A Bigger Splash

Informatie

RegieLuca Guadagnino
Jaartal2016
Releasedatum09-08-2016
Speelduur120 minuten
DistributeurLumière
CastRalph Fiennes, Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts, Dakota Johnson en Corrado Guzzanti

Marianne Lane is een rockster die, samen met haar vriend en documentairemaker Paul, tot rust komt op het Italiaanse eiland Pantelleria nadat zij een stemoperatie heeft ondergaan. De rust wordt echter verstoord als haar ex Harry opduikt, samen met zijn dochter Penelope. Harry is een nogal aanwezige persoonlijkheid, maar Marianne staat het duo toe hen te vergezellen. Paul staat echter niet zo te trappelen, ondanks dat het Harry was die hem in contact bracht met Marianne. Als Harry en Marianne samen op pad gaan, blijkt al snel dat Harry er alles voor over heeft om de relatie met Marianne nieuw leven in te blazen. Paul wordt min of meer opgezadeld met Penelope, maar als zij avances begint te maken en het tot een confrontatie komt tussen beide mannen, reikt de jaloezie onder de Italiaanse zon naar een zinderend hoogtepunt.

A Bigger Splash ging in première op het 72ste Filmfestival van Venetië, waar de film maar liefst voor vier awards werd genomineerd. Hiervan werd onder andere de ‘Best Innovative Budget Award’ verzilverd. Een budget wat goed gebruikt is, want zeker nu de zomer alweer verdwenen lijkt uit ons land is het heerlijk om twee uur te genieten van prachtige Italiaanse landschappen, heerlijk eten en natuurlijk de mode uit het land van ‘de Laars’. Een lust voor het oog dus, deze film van regisseur Luca Guadagnino, die zijn A Bigger Splash losjes heeft gebaseerd op de Franse klassieker La Piscine uit 1969. Die film die met Alain Delon en Romy Schneider twee van de grootste sterren van die tijd in de hoofdrollen had.

Voor deze remake mag Guadagnino ook rekenen op een interessante cast. Wat te denken van de getalenteerde Belg Matthias Schoenaerts, die met zijn rol als documentairemaker Paul opnieuw een mooie rol toevoegt aan zijn hard groeiende oeuvre. Naast hem zien wij een zwijgzame Tilda Swinton, een vaste waarde in de films van Guadagnino (deze film markeert alweer hun zevende samenwerking), als bekende rockster Marianne Lane. Ralph Fiennes tekende voor de rol van haar uitzinnige ex-geliefde Harry en net als Swinton staat Fiennes altijd gegarandeerd voor kwaliteit en weet hij altijd interessante rollen uit te kiezen. Als laatste noemen wij Dakota Johnson, vooral bekend van haar rol als Anastasia in Fifty Shades of Grey, als de dochter van Harry.

Ondanks dat de titel van de film ontleend is aan een kunstwerk van David Hockney, lijkt het ook symbool te staan voor het personage van Harry. Fiennes is uitmuntend als dit oneindige brok energie en zijn performance in de dansscène op Emotional Rescue van The Rolling Stones is prachtig om te zien. Swinton steekt daar toch wat schril tegen af, dit aangezien zij in haar (overigens duidelijk naar David Bowie gemodelleerde personage) niet mag spreken na een stemoperatie. Toch zijn de twee duidelijk de motor van deze film. Dit waar Dakota Johnson duidelijk een maatje te klein blijft, want ondanks haar achtergrond met die eerdergenoemde spraakmakende film is er weinig verleidelijks aan. Zelfs niet als zij zich vertoond met steeds minder kleding. Wat dat betreft toont Schoenaerts zich nog maar eens een groots talent. Met weinig middelen weet hij als broei onder de zon te schitteren.

A Bigger Splash is een film van grote contrasten. Zo is daar in de eerste scènes het verschil tussen het leven van een rockster op het podium en de rust op Pantelleria. Een ander groot verschil is dat tussen de personages Paul en Harry. Waar bij Paul alles broeit van binnen is Harry een bijna ADHD-persoon. De kijker blijft lang in het ongewisse wat er nou precies gaande is. Lang lijkt de film een drama over verstoorde rust en relaties, maar hoe verder de film vordert des te meer deze thrillerachtige trekjes ontwikkelt. Met zijn flashbacks en een slot dat zonder meer verrast is de film echter niet altijd evenwichtig te noemen, maar door het sterke acteerwerk een film die nergens saai wordt.

Extra’s: Op de Blu-ray zijn enkele interessante extra’s opgenomen. Zo is daar een audiocommentaar en zijn er meerdere verwijderde scènes te bekijken. Toch had hier meer ingezeten, wat te denken van een verdieping in de prestaties van met name Ralph Fiennes. Of een documentaire clip die ons meeneemt langs de prachtige locaties op Pantelleria.

A Bigger Splash is een dramafilm waar de thrillerelementen steeds meer lijken te broeien onder de zinderende Italiaanse zon. Het verhaal is niet altijd evenwichtig, al gebeurt er meer dan genoeg om de interesse van de kijker vast te houden. De film drijft echter vooral op de acteerprestaties. Zo zien we Ralph Fiennes op een uitzinnige manier zoals we hem nooit eerder zagen, waar Tilda Swinton juist erg ingetogen is. Waar Matthias Schoenaerts zich met speels gemak staande houdt met zijn onderhuids broeiende karakter, gaat Dakota Johnson bijna kopje onder in de Middellandse Zee. Het maakt van A Bigger Splash een interessante dramafilm die richting de ontknoping ontaard in een heuse thriller.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

17 augustus, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer