6 Below

Informatie

RegieScott Waugh
Jaartal2017
Releasedatum06-04-2018
Speelduur98 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastJosh Hartnett, Mira Sorvino & Sarah Dumont

Eric LeMarque was ooit een veelbelovende naam in de ijshockeywereld, maar door zijn opvliegende karakter en drugsverslaving is daar nog maar weinig van over. Helemaal als hij een ongeluk veroorzaakt terwijl hij onder invloed was. Wachtend op de rechtszaak besluit hij om er in zijn eentje op uit te trekken in de besneeuwde bergen met zijn snowboard maar als het weer omslaat, verandert de tocht al snel in een strijd om te overleven. LeMarque moet het opnemen tegen de bikkelharde en ijskoude natuur, maar ook tegen zichzelf als zijn lichaam zich beetje bij beetje tegen hem begint  te keren. Kan LeMarque lang genoeg overleven terwijl zijn moeder een reddingactie op touw zet om haar zoon te kunnen vinden?

Het was even zoeken naar het laatste grote succes van acteur Josh Hartnett, maar daarvoor moeten we eigenlijk helemaal terug naar de eeuwwisseling waarin hij te zien was in films als Pearl Harbor, Black Hawk Down en Sin City. Waarom de inmiddels 40-jarige acteur zo uit beeld is verdwenen de laatste jaren valt moeilijk te zeggen, maar wellicht heeft het te maken met zijn keuze om te schitteren in de verkeerde films. Met 6 Below was hij in ieder geval weer even terug in de bioscopen al was het niet met heel veel succes. Toch heeft het aan de inzet van Hartnett zeker niet gelegen aangezien hij laat zien dat de rol van opvliegende en drugsverslaafde ijshockeyspeler hem prima past.

De prima hoofdrol van Josh Hartnett ten spijt is 6 Below, met als subtitel het zoetsappige “Miracle on the Mountain”, niet meer dan een aardige film die op tv goed op zijn plaats is, maar op het witte doek weinig te zoeken heeft. Daarvoor kent de film veel te veel tekortkomingen die maar lastig door de vingers te zien zijn. Het grootste euvel daarvan is echter het voortkabbelende tempo waarin de film continu lijkt te verkeren. Met de subtitel is het niet moeilijk gissen naar de uitkomst van zijn overlevingstocht wat de spanning, en daarmee ook het tempo, zeker niet ten goede komt. Helemaal niet als er in het begin van de titel ook nog met grote letters in beeld prijkt dat de film gebaseerd is op het boek van Eric LeMarque zelf. Toch hoeft een uitkomst die op voorhand al vast ligt een prima film niet in de weg te staan, maar dan moeten er wel een aantal zaken anders aangepakt worden dan in de film van regisseur Scott Waugh.

Het is duidelijk dat de focus ligt op de overlevingstocht van LeMarque die niet alleen te kampen heeft met de barre natuur, maar vooral ook met zichzelf. Wat dat betreft krijgt de term “cold turkey” op deze manier een bijzondere betekenis aangezien hij in de ijzige kou ook te maken krijgt met het afkicken van zijn drugsverslaving. Een interessant gegeven waarmee een acteur of actrice helemaal los kan gaan, maar in plaats daarvan wordt er snel overheen gestapt in 6 Below en lijkt hij vooral met zijn opvliegende karakter in conflict te zijn. Door middel van flashbacks, die net zoals een tv-serie met wazig beeld worden uitgebeeld, krijgen we te zien hoe het allemaal zover heeft kunnen komen, maar echt indruk maken doet het allemaal niet. Nee, ook met 6 Below weet acteur Josh Hartnett zich niet in de kijker te spelen. Hoe hard hij ook zijn best doet, maar de rest van de film hem daarbij dusdanig in de weg zit.

Extra’s: Naast de film zien we op de Blu-ray uitgave een leuke extra in de vorm van een special van bijna tien minuten. Hierin krijgen we een korte blik achter de schermen, maar zien we vooral de filmmakers en de cast aan het woord over het maken van de film.

6 Below is niet de film geworden die acteur Josh Hartnett weer in de schijnwerpers moest zetten. De film van regisseur Scott Waugh is een saaie overlevingstocht die nergens echt indruk weet te maken. Dat ligt vooral aan het tekort aan spanning, dat de film zo broodnodig lijkt te hebben om de kijker op het puntje van zijn stoel te zetten. Wat overblijft is een film waarin zijn hoofdrolspeler heel hard zijn best doet, maar de rest van de film hem dusdanig in de weg zit om echt te kunnen schitteren. Aardig om een keertje te bekijken, maar voor wie op zoek is naar een overlevingsfilm vol spanning zijn er betere alternatieven.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

19 april, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5acf031666c33_selected-products" products="9200000083433568,9200000083433566,9200000081164892" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer