45 Years

Informatie

RegieAndrew Haigh
Jaartal2015
Releasedatum25-02-2016
Speelduur90 minuten
DistributeurCinemien
CastCharlotte Rampling, Tom Courtenay en Geraldine James

Kate Mercer heeft haar hond uitgelaten en is op weg naar huis. Onderweg krijgt ze van de postbode een brief die bestemd is voor haar man Geoff Mercer. Thuis aangekomen geeft ze de brief aan haar man. Na het ontcijferen van de buitenlandse brief blijkt deze te gaan over zijn vroegere vriendin Katya. Zij is de vrouw met wie hij tot 1962 samen was, nog voor zijn huwelijk met Kate. Katya raakte vermist tijdens een noodlottig ongeval in de Zwitserse Alpen en haar bevroren lichaam is nu pas goed gepreserveerd in het ijs teruggevonden. Dit nieuws brengt het echtpaar uit balans, want plots blijkt dat ze niet alles van elkaar weten. Een week voor de viering van hun 45-jarige huwelijksfeest is het zelfs nog maar de vraag of hun huwelijk stand houdt onder de wrijving die ontstaat.

Van 2003 tot en met 2009 leverde regisseur Andrew Haigh vier korte films af. In 2009 verscheen ook zijn documentaire Greek Pete, waarin een jaar lang een jongen in de seksindustrie werd gevolgd. Twee jaar later verscheen zijn eerste speelfilm Weekend, een liefdesdrama waarin twee mannen in 48 uur een connectie voor het leven maken. Daarna bleef het maar liefst vier jaar stil, totdat 45 Years verscheen. Met 45 Years laat Haigh zien dat ook een goed huwelijk zijn geheim kan hebben. We zien hoe Geoff een brief vanuit het buitenland ontvangt en de boodschap met moeite weet te ontcijferen. Het nieuws in de brief raakt Geoff en hij lijkt constant bezig met het nieuws. Het is pas door deze brief dat Kate erachter komt dat Katya, de vroegere vriendin van haar man, vermist raakte bij een ongeval. Kate reageert in eerste instantie vrij luchtig op het nieuws, maar al snel merk je dat het haar dwars zit dat de boodschap Geoff nog raakt na zoveel jaar.

Het verhaal van de film komt misschien wat eenvoudig over, maar is uiterst sterk in beeld gebracht. Zo voel je als kijker de eenzaamheid van Kate als zij merkt in welke mate het nieuws haar man raakt. Je ziet hoe zij zichzelf af en toe terugtrekt, maar ook hoe zij alleen dingen regelt voor hun huwelijksfeest. Ook is de nieuwsgierigheid dat het nieuws ondanks alles bij Kate opwekt mooi in beeld gebracht. Als kijker zie je bijvoorbeeld hoe zij op onderzoek uitgaat, waarna zij op zolder op een aantal dia’s stuit. Uit de diabeelden blijkt dat Kate en Katya wel iets van elkaar weg hebben. Als kijker vraag je je meteen af in welke mate deze gelijkenis Kate raakt. Daarnaast helpt het heel erg dat de film zich afspeelt op het platteland in Engeland. Dit plus het druilerige weer versterken de emoties van Kate en Geoff op een treffende wijze.

In de rollen van Kate en Geoff schitteren Charlotte Rampling en Tom Courtenay. We kunnen gerust zeggen dat zij glansrollen neerzetten, want het tweetal is gewoon bijna het echtpaar Mercer. Wat opvalt is dat de 70-jarige Rampling sinds een aantal jaar steeds meer in de schijnwerper lijkt te staan. Hoe vaak lezen we niet dat menig actrice op leeftijd met moeite rollen weet binnen te halen? Rampling daarentegen zagen we onder meer in tv-series als Dexter en Broadchurch en in films als Melancholia en Jeune & Jolie verschijnen. Kijkend naar haar rol in 45 Years levert zij misschien zelfs wel één van haar beste prestaties ooit af. Het is dan ook niet zo gek dat zij werd genomineerd voor een Oscar in de categorie beste actrice. Helaas zag Rampling dit felbegeerde beeldje aan haar neus voorbijgaan. Erkenning voor haar rol kreeg zij echter zeker, zo mocht zij de Zilveren Beer op het Filmfestival in Berlijn wel mee naar huis nemen.

Extra’s: Helaas bevat de dvd geen interessante film gerelateerde extra’s en dat is voor een kwaliteitsfilm als deze een gemiste kans. Zo waren een kijkje achter de schermen en/of een interview met de cast en de crew een mooie toevoeging geweest. Helaas moeten we het nu alleen doen met de trailers van 45 Years, Carol, In Grazia Di Dio en Tanna.

45 Years is een krachtige film waarmee Haigh laat zien dat zelfs een goed huwelijk zijn geheim kan hebben. We zien welk effect onverwerkte emoties hebben op een mens en wat voor effect dit heeft op zijn omgeving. Zelfs ruim 45 jaar na dato kan iets nog een enorme impact hebben op een huwelijk. Het zet je tot denken of je nu wel of niet alles moet delen met je partner aan een begin van een relatie. Rampling en Courtenay geven op voortreffelijke wijze gestalte aan het echtpaar Mercer. Als kijker krijg je echt bijna het idee dat ze daadwerkelijk het getrouwde stel zijn. Haigh levert met deze film een klein pareltje af! Laten we vooral hopen dat we niet weer vier jaar moeten wachten op een nieuwe film van zijn hand.

Met dank aan Homescreen voor het recensie-exemplaar.

10 maart, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer