47 Ronin 4K

Informatie

RegieCarl Rinsch
Jaartal2013
Releasedatum01-07-2020
Speelduur128 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastKeanu Reeves, Hiroyuki Sanada, Ko Shibasaki, Tadanobu Asano, Min Tanaka, Jin Akanishi & Masayoshi Haneda

Diep in de bossen van Japan vinden een groep Samurai, onder leiding van hun leider Asano, de jonge en mysterieuze Kai. Waar hij vandaan komt lijkt hij zich niet meer te kunnen herinneren. Kai maakt deel uit van de groep Samurai, maar wordt nooit als volledig aangezien en slijt zijn dagen als buitenstaander die in dienst staat van de Samurai. Als jaren later een rivaliserende clan met hulp van magische krachten hun leider Asano weet te betoveren wordt hij al snel beschuldigd voor een poging tot moord op een ander leider: de veranderlijke Kira die uit is op veel macht. Hij is verplicht om seppuku te plegen en ontneemt zich daarmee van zijn eigen leven. De rest van de clan wordt daarna verbannen door de shogun en leven diep in de bossen als Ronin. Een jaar na de fatale gebeurtenissen is Ôishi, de rechterhand van Asano, uit op wraak als hij er achterkomt dat Kira verantwoordelijk is voor de dood van zijn meester. Als Ronin maakt Ôishi echter weinig kans tegen de oppermachtige Kira en dus moet hij de hulp inschakelen van de persoon die hij hoopte nooit meer te hoeven treffen: de buitenstaander Kai.

Met grote regelmaat liggen klassiekers van weleer als zeer fraaie 4K-release in de winkelschappen. Een buitenkans voor de filmliefhebber om die klassieker eindelijk eens in volle glorie te kunnen aanschouwen. Waarom Universal echter besloot dat het tijd was om de actiefilm 47 Ronin uit 2013 als opgepoetste versie in de schappen te leggen is klein een raadsel. Of is er inmiddels door de Covid-19 pandemie zo weinig voor handen dat zelfs matige titels opnieuw worden uitgebracht? Dat laatste lijkt haast het enige antwoord, maar toch is een titel als 47 Ronin juist uitermate geschikt voor een 4K-release. De film is namelijk een zeer gelikte prent die zomaar nog beter tot uiting zou kunnen komen in een nog strakkere resolutie. Dat doet de film van regisseur Carl Rinsch dan ook, maar dat is dan ook het enige positieve punt aan deze re-release.

Een beter beeld en helderder geluid is één ding, maar dat maakt de film nog steeds niet beter dan zijn release van zeven jaar geleden. 47 Ronin is nog steeds een film die barst van de potentie, maar wat er helaas bijzonder weinig uit lijkt te komen. Je zou de film zelfs op sommige momenten een tikkeltje saai kunnen noemen. En dat is zonde, want het waargebeurde verhaal van de 47 Ronin die werden verbannen maar terugsloegen, is toch interessant genoeg om een film op te baseren. Toch maken de makers al op voorhand al een hoop fouten die ongetwijfeld zijn ingegeven door de filmstudio. Het blijft namelijk niet alleen bijzonder vreemd dat iedereen in Japan gewoon (gebrekkig) Engels praat, maar dat de hoofdrol is weggelegd voor die ene niet-Japanse persoon in de film. Daar geven de makers nog een twist aan door het personage Kai, de rol van Keanu Reeves, de zoon van een Japanse vader en Britse moeder te maken, maar het is overduidelijk dat deze hoofdrol wel voor een Amerikaan moest zijn om de film in thuisland Amerika aan de man te kunnen brengen. Een keuze die heden ten dagen overigens niet meer gemaakt kan worden zonder een hele discussie aan te slingeren.

Toch blijft het, na het herijken van de film, eeuwig zonde dat 47 Ronin zijn potentie niet ten volste weet te benutten. Het zit er overduidelijk in, maar het is ook overduidelijk dat het er niet uitkomt. De makers nemen veel te veel tijd voor het opzetten van het verhaal, waardoor de eerste helft zich vooral een beetje lijkt voort te slepen. Er gebeurt genoeg, maar tegelijkertijd ook veel te weinig. Pas als de 47 ronin op het punt staan om wraak te nemen lijkt de film op stoom te komen, maar je bent als kijker op dat moment waarschijnlijk al het grootste gedeelte van je aandacht kwijt. Keanu Reeves zal in 2013 ongetwijfeld de hoop hebben gehad dat deze film hem weer aan de top zou brengen, maar die hoop werd al snel in de kiem gesmoord door zeer tegenvallende resultaten aan de boxoffice. Het is maar goed dat hij op dat moment al bezig was met de voorbereidingen voor een andere actiefilm die hem misschien wel het gewenste succes zou brengen. Dat bleek zo te zijn, waardoor deze film anno 2020 waarschijnlijk mooi kan meeliften op het succes van John Wick die van Reeves weer een wereldster maakte.

Extra’s: Op de 4K-schijf zijn geen nieuwe extra’s te vinden, maar gelukkig biedt de meegeleverde Blu-ray uitkomst voor de verstokte fan. Als je deze nog niet in huis hebt althans, aangezien de toevoegingen dezelfde zijn als de Blu-ray release uit 2013.
· Deleted Scenes (08:00) Er is veel op de montagetafel blijven liggen, maar vier scenes zijn alsnog te bekijken. Waaronder eentje met onze eigen Yorrick van Wageningen die uiteindelijk vrijwel volledig (op twee seconden na) uit de film werd geknipt.
· Re-Forging the Legend (07:00) Een gesprek met regisseur Carl Rinsch en Keanu Reeves over het maken van de film.
· Keanu & Kai (04:00) Wederom zijn Rinsch en Reeves aan het woord, maar dit keer bespreken zijn het personage van Reeves: buitenstaander Kai.
· Steel Fury (06:00) Een blik op de actiescenes van de film en het trainen met zwaarden.
· Myths, Magic & Monsters (8:00) De CGI-monsters die in de film te zien zijn worden in deze special apart belicht.

47 Ronin 4K barst van de potentie, maar daar is in de film zelf weinig van terug te zien. De film van regisseur Carl Rinsch is qua beeld en geluid een zeer gelikte prent, maar qua inhoud is het allemaal een tikkeltje te saai. En dat is jammer, want het verhaal over de 47 Ronin die verbannen werden en terugsloegen, is toch interessant genoeg om een speelfilm omheen te bouwen. Rinsch neemt vooral in het begin van de film te veel de tijd in beslag om het verhaal uit de doeken te doen, maar het voelt vooral als vulling zonder doel. Als de wraakactie van de ronin dan eindelijk wordt opgezet, lijkt ook de film een tandje omhoog te schakelen, maar eigenlijk ben je als kijker de aandacht dan al een beetje kwijt. Het is fijn om te zien dat Universal heeft besloten om de beeld- en geluidskwaliteit van 47 Ronin op te schroeven met deze 4K-release, maar het maakt de film er inhoudelijk helaas nog steeds niet beter op. Wellicht had een Director’s Cut nog het verschil kunnen maken aangezien er zichtbaar ook veel op de montagetafel is blijven liggen, maar daar zullen we met deze re-release helaas ook niet achter komen.

Met dank aan Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

28 juli, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer