A Hero

Informatie

RegieAsghar Farhadi
Jaartal2021
Releasedatum15-07-2022
Speelduur127 minuten
DistributeurCinéart Nederland
CastAmir Jadidi, Mohsen Tanabandeh en Fereshteh Sadre Orafaiy

Rahim Soltani zit in de gevangenis vanwege een schuld die hij niet af kan betalen. Hij krijgt een kort verlof de schuld terug te betalen aan zijn zwager Bahram. Rahims minnares, Farkondeh, heeft namelijk een handtas gevonden met daarin verschillende gouden munten. Helaas blijkt als snel dat goud flink in waarde is gedaald en dus niet de volledige schuld kan terugbetalen, zoals beloofd. In een poging zijn reputatie te herstellen gaat Rahim op zoek naar de oorspronkelijke eigenaar van de tas, maar dat pakt allemaal niet zo uit als gepland. Rahim wordt namelijk enerzijds geprezen voor zijn onbaatzuchtige daad en hij groeit zelfs uit tot een lokale held, maar anderzijds stapelen de misverstanden zich vervolgens al snel op en omdat de waarheid moeilijk te achterhalen blijkt lijkt zelfs zijn weg naar vrijheid verder weg dan ooit.

Afgelopen jaar ging A Hero in première tijdens het Filmfestival van Cannes, waar het de Grand Jury Price wist te winnen. Helaas kwam de film ook in het nieuws om een wat minder leuke reden; een plagiaatzaak. Regisseur en schrijver Asghar Farhadi zou het idee voor de film namelijk hebben gestolen van Azadeh Masihzadeh, die eerder de documentaire All Winners All Losers maakte over exact dit onderwerp. Een belangrijk detail is dat Masihzadeh in het verleden filmworkshops heeft gevolgd bij Farhadi. Toch heeft Farhadi wel erkend dat zijn A Hero gebaseerd is op hetzelfde verhaal, maar dat hij hiervoor wel zijn eigen research heeft gedaan en hij daarom ‘de inbreng’ van Masihzadeh niet heeft vermeld op de aftiteling. De zaak loopt tijdens het schrijven van deze recensie nog, maar Farhadi heeft ondertussen een tegen aanklacht ingediend wegens smaad. To be continued dus.

Voor zijn A Hero keert weer terug naar zijn vaderland na een toch wat mislukt Spaans uitstapje, het onevenwichtige drama Todos lo Saben. Maar er is goed nieuws voor degene die vrees heeft dat hij deze lijn voort zet, want A Hero zet de lijn voort die hij insloeg met succesvolle films als Jodaeiye Nader az Simin (A Separation) en The Salesman. Net zoals in die films krijgen we hier te maken met een kleinschalig drama, dit uiteraard geserveerd op een manier zoals we van Farhadi kennen. We begeven ons als kijker in omgevingen die we allemaal wel kennen, of het nou het huis van de zus van Soltani is of de winkel van zijn schuldeiser. Het wordt allemaal zonder franjes gebracht, op een manier of je er zelf bij bent. Maar door de combinatie van het uitstekende acteerwerk van Amir Jadidi en de oprechte presentatie van Farhadi wordt je als kijker gelijk meegesleept in het verhaal van Rahim.

Jadidi eist dan ook alle aandacht volledig op, iets wat hij met verve overbrengt. Kleine dingen als het nerveuze lachje en de steeds verder groeiende frustratie zijn ijzersterk door hem gespeeld. Net als in zijn beste werken weet Farhadi weer de nodige morele kwesties op de kijker af te vuren, niks is zwart-wit. In zijn wereld lijkt geen plek voor enkel goed of enkel kwaad. Het niveau van het eerder genoemde A Separation wordt weliswaar niet gehaald, maar A Hero is opnieuw een oprecht portret van een man in nood. Of de film en visie van Farhadi ook zo oprecht is, dat is nog maar de vraag. Daar zal de rechter ongetwijfeld over gaan oordelen, maar feit is wel dat hij zich hier revancheert voor het matige Todos lo Saben. En betreft de Iraanse cinema is het veelzeggend dat de film wel werd geselecteerd als de Iraanse inzending voor de beste internationale speelfilm bij de 94e Academy Awards, maar werd niet genomineerd.

Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal te vinden op de dvd release van A Hero.

A Hero toont de steeds vager wordende vraag van goed of fout als de media zich ergens op stort. Het is een zaak waar je als kijker deel van wordt gemaakt. Ondanks dat we te maken hebben met iemand die uit de gevangenis komt, heeft hij in eerste instantie wel de sympathie van de kijker. Maar wat blijft daar op den duur nog van over als de hoofdpersoon zich brandt aan goedbedoelde ideeën die steeds verder verzanden in een wanhoop die hem niet verder helpt? Het zijn dit soort maatschappelijke kwesties waar Farhadi om bekend staan en wat dat betreft is dit verhaal koren op zijn molen. A Hero was de vijfde film van Farhadi in tien jaar en het is te hopen dat hij ons de komende jaren nog weet te verblijden met meer van dit soort fraaie cinema.  Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

16 juli, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer