A Day to Die

Informatie

RegieWes Miller
Jaartal2022
Releasedatum13-05-2022
Speelduur105 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastKevin Dillon, Frank Grillo, Bruce Willis, Leon Robinson, Gianni Capaldi, Brooke Butler, Johnny Messner en Vernon Davis

Connor Connolly is een in ongenade gevallen ex-militair, die op een dag in de problemen raakt als hij zich in een lastige situatie manoeuvreert en een loopjongen vermoord van een lokale drugsbaron. Deze Tyrone Pettis hangt hier vervolgens een schadevergoeding voor gederfde inkomsten aan van twee miljoen dollar, en om zeker te zijn dat Connor dit betaalt ontvoert Pettis zijn zwangere vrouw Candice als onderpand. Met haar leven op het spel moet Connor zijn oude team weer bij elkaar brengen om zo een gevaarlijke overval uit te voeren, om hiermee zijn ontvoerde zwangere vrouw te redden en tevens een schikking te treffen met de corrupte politiechef Alston, die hen jaren geleden bedrogen heeft bij een mislukte gijzeling die leidde tot de ontbinding van het voormalige team.

A Day to Die is een nieuwe film met Bruce Willis. Of althans, zo wordt het gepromoot. De werkelijkheid toont ons een b-film (daarin anno 2022 nog niks verrassends trouwens met Kevin Dillon en Frank Grillo, met Bruce Willis in een kleine rol. Dat Willis deze film maakt na een achttal (!) zeer matige producties die hem een (teruggetrokken) Razzie-nominatie opleverde, doet echter vrezen dat we hier opnieuw met een wanproduct te maken hebben. Zo erg is het allemaal nergens, maar we kunnen de film met geen mogelijkheid goed noemen. Het verhaal verraadt al direct dat we van het verhaal weinig origineels hoeven te verwachten. En met een budget van naar verluid 5 miljoen dollar kan je eigenlijk ook maar weinig verwachten, zeker aangezien het merendeel hiervan zal zijn opgeëist door de cast, met Willis uiteraard voorop.

De eigenlijke hoofdrolspeler van de film is Kevin Dillon, het mindere broertje van Matt Dillon. Desondanks heeft hij een meer dan aardige carrière opgebouwd, met rollen in films als Platoon, The Doors en natuurlijk de HBO-serie Entourage, wat zijn belangrijkste wapenfeit is. Toch heeft Dillon een wat sullige uitstraling, wat wellicht goed werkte bij Entourage, maar in zijn rol als ex-militair is het weinig geloofwaardig. Hij erg hij ook zijn best doet. Die rol past beter bij Frank Grillo, die hier te zien is als zijn voormalige captain. Grillo laat zich al jaren zien in kleinere rollen in kwaliteitsproducties, waaronder natuurlijk zijn vaste rol als Brock Rumlow in het Marvel Cinematic Universe. En dan is er natuurlijk nog de man die eigenlijk geen introductie behoeft; Bruce Willis, die hier overigens de slechterik speelt, een kant die we nog niet veel van hem gezien hebben.

Toch lijkt het soms of Willis zich in een andere wereld begeeft. Al zijn scènes lijken wel op een ander moment opgenomen, om het geheel vervolgens in de montagekamer zo te snijden dat alles een geheel lijkt. Daarnaast wordt oogt en klinkt hij traag, iets wat een gevolg kan zijn van de afasie waarmee hij werd gediagnosticeerd, een ziekte waarbij als gevolg van hersenletsel een of meer onderdelen van het taalgebruik niet meer goed functioneren. Het is vooral heel erg tragisch natuurlijk. Als we naar de rest van de film kijken zien we vooral een b-film. Op zich nog redelijk goed gemaakt, maar de effecten zijn soms dramatisch slecht en het plot is erg ongeloofwaardig. Zo krijgt hoofdpersonage Connor de taak om binnen 12 uur voor 2 miljoen dollar te zorgen omdat hij een onderdaan van een drugsbaron heeft vermoord, maar vermoorden hij en zijn team vervolgens bijna al diens loopjongens en treedt de drugsbaron vervolgens doodleuk toe tot hun team om vervolgens links en rechts nog even wat agenten overhoop te schieten. Goed verhaal!

Extra’s: Naast deze al direct op streaming verschenen film (al kreeg de film in Amerika een kleine bioscooprelease) is er geen bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release.

A Day to Die is een typische b-film, met een ongeïnspireerde cast en een ongeloofwaardig plot. Dat mensen de film nu wellicht toch een kans geven is omdat het een van de laatste wapenfeiten is van Bruce Willis, die zijn pensioen heeft aangekondigd. Nu heeft de man zeker slechtere films gemaakt de laatste jaren, maar het houdt allemaal niet over. De titel en vormgeving van alles doet wat denken aan de vijfde Die Hard-film ‘A Good Day to Die Hard’, maar zoals de kenners weten was dat ook al geen pareltje natuurlijk. Daarnaast is Willis zijn rol gewoonweg beperkt te noemen. Op zich gaat de film al de fout in met Kevin Dillon als geharde ex-militair, iets waar hij gewoon de uitstraling niet voor heeft. Het maakt A Day to Die een film vol foute keuzes, iets wat ongetwijfeld ook te maken heeft met het beperkte budget. Voor de liefhebbers valt er dan ook verdomd weinig te genieten, maar ondanks dat de film nergens goed te noemen is hebben de bekende gezichten vast slechtere producties op hun naam staan.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

27 mei, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer