A League of Their Own 4K

Informatie

RegiePenny Marshall
Jaartal1992
Releasedatum12-08-2020
Speelduur128 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastTom Hanks, Geena Davis, Madonna, Lori Petty, Jon Lovitz, David Strathairn, Garry Marshall, Bill Pullman, Megan Cavanagh en Rosie O'Donnell

1943. Als een groot deel van de sterren uit de hoogste Amerikaanse honkbalcompetities vecht in de Tweede Wereldoorlog, lijkt het erop dat de Major League Baseball volledig stil komt te liggen. Snoepmagnaat Walter Harvey weet de mede-eigenaren ervan te overtuigen om een vrouwencompetitie te financiëren. Reclameman Ira Lowenstein krijgt de leiding en Ernie Capadino wordt erop uit gestuurd om speelsters te rekruteren. Op het platteland ontdekt hij de zussen Dottie Hinson en Kit Keller, die samen met onder andere Marla Hooch, Doris Murphy en Mae Mordabito Rockford Peaches vormen onder leiding van Jimmy Dugan, een voormalig prof en stevige drinker. Dugan voelt er in eerste instantie niets voor om de roddeltantes als volwaardige spelers te beschouwen, maar al snel blijkt dat ze veel meer in hun mars hebben.

Deze film is verschenen als onderdeel van Columbia Classics – 4K Ultra HD Collection – volume 1.

Als iets een belangrijk onderdeel is van de geschiedenis, dan is er veelal wel een televisieserie of film van gemaakt. Dat is natuurlijk met sportgeschiedenis net zo, al wordt er met regelmaat een loopje genomen met de werkelijkheid om het op film voordeliger uit te laten komen. Een goed voorbeeld is A League of Their Own, welke draait om het ontstaan van de All-American Girls Professional Baseball League (AAGPBL) en dan in het bijzonder succesteam Rockford Peaches. Deze league ontstond feitelijk bij gebrek aan beter toen het Major League Baseball volledig stil lag omdat alle sterren waren uitgezonden naar het front. Het is een film waarin de vrouwen hun mannetje staan en alle vooroordelen achter zich neer weten te leggen, een typisch gevalletje ‘girl power’ dus en daarom wellicht aanwezig in deze Columbia Classics box.

We kunnen er in elk geval niet omheen dat de cast zeer behoorlijk is. Zo zijn de belangrijkste vrouwenrollen voor Geena Davis, Madonna en Lori Petty, waarbij natuurlijk vooral de middelste naam opvalt. Toch was het niet haar eerste rol, en zeker ook niet haar laatste. Als we naar de mannen kijken zien we de op dat moment nog in opkomst zijnde Tom Hanks, maar ook komiek Jon Lovitz, David Straitharn en Bill Pullman. Helemaal geen misselijke cast, maar deze verfilming is behoorlijk sentimenteel. Alles ligt er zo dik boven en een verrassing ontbreekt. Daarnaast is de film behoorlijk geromantiseerd. Het is helemaal geen verkeerde film en bij tijd en wijlen zelfs leuk vermaak, maar nou niet echt het stempel klassieker waardig.

Als we dan puur kijken naar deze 4K release kunnen we eigenlijk weinig meer dan in herhaling vallen. Het beeld is perfect en spatzuiver, waarbij het HDR kleurenpalet er nog een schepje bovenop doet. Het is bovendien een flinke stap vooruit op de Blu-ray en dat is wat deze box-set van Columbia wel laat zien; als je dacht dat je met Blu-ray het beste van het beste in huis had gehaald, dan drukt deze box je nog maar even goed op de feiten. En datzelfde geldt eigenlijk voor het geluidspoor. Ook dit keer is een Atmos-track geproduceerd, en zeker als de film verder vordert en ook de soundtrack van Hans Zimmer zich meer en meer manifesteert heeft dit zeker zijn meerwaarde. We kunnen dan ook gerust concluderen dat als het een goede remaster betreft, een 4K release zeker de moeite van het opwaarderen waard boven je Blu-ray release. Natuurlijk maak je dan waarschijnlijk wel de keuze voor welke film je dat wel, en voor welke je film je dat niet nodig vindt.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal op de 4K-release te vinden. De beeldkwaliteit verschilt hierbij wel van HD tot SD archiefmateriaal.
· 4K ONLY: Trailers (07:09) Een zestal teasers en trailers van de film; Theatrical Trailer (2:35), International Trailer (1:29), Geena Davis Teaser (0:45), Tom Hanks Teaser (0:41), Madona Teaser (0:50), and Jon Lovitz Teaser (0:49).
· 1993 TV Series Episodes (1:10:56) Een drietal afleveringen van de gelijknamige televisieserie uit 1993. Het betreft hier de eerste, vijfde en zesde afleveringen, waarbij we ons alleen afvragen waarom niet de gehele serie is bijgesloten.
· Audio Commentary: Regisseuse Penny Marshall en actrices Lori Petty, Tracy Reiner en Megan Cavanagh bespreken vele facetten van de film, waaronder de opnames, het spelen van baseball op de set, kostuumontwerp en nog heel veel meer.
· Nine Memorable Innings (52:27) Een negendelige, elf als je pre-game en post-game meetelt, documentaire dat een breed beeld geeft van de productie van de film. Denk over achtergrond van het verhaal achter de film, maar ook de casting, kostuumontwerp en de baseball workout die de acteurs moesten ondergaan. De onderdelen zijn weergegeven als “innings”, genaamd; The First Pitch, The Starting Lineup, Training Camp, Suit Up, Play Ball, Player By Position — The Director, The 7th Inning Stretch, Great Players/Great Stories en Cooperstown.
· Deleted Scenes (33:46) Een vijftiental verwijderde scènes, voorzien van optionele introductie door Penny Marshall; The Business Lunch, Dottie and Kit in Kitchen, Marla Eats on Train, Pee Wee, Babe Ruth Story, Jimmy and Evelyn, Marla Gets a New Glove, Flaming Baton, Marla Have a Cookie, The Bus Scene, Miss Cuthbert Throws Up, Kit Strikes Out Guy, Jimmy Hits Ira, Jimmy Kisses Dottie en Dottie Takes Out Marla.
· The Enduring Legacy of A League of Their Own (12:13) Een featurette die niet alleen een terugblik biedt op de historische betekenis van het waargebeurde verhaal, maar ook een terugblik op de film. Het biedt een boeiend retrospectief met vele interessante en vermakelijke anekdotes.
· Music Video (04:56) De videoclip bij het nummer “This Used to Be My Playground” van Madonna.

A League of Their Own 4K is als film de term klassieker eigenlijk niet waardig, maar de presentatie des te meer. In de box met zes films is deze film qua kwaliteit wellicht een beetje een buitenbeentje. Niet zo gek, want er moet opgebokst worden tegen klassiekers als Gandhi, Dr. Strangelove en Lawrence of Arabia. Het gat met die films is alleen wel heel groot, vooral omdat deze film de tand des tijds gewoon niet zo goed doorstaan heeft. Zeker als je de film nu voor het eerst ziet, is hij overdreven sentimenteel en geromantiseerd, zonder enige verrassing. Echter, als we puur even kijken naar de beeld- en geluidsprestaties van de film, dan houdt de film zich opvallend eenvoudig staande. De visuals zijn werkelijk prachtig en dat heeft zeker zo zijn meerwaarde. Voor de liefhebbers van deze film is deze 4K remaster dan ook zeker aan te bevelen.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

9 september, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer