A Star is Born

Informatie

RegieBradley Cooper
Jaartal2018
Releasedatum20-02-2019
Speelduur135 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastBradley Cooper, Lady Gaga, Sam Elliott, Andrew Dice Clay, Dave Chappelle, Rebecca Field, Michael Harney, Rafi Gavron en Willam Belli

Jackson Maine is een beroemde country-rockster die over zijn hoogtepunt heen is en langzamerhand in verval raakt met een alcohol- en drugsverslaving. Zijn grootste steun is Bobby, die zowel zijn manager als zijn oudere halfbroer is. Wanneer hij na een concert in Californië nog een drankje doet aan de bar in een drag club, is hij getuige van een verbluffend optreden van Ally, een serveerster en singer-songwriter. Jackson staat versteld van haar prestaties en nadien hebben ze een langdurige conversatie waarin Ally haar problemen om door te breken als artiest openbaart. Hij nodigt haar uit voor zijn volgende show en haalt haar zelfs het podium op om één van haar eigen liedjes te spelen. Haar nervositeit maakt al gauw plaats voor zelfvertrouwen en besef dat dit haar grote kans op een doorbraak kan zijn. Sterrendom lonkt voor Ally, die haar stijgende roem en rijkdom in evenwicht moet zien te brengen, terwijl ze een relatie opbouwt met de man die haar in die positie gebracht heeft en die een voortdurende strijd met zijn eigen demonen voert.

Bijna iedere generatie heeft zijn eigen versie van “A Star Is Born”, een tijdloos romantisch verhaal van een opkomende vrouwelijke ster die valt voor een alcoholistische vervagend idool. De meest bekende is de allereerste remake uit 1954 van George Cukor, waarbij het thema acteren uit het origineel werd ingeruild voor zingen, een thema die sindsdien aangebleven is. Nu het verhaal wordt gepresenteerd aan een publiek uit de 21e eeuw, zijn Lady Gaga en Bradley Cooper het centrale duo van de film. Gaga in haar eerste hoofdrol op het grote scherm, en Cooper met een indrukwekkend regiedebuut, waarbij hij tevens produceerde, het script schreef en bijdroeg aan de compositie van de nummers. Het vastleggen van de vermoeidheid van het toeren en de snelle steeds afwisselende ups en downs van sterrendom kan een flinke uitdaging zijn voor een filmmaker. Maar mede door zijn buitengewoon realistische beeldmateriaal van de optredens en observaties vanuit de zijlijn van het podium, schildert deze nieuwe incarnatie van een klassiek verhaal een pijnlijk nauwkeurig portret van het artiestenleven.

Cooper speelt Jackson Maine, een rauwe hard-drinkende country-rocker die nog wel de nodige optredens heeft maar de lust voor het vak verloren heeft. Gaga speelt een ingenieuze singer-songwriter met een fris gezicht die zijn geliefde en podiumpartner wordt voordat ze haar eigen weg zoekt in de muziekwereld. Zij stijgt op terwijl hij langzaam neerstort, dat is het soapachtige, tragische “A Star Is Born” concept. Maar wat de film doet is om dit fictief melodramatische ontwerp om te vormen naar een onuitwisbaar oprecht liefdesverhaal. Deze nieuwe versie is een emotionele achtbaanrit, maar het is ook een film die je doet geloven in wat het je voorschotelt. Vanaf de opwindende openingsmomenten waarin Cooper’s karakter dronken en rauw, met zongebruinde loensende blik het podium van een stadion betreedt en lanceert in een ouderwetse rockster, is de film meeslepend authentiek. Dat is in principe al een prestatie op zich, aangezien Hollywood er bijna nooit in slaagt om de rockwereld eer aan te doen. Ook al is “A Star Is Born” een liefdesverhaal pur sang, het kan evengoed door als een echte rock ‘n’ roll-film.

Lady Gaga’s eerste hoofdrol is er geen een om snel te vergeten. Een argument dat een rol als zangeres vanzelfsprekend en gemakzuchtig is, is misplaatst en volledig ongegrond. Gaga laat haar sterrenstatus als muziekartiest nooit in de weg staan van het personage in de film. De chemie tussen haar en Cooper is perfect, niet alleen tijdens de liedjes, maar ook wanneer zij bijvoorbeeld in een fraaie scène hun dromen met elkaar delen. De film is nooit overdreven of theatraal, behoudens een specifieke scène die zich afspeelt tijdens de Grammy Awards, maar die als eerbetoon dient voor het origineel uit 1937. Muziek staat op alle fronten centraal in de film, en het hoogtepunt komt wanneer hij haar het podium oproept en hun gezamenlijke stemmen samenvloeien in het prachtige “Shallow”. Wanneer Gaga het lied vocaal naar een hoger niveau tilt, voel je de tintelingen door je lichaam golven. Het is een absoluut extatisch moment, omdat het een prachtig samensmelting van de twee stemmen en zielen is; Jackson die weer tot leven komt, Ally die haar lotsbestemming gevonden heeft en de kijker die herontdekt hoe romantiek en muziek in een film perfect kunnen samenvloeien.

Extra’s: Naast de film zijn er enkele uitgebreide en perfect passende extra’s toegevoegd aan de Blu-ray release.
• The Road to Stardom: Making A Star Is Born (30:02) Een uitvoerige verkenning van de authenticiteit, de karakters, cast en hun prestaties, muziek en de liedjes, het filmen van diverse scenes en de regie van Cooper.
• Music Videos: De officiële muziekvideo’s van Shallow, Always Remember Us This Way, Look What I Found en I’ll Never Love Again.
• Songs & Performances Not Seen In Theaters: Een reeks met drie repetities door Cooper en Lady Gaga.

A Star Is Born is het indrukwekkende regiedebuut van Bradley Cooper, die zich goed bewust is dat hij een remake maakt van een klassiek Hollywood-verhaal en de film de juiste glans en ontroering heeft gegeven die het verdient. Het verloop van het verhaal brengt de onvermijdelijke clichés met zich mee, maar Cooper heeft er zo’n eigen emotionele draai aan gegeven dat je die makkelijk kunt vergeven wanneer de eindcredits over het scherm rollen en het vooral de prettige soundtrack en de ongekende sterke chemie tussen Cooper en Gaga zijn die je bij blijven. Identiteitscrisis, alcoholisme en de transformatie van een getalenteerd iemand naar het sterrendom, zijn de welbekende thema’s die een ware uitdaging zijn voor een filmmaker, maar Cooper voert dit met veel vertrouwen uit, zowel voor als achter de camera. Zijn co-ster Lady Gaga levert een verbluffende prestatie als het personage dat plotselinge roem en rijkdom, maar ook de liefde van haar leven vindt. Het is een lastige strijd om hier de juiste balans in te vinden, maar Gaga geeft een uitstekend visitekaartje als actrice af en doet A Star Is Born naar grotere hoogten stijgen. 

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

8 maart, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c79436649416_selected-products" products="9200000098338425,9200000098338427,9200000103619894,9200000098042985,9200000098042990,9200000102295040" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer