke zich bij dit rijtje gevoegd.

Hawke weet al meer dan dertig jaar zijn hoofd boven water te houden in de filmwereld, waarbij hij met een opvallende regelmaat te zien is in een succesvolle film. Het zijn vaak niet de grootste film, maar toch zijn het films die goed vallen bij zowel critici als publiek. Zo werd hij reeds voor vier Academy Awards genomineerd, voor onder andere Training Day en Boyhood. Naast hem zien we Liam Cunningham als de baas van het geheime agentschap, een rol die de ervaren acteur, zo is hij onder andere bekend van Game of Thrones, met ogenschijnlijk gemak speelt. Een ander opvallend gezicht is dat van Rutger Hauer. Hij speelt de schoonvader van de hoofdpersoon, die al vissend van zijn pensioen geniet maar dezelfde worsteling met het leven heeft als zijn schoonzoon na het overlijden van zijn dochter en kleinkind. Hij is Neerlands trots op de internationale filmmarkt, die vaak goede rollen afwisselt met rollen die de rekeningen betalen.

Helaas moeten we vaststellen dat deze film toch vooral onder de laatste noemer valt. Al heeft Hauer nog wel een van de tofste scènes, waarbij hij met een dubbelloops geweer eigenhandig twee moordenaars te lijf gaat… in een badjas! En ook Hawke brengt het er goed vanaf als actieheld. Daar ligt het probleem van deze film dan ook niet. Ondanks dat de lat niet al te hoog ligt bij een actiefilm als deze is het verhaal namelijk meer dan eens te belachelijk voor woorden. Nu is het op zich geen ramp als een film wat leent van, in dit geval Crank, maar de bloedserieuze toon hierbij slaat volledig de plank mis. Gelukkig kan de film wel rekenen op de nodige sterke actiescènes, maar dat kan je blijkbaar wel overlaten aan regisseur Brian Smrz, die als stuntman en regie-assistent goed heeft opgelet toen hij werkte aan films als Jurassic Park, Mission: Impossible 2 en Minority Report.

Extra’s: Voor een veredelde b-film is het op zich niet zo vreemd dat er geen bonusmateriaal te vinden is op deze Blu-ray release.

24 Hours to Live is een B-film met een A-acteur in de hoofdrol, die vooral te lijden heeft onder een belachelijk verhaal. Alsof dat nog niet genoeg is ligt de balans qua toon volledig scheef. Zo lijkt het erop dat regisseur Smrz maar niet durft te kiezen voor een film met een (hele) vette knipoog of een wat serieuzere actiefilm, wat erin resulteert dat de film als geen van twee werkt. Met het acteerwerk is eigenlijk weinig mis, waarbij Hawke zich meer dan aardig weet te redden als actieheld en hij geholpen wordt door aardige bijrollen. Daarnaast is het voor ons Nederlanders altijd leuk om Rutger Hauer weer even voorbij te zien komen. Al is zijn aandeel zeer beperkt, hij weet er toch weer het beste van te maken. Het maakt 24 Hours to Live tot een doorsnee actiefilm met soms verbazingwekkende plotwendingen die stiekem best lekker wegkijkt voor een keertje.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

23 mei, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5afe851ebc877_selected-products" products="9200000091887853,9200000091887857" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer