A Quiet Place 4K

Informatie

RegieJohn Krasinski
Jaartal2018
Releasedatum19-09-2018
Speelduur90 minuten
DistributeurParamount Pictures
CastEmily Blunt, John Krasinski, Noah Jupe, Millicent Simmonds en Cade Woodward

In het jaar 2020 is het grootste deel van de wereldbevolking uitgeroeid door de komst van geheimzinnige wezens met een supersonisch gehoor. Lee en Evelyn Abbot wonen met hun dove dochter Regan en zoons Marcus en Beau op een afgelegen boerderij midden in de bossen. Het minste geluid, zelfs een voetstap of gefluister, kan hen overleveren aan de wezens die jagen op het gehoor. Het noodzaakt de familie om in stilte te leven waarbij ze communiceren door middel van gebarentaal. Dit wordt echter een stuk lastiger als Evelyn zich een jaar later in de laatste fase van haar zwangerschap bevindt. Meer dan ooit is het belangrijk voor Lee en Evelyn om hun veiligheid en die van hun kinderen te waarborgen, maar dit alles moet dan wel muisstil verlopen.

De laatste jaren wordt het horrorgenre vooral gekenmerkt door formulematige en weinig opzienbarende films die steevast in dezelfde valkuilen lijken te vallen. Zo nu en dan is daar ineens een verrassing, zoals in 2013 de film The Conjuring van James Wan. Dit jaar werd daar het ijzingwekkende en muisstille A Quiet Place van John Krasinski aan toegevoegd. Het concept van deze film is bijzonder te noemen. Zo is in het eerste half uur van de film nagenoeg geen geluid te bekennen en zijn bijna alle dialogen in de film vervangen door blikken en gebaren. Waar saaiheid op de loer ligt, zorgt juist het vermijden van geluid voor immense spanning. Hierdoor zit je als kijker onafgebroken op het puntje van je stoel. Een werkelijk fenomenale prestatie van de als regisseur relatief onervaren Krasinski. Eerder zette hij namelijk enkel twee matige komedies en drie afleveringen van de Amerikaanse versie van The Office op zijn naam. Een prestatie die nog indrukwekkender wordt als je bedenkt dat hij daarnaast overtuigend de rol vader Abbot neerzet.

In de rol van moeder Abbot zien we Emily Blunt, die in het dagelijks leven getrouwd is met Krasinski. Vanaf het moment dat je weet dat haar personage zwanger is vraag je jezelf één ding af. Hoe breng je een kind ter wereld zonder geluid te maken? Op het moment dat de vliezen breken stijgt de spanning naar een hoogtepunt. Wat volgt is een zinderende scène, waarmee Blunt één van de hoogtepunten van de film aflevert. Naast het puike spel van Krasinski en Blunt vallen ook de acteerprestaties van de kindacteurs in de film op. Geheim wapen is de onervaren maar zeer getalenteerde (en dove) actrice Millicent Simmonds. Zij speelt dochter Regan, een doof meisje dat de ernst van de situatie alleen maar kan peilen door naar anderen te kijken. De chemie tussen de kinderen is overduidelijk aanwezig en soms lijkt het net alsof ze daadwerkelijk doodbang zijn.

Het verhaal van A Quiet Place klinkt eenvoudig, maar is fenomenaal in de uitvoering. Zo vond Krasinski angstaanjagende momenten in alledaagse dingen. Wat te denken van de openingsscène van de film. We zien het gezin Abbot lopen door de gangpaden van een supermarkt. Eén verkeerde beweging, een blikje of een doos dat omvalt, en het gezin is overgeleverd aan de wezens. Ook veranderde hij de regels van het horrorgenre. Eén van deze regels is dat het jongste kind blijft leven. In A Quiet Place daarentegen zien we hoe in de openingsscène de jongste Abbot telg wordt verslonden door een wezen. Echter is er ook het een en ander op de film aan te merken, zoals een uitstekende spijker in de keldertrap. Als kijker weet je direct dat dit een probleem gaat opleveren. Vroeg of laat gaat iemand hierin staan. Maar hoe kan dit zonder het uit te schreeuwen? Grootste minpunt is echter het open einde, waardoor de deur wagenwijd openstaat voor een vervolg.

Extra’s: Naast de film zijn er een drietal featurettes op de release opgenomen als bonusmateriaal.
· Creating the Quiet – Behind the Scenes of A Quiet Place (14:45) Een gesprek over het gesprek en hoe de film bedacht is rond het concept van afwezigheid van geluid. Ook worden de opnamelocaties en de casting besproken, evenals het voordeel dat Krasinski had van zijn dubbelfunctie als regisseur/ acteur en de samenwerking met zijn vrouw Blunt.
· The Sound of Darkness – Editing Sound for A Quiet Place (11:44) Een focus op de uitdagingen die kwamen kijken bij het maken van een film met minimale dialoog. Denk hierbij niet alleen aan de stilte op de set, maar ook aan de score van Marco Beltrami en de geluidseffecten.
· A Reason for Silence – The Visual Effects of A Quiet Place (07:33) We zien de ontwikkeling van het wezen. Hoe het tot stand kwam, door wat het werd geïnspireerd, zijn achtergrond en zijn evolutie in de verschillende fases van het productieproces.

A Quiet Place is een unieke film in zijn genre, mede dankzij de fenomenale uitwerking. Zo vond John Krasinksi angstaanjagende momenten in alledaagse dingen. Door de vele stiltes ligt saaiheid op de loer, maar juist het vermijden van geluid zorgt voor immense spanning. Het zorgt ervoor dat je als kijker met ingehouden adem op het puntje van je stoel zit. De film wordt geholpen door de sterke acteerprestaties, waarbij vooral de getalenteerde Millicent Simmonds opvalt. De film bevat wat kleine minpuntjes, maar door de bijzondere kijkervaring vergeet je deze heel snel. Een vervolg is ondertussen aangekondigd, waarin men een licht wil laten schijnen op andere overlevenden. Vooralsnog zijn wij sceptisch, maar dat doet natuurlijk niets af aan deze film, die zonder meer tot een van de beste van het jaar behoort.

Met dank aan Triple P Entertainment en Paramount Pictures voor het recensie-exemplaar.

18 september, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b9b890872fbc_selected-products" products="9200000093803015,9200000092658367,9200000090510265" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer