6 Below: Miracle on the Mountain

Informatie

RegieScott Waugh
Jaartal2017
Releasedatum23-11-2017
Speelduur98 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastJosh Hartnett, Mira Sorvino, Sarah Dumont en Jason Cottle

Eric LeMarque is een voormalig Olympische ijshockeyspeler. Tijdens zijn sport kreeg hij meermaals te maken met tegenslag. Zo kreeg hij niet alleen klappen, maar ging ook zijn schouder uit de kom, kon hij een gehele zomer niet lopen door een knieblessure en moest hoe een tijdje eten door een rietje na een val op zijn gezicht. Toch wist hij steeds weer de tegenslagen te overwinnen. Maar als hij tijdens het snowboarden plots wordt verrast door een sneeuwstorm, krijgt hij met iets te maken waarvan hij eigenlijk niet kan winnen. Hij strandt in de ijzige kou van de Sierra Nevada. Daar moet hij niet alleen het gevecht aangaan met de elementen om te overleven, ook wordt hij geconfronteerd met zijn drugsverslaving en zijn zelfzuchtige gedrag.

Josh Hartnett, hij was aan het begin van dit millennium een van de idolen die in postervorm aan de muur hing bij een meisjeskamer. Hij gold na zijn doorbraak in Pearl Harbor dan ook als een grote belofte, iets wat hij onderstreepte met rollen in films als Black Hawk Down en Sin City. Toch verloor het grote publiek hem vervolgens uit het oog. Wel bleef Hartnett onverminderd productief. Dit betaalde zich uit, want in 2014 speelde hij zich weer in de kijker. Dit keer met een televisieserie; Penny Dreadful. Deze week keert hij ook terug in onze bioscopen, met een hoofdrol in 6 Below. Een verhaal dat is gebaseerd op het biografische boek Crystal Clear van Eric LaMarque en David Seay en vertelt over een voormalig ijshockeyspeler (LaMarque) die moet zien te overleven tijdens een sneeuwstorm in de Sierra Nevada.

De film staat onder regie van voormalig stuntman Scott Waugh, die de laatste jaren aan de weg timmert als regisseur met film als Act of Valor en Need for Speed. Beide visueel aantrekkelijke films, maar beide ook niet bepaald hoogvliegers. Waar hij zich daar richtte op redelijk gemakkelijk actievermaak, legt hij bij 6 Below de lat iets hoger; een waargebeurd verhaal. Het is dan ook bijzonder spijtig om te moeten constateren dat de film stikt van de clichés. Zo wordt de hoofdpersoon niet alleen geconfronteerd met een strijd om te overleven, maar wordt hem ook direct een flinke spiegel voorgehouden. Zo kampt hij met een drugsverslaving en is hij behoorlijk zelfzuchtig. Niks nieuws onder de zon. Ook wordt er een overdaad aan flashbacks gebruikt om het verhaal te voorzien van een bepaalde achtergrond. Zo zien we hoe LeMarque al vanaf jongs af aan door zijn vader onder druk wordt gezet om te presteren.

Allemaal erg leuk, maar deze poging tot het kweken van goodwill voor de hoofdpersoon halen je de hele tijd uit het survivalverhaal. Zo weet de film eigenlijk nergens goed te doseren. Dat wordt nog maar eens onderstreept richting het einde, als het geloof erbij wordt gehaald, en bij de aftiteling. Hierbij wordt er flink op gehamerd op hoe goed LeMarque wel niet omgaat met zijn tweede kans, terwijl we luisteren naar ‘I’ve been tested’ van Beth Waugh. Het zal bij sommige kijkers voor braakneigingen zorgen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Toch is zeker niet alles slecht aan 6 Below. Zo heeft de film met Hartnett een acteur in zijn midden die de film wel degelijk dragen kan. Ook is de film bij tijd en wijle behoorlijk spannend en dan zijn er natuurlijk nog de prachtige beelden van het besneeuwde Utah, dat voor deze film door moet gaan voor de Sierra Nevada.

6 Below: Miracle on the Mountain is een weinig bijzondere film, die bijna ten onder gaat aan de goede bedoelingen. Met Josh Hartnett heeft de film een goede hoofdpersoon, maar een overvloed aan flashbacks en het hameren op de dankbaarheid voor een tweede kans en hoe hier positief mee wordt omgegaan doet de film geen goed. Wel heeft de film erg mooie beelden van besneeuwd Utah en is de film met regelmaat even spannend. Het maakt dat 6 Below een aardige film is over een overlevingstocht die je wellicht niet koud zal laten, maar die ook zeker niet hartverwarmend is. Kijkers zullen de film als sneeuw voor de zon weer vergeten zijn. Wat rest is een aardige film voor tussendoor, niets meer, maar zeker ook niets minder.

22 november, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a0b24273709a_selected-products" products="9200000083433568,9200000083433566,9200000081164892" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer