A Rainy Day in New York

Informatie

RegieWoody Allen
Jaartal2019
Releasedatum05-02-2020
Speelduur92 minuten
DistributeurParadiso Entertainment Nederland
CastTimothée Chalamet, Elle Fanning, Selena Gomez, Jude Law, Diego Luna, Liev Schreiber, Kelly Rohrbach, Annaleigh Ashford, Rebecca Hall en Cherry Jones

Gatsby Welles is een welgesteld kind van New Yorkse ouders en student aan het Yardley College. Als Ashleigh, zijn vriendin en rijke medestudente op Yardley, een weekend naar New York komt voor een interview met een befaamde regisseur, besluit hij om met haar mee te gaan om haar de stad te laten zien. In plaats van een relatief kort interview en een weekend samen, loopt alles totaal anders dan verwacht. De regisseur blijkt bijzonder gecharmeerd van haar en Ashleigh laat zich steeds verder meeslepen in de filmwereld. Gatsby is teleurgesteld als hij merkt dat al zijn plannen in het water vallen. Toch krijgt ook zijn dag een nieuwe wending als hij alleen door een regenachtig New York loopt en hij een oude bekende tegen het lijf loopt.

Toen Amazon Studios in 2015 een samenwerking begon met filmmaker Woody Allen, kon de streamingdienst nog niet vermoeden dat het drie jaar later de samenwerking met Allen stop zou zetten. De opnames en post-productie vielen namelijk samen met de opkomst van de MeToo-beweging en deze rakelde een controversiële rechtzaak op uit 1992. Allen werd destijds vrijgesproken van seksueel misbruik, maar de oude rechtzaak kende een behoorlijke heropleving. Het zorgde er ook voor dat niet alleen Amazon, maar ook verschillende acteurs openlijk afstand namen van de regisseur en diens werk. De release van de film werd uitgesteld als zijnde onverkoopbaar, maar de zaak werd geschikt waarop de film door verschillende Europese distributeurs werd opgepikt. Toch leek de film gedoemd en leek niemand er echt zijn vingers aan te willen branden. Het resulteerde in een redelijk anoniem verblijf in de bioscoop.

Griffin Newman, die een kleine bijrol heeft in de film, was de eerste die openlijk afstand deed van Allen en zelfs verklaarde dat hij spijt had van zijn medewerking. Hij doneerde zijn salaris aan een organistatie die strijdt tegen seksueel misbruik. Het is een voorbeeld dat hoofdrolspelers Timothée Chalamet, Selena Gomez en Rebecca Hall een aantal maanden later volgden. De MeToo-beweging toonde zich nog maar eens nietsontziend, wat toch vooral een hard gelach bleek voor de destijds toch vrijgesproken Allen. Het is blijkbaar een stempel waar je niet meer vanaf komt. En toch is het spijtig, want in alles is dit project een Woody Allen-film en de jonge getalenteerde cast zorgt ervoor dat weer een nieuwe generatie kennis maakt met het werk van de uiterst productieve neuroot.

Boven alles is de film namelijk weer een fijn romantische drama. Van de aantiteling, uiteraard in een Windsor-font, tot de jazzy pianoriedeltjes. Meer nog dan zijn andere recente werk is dit een satire. Het uit zich in soms wat overdadig pretentieus dialoog, maar ook in het feit dat men praat over regen en somberheid in een in nevelen gehuld New York, terwijl we continu de zon lijken te zien. Het is bijna alsof de tuinman met zijn gietertje net buiten het kader is gevallen. Er zit een overdreven gemaaktheid in de film, waarmee Allen voor de spot lijkt te willen drijven met de hogere stand, vooral ook aanwezig in de filmwereld en de personen die hier maar wat graag toe willen behoren. Het zorgt er tevens voor dat het acteerwerk meer dan eens neigt naar overacting, maar het werkt allemaal wonderwel.

Extra’s: Zoals veel films van Allen verschijnt A Rainy Day in New York alleen op dvd en kent de release geen bonusmateriaal.

A Rainy Day in New York toont ons een uitvergroot beeld van een stad met een eigen agenda. De film is het beste te zien als satire en daarnaast een fijne revanche op het matige Wonder Wheel. Dit is uiteraard te danken aan de typische zaken van een Woody Allen-film die ervoor zorgen dat een beetje kenner zijn films uit duizenden zal herkennen. Toch is veel ook te danken aan de getalenteerde, jonge cast. Chalamet lijkt te bouwen aan een oeuvre zonder slechte optredens, maar ook Elle Fanning en zelfs Selena Gomez (wiens grootste wapenfeit toch vooral was ‘het vriendinnetje van’ te zijn) laten zien prima raad te weten met de vele dialogen. Het is dan ook jammer dat MeToo voorkwam dat een nieuwe generatie kennis maakte met dit werk. Het is namelijk een prima film, vooral kenmerkend Allen. En zoals vaak in zijn films zijn de hoofdpersonen aan het einde van de dag wellicht maar een dag verder, maar ook een leven wijzer.

Met dank aan Paradiso Filmed Entertainment i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

13 februari, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e3e51cfe56f2_selected-products" products="9200000126734609" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer