45 Years

Informatie

RegieAndrew Haigh
Jaartal2015
Releasedatum24-09-2015
Speelduur94 minuten
DistributeurCinemien
CastCharlotte Rampling, Tom Courtenay en Geraldine James

Terwijl Kate met haar hond terug richting huis loopt, krijgt ze van de postbode een brief in handen gedrukt voor haar man Geoff. Eenmaal thuis overhandigd zij haar man de brief, die zijn gedachten terugvoeren naar Katya. Zij is de vrouw met wie hij samen was tot 1962, nog voor zijn huwelijk met Kate. Tot zij vermist raakte tijdens een noodlottig ongeluk. Na het ontcijferen van de Franstalige brief blijkt dat het lichaam van Katya is gevonden in een gletsjer van de Zwitserse Alpen. Met de viering van hun 45ste trouwdag voor de deur hakt het nieuws er stevig in bij het gepensioneerde echtpaar. Plots blijkt dat ze zeker niet alles van elkaar weten en uiteindelijk is het zelfs nog maar de vraag of hun huwelijk stand houdt onder de wrijving die ontstaat.

Als de Franse brief arriveert is Kate in eerste instantie erg behulpzaam, maar als snel merk je dat het Kate dwars zit dat de boodschap Geoff nog zo raakt zoveel jaar na dato. Geoff lijkt dan ook constant met het nieuws bezig. Terwijl de gedachten van Geoff in bezit worden genomen door de herinnering aan Katya, is Kate druk bezig met het plannen van de festiviteiten rond hun trouwdag. Als kijker voel je al snel haar eenzaamheid. Het zorgt ervoor dat Kate op sommigemomenten voor zichzelf kiest en zich terugtrekt met haar gedachten, zonder daarbij Geoff lastig te vallen. Dat de film zich afspeelt op het Noord Engelse platteland is daarin zeker van toegevoegde waarde voor de sfeer. Het weer is druilerig en er is alle ruimte tot overpeinzing. Een ruimte die zeker nodig blijkt.

De film behandeld op een sterke wijze de onverwerkte emoties van Geoff, waarbij hij uit respect voor Kate onbewust dingen voor haar heeft verzwegen aan het begin van hun relatie. De jaren erna verstreken en met deze nieuwe confrontatie komen er opeens een hoop oude verhalen boven bij Geoff. Het zorgt ervoor dat Kate uiteindelijk zelf in het verleden duikt van Geoff. Enerzijds is Kate namelijk nieuwsgierig, anderzijds zie je ook dat het haar raakt en zelfs aan haar vreet. Het is voor de jongere kijker prachtig om te zien dat dergelijke dingen feitelijk van alle leeftijden zijn. Velen houden namelijk liever een bepaalde afstand tot het leven van hun partner met eerdere geliefden, terwijl zij anderzijds toch van alles op de hoogte willen zijn. Het gaat tenslotte toch over een ander persoon die op dat moment haar plek had in het leven van Geoff.

Het zorgt dan ook voor de nodige onderhuidse spanning, waarin het echtpaar elkaar toch van een kant ziet die zij niet hadden verwacht te zullen zien. Zeker niet na een huwelijk van 45 jaar. Het is natuurlijk nogal wat om te horen dat je partner waarschijnlijk met een ander was getrouwd als het noodlot niet had toegeslagen. Een dergelijke film valt en staat natuurlijk bij de casting en het kan niet anders gezegd worden dat de acteerprestaties van Charlotte Rampling en Tom Courtenay van de bovenste plank zijn. Zij zijn gewoon het bijna 45 jaar getrouwde echtpaar! Het is dan ook niet voor niets dat beiden met de Zilveren Beer naar huis gingen tijdens het filmfestival van Berlijn. Waarbij voor Rampling zelfs valt te zeggen dat de rol van Kate tot de beste uit haar omvangrijke carrière behoort. Het is prachtig om te zien hoe zij soms lijkt te spreken zonder woorden.

45 Years is een briljant geacteerd drama over onverwerkte emoties uit het verleden. 45 jaar is ook de tijd die verstreken is in het gezamenlijke leven van Kate en Geoff. Het is de tijd waarin hun leven een plek heeft gevonden in de werkelijkheid, maar waar toch alles plots wordt opgeschud door een bericht dat hun hele relatie opnieuw onder de loep neemt. Het doet je als kijker afvragen of het soms wellicht niet beter is om het toch over elkaars verleden te hebben als je ziet dat de klap zelfs 45 jaar na dato nog net zo hard is en misschien zelfs nog wel harder. 45 Years is allesbehalve de groots opgezette film waarvoor de zalen vol zullen lopen, maar het zal na het zien van deze film niemand verbazen als Tom Courtenay en vooral ook Charlotte Rampling hoge ogen zullen gooien in het award-seizoen.

Met dank aan Film Incompany voor het beschikbaar stellen van een screenerlink.

23 september, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer