24: Legacy

Informatie

RegieStephen Hopkins, Jon Cassar, Nelson McCormick en Bronwen Hughes
Jaartal2017
Releasedatum15-11-2017
Speelduur540 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastCorey Hawkins, Miranda Otto, Anna Diop, Teddy Sears, Ashley Thomas, Dan Bucatinksy, Coral Peña, Charlie Hofheimer, Sheila Vand en Carlos Bernard

Voormalig US Army Ranger Eric Carter keert na een succesvolle missie in Yemen terug naar zijn thuisland. Bij thuiskomst blijkt hij te zijn veranderd en hij komt erachter dat zijn teamleden tijdens de missie één voor één worden geëlimineerd. Hierop wordt ook Carter in zijn huis aangevallen. De daders zijn mannen van Sheikh Ibrahim bin-Khalid, de terrorist die hij in Yemen elimineerde. Zijn zoon heeft opdracht gegeven op zoek te gaan naar een usb-stick met daarop een lijst met terreurcellen in de Verenigde Staten en de codes om deze te activeren voor toekomstige aanvallen op Amerikaanse bodem. Carter roept hierop de hulp in van de Counter Terrorism Unit (CTU), waarna hij alles op alles zet om te zorgen usb-stick niet in handen valt van de terroristen en zo Amerika te behoedden voor zware aanslagen.

Het is jaren geleden dat 24 zorgde voor revolutionaire televisie. Niet alleen werd de serie vertoond in real time, ook was er de karakteristieke visuele stijl, met een tikkende klok aan het begin en einde van een aflevering. Ook werd er veel gefilmd in een handheld stijl en werden er meerdere gebeurtenissen tegelijk vertoond aan de hand van een split screen. Het was een vorm van filmen die we tot op dat moment hooguit uit de filmwereld kenden en we kunnen gerust stellen dat 24 aan de basis heeft gestaan van een grote verandering op het gebied van televisieseries. De held van maar liefst 9 seizoenen 24 was Jack Bauer, gespeeld door Kiefer Sutherland. Sutherland gaf zijn carrière een enorme boost met de serie en ook dit zorgde voor een keerpunt, want waar acteurs vroeger nog weleens neerkeken op het kleine scherm werd deze optie steeds interessanter. Zo zagen we in 24 onder andere Dennis Hopper, Sean Astin, Powers Boothe en James Cromwell voorbij komen.

24: Legacy is een spin-off en speelt zich drie jaar na de gebeurtenissen van 24 af. Het is een poging om de serie nieuw leven in te blazen aan de hand van een nieuwe hoofdpersoon. De hoofdpersoon in kwestie is Eric Carter, een vastberaden ex-US Army Ranger. Carter wordt gespeeld door Corey Hawkins, een talentvolle acteur die doorbrak met zijn rol als Dr. Dre in Straight Outta Compton en ook al was te zien in The Walking Dead. Hij krijgt de vrijwel onmogelijk taak om ons de legendarische Jack Bauer te doen vergeten. Niet dat Hawkins er met de pet naar gooit hoor, maar het niveau van Sutherland haalt hij bij lange na niet. Wat de serie ook niet hielp waren de kijkcijfers. Waar de eerste aflevering met 18 miljoen kijkers nog zeer goed bekeken werd, stortte de kijkcijfers in de daaropvolgende afleveringen als een kaartenhuis in elkaar om te eindigen met een luttele 3 miljoen kijkers. Het is direct de verklaring waarom 24: Legacy tot maar een seizoen beperkt blijft.

Toch moeten we ook constateren dat deze spin-off nergens het niveau haalt van weleer. De setting is nagenoeg hetzelfde en ook CTU en het kat-en-muisspel met verraders is weer terug, maar toch blinkt het allemaal nergens echt uit. Het maakt dat deze spin-off weinig toevoegt en vooral leuk is als spannende serie tussendoor. De serie heeft namelijk zeker zo zijn momenten, al is de opbouw te matig om de serie gelijk goed neer te zetten. Het stopzetten van deze serie betekent overigens nog niet direct het einde van 24. Fox lijkt de mogelijkheden te onderzoeken om te kijken naar opnieuw een nieuwe versie met een andere cast en een nieuw verhaal. Gezien de recente overname van Fox door Disney is het zeer de vraag wat er met die plannen gebeurt.

Extra’s: Naast de 12 afleveringen is maar weinig ruimte voor bonusmateriaal.
∙ 24: Het verhaal leeft voort (11:22) De cast en producers bespreken het voortzetten van de franchise en het format waarin deze gepresenteerd wordt. Ook gaan zij dieper in op deze voortzetting met Legacy, aan de hand van de personages, stunts en het terugbrengen van CTU. Relatief kort, maar wel informatief en interessant.

24: Legacy kan ons ‘the hour of Jack Bauer’ maar niet doen vergeten. Reeds bij de aankondiging van de serie zuchtte vele fans van de serie over de plannen om 24 te voorzien van een nieuwe hoofdrolspeler. Ondanks dat Corey Hawkins het op zich niet slecht doet, lijkt ook hij te beseffen dat hij voor een onmogelijke taak staat. Voor fans die geen genoeg kunnen krijgen van 24 en kunnen leven van het gemis van Kiefer Sutherland, en zeker voor nieuwe kijkers, is 24: Legacy een zeer vermakelijke en zelfs spannende serie. Voor ieder ander is het wellicht aan te raden om de dvd’s uit de kast te halen en te genieten van 24 zoals het eigenlijk hoort.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

19 december, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a33804f42954_selected-products" products="9200000079444438,9200000079165264" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer