A Walk in the Woods

Informatie

RegieKen Kwapis
Jaartal2015
Releasedatum17-12-2015
Speelduur102 minuten
DistributeurDutch Filmworks
CastRobert Redford, Nick Nolte, Emma Thompson, Mary Steenburgen, Nick Offerman & Kristen Schaal

Schrijver Bill Bryson is op een punt in zijn leven waarbij hij zich afvraagt hoe goed hij eigenlijk het land kent waarin hij woont. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, besluit hij om zich te wagen aan de wereldberoemde Appalachian Trial van ruim 3400 kilometer langs de oostkust van Amerika. Om zijn vrouw gerust te stellen onderneemt hij de tocht met zijn oude vriend Stephen Katz, die hij veertig jaar geleden voor het laatst heeft gezien toen ze met ruzie uit elkaar gingen. Beiden heren beginnen vol frisse moed maar met een ongetraind lichaam aan de loodzware beproeving. Ze leren niet alleen elkaar weer goed kennen, maar ook het land Amerika met zijn soms ietwat rare gewoonten.

Een tocht van ruim 3400 kilometer was de start voor auteur Bill Bryson eind jaren negentig om zijn Amerika weer te herontdekken, nadat hij ruim twintig jaar in Engeland had gewoond. De uitdaging werd niet gehaald, maar het leverde in 1998 wel het verfrissend leuke boek A Walk in the Woods op. Daarin beschrijft Bryson van A tot Z hoe zijn tocht met zijn vriend Katz is verlopen, en schotelt hij bovendien de lezer ook nog eens een geschiedenisles over de prachtige natuur die Amerika rijk is voor. Robert Redford was er toentertijd als de kippen bij om de rechten van het boek te claimen, maar toch duurde het nog ruim vijftien jaar eer de verfilming het levenslicht zag. In eerste instantie wilde Redford namelijk de film maken met legende Paul Newman aan zijn zijde (met wie hij samenwerkte in de klassieker Butch Cassidy and the Sundance Kid), maar doordat laatstgenoemde te ziek werd, kwam het project nooit van de grond. Nu, jaren na dato, is de verfilming er alsnog en zien we Redford als schrijver Bill Bryson tijdens zijn onderneming om de Appalachian Trial tot een succesvol einde te brengen. De rol van Stephen Katz, die dus oorspronkelijk door Paul Newman gespeeld zou worden, wordt ingevuld door Nick Nolte waarmee de filmwereld weer een zeer bijzonder duo rijker is.

Het grootste verschil met het boek is dat de leeftijd van de mannen beduidend hoger ligt dan oorspronkelijk het idee was. Bryson is namelijk eind veertig als hij de trektocht onderneemt, terwijl Redford en Nolte inmiddels de zeventig ruim zijn gepasseerd. Heel erg is dat echter niet, want het maakt de trektocht van de twee oude mannen er meteen een stuk grappiger op. Bovendien is het duidelijk voelbaar dat beide mannen al een leven achter zich hebben met de nodige ups en downs waardoor de trektocht als een soort symbolisch terugkijkmoment gezien kan worden. Bovendien helpt het uiteraard ook niet dat de conditie van beide mannen allesbehalve geschikt is voor een onderneming van maar liefst 3400 kilometer. Genoeg voer voor een hoop hilarische scenes dus.

En aan die hilarische scenes is inderdaad geen gebrek in de film. De trektocht vraagt het uiterste van beide mannen wanneer ze zowel in de natuur als daar buiten in benarde situaties terecht komen. Zo is een stuk van het pad over het water van steen naar steen natuurlijk een helse onderneming voor twee knarse knarren, flirt Katz met de verkeerde vrouw als ze een stop bij een hotel maken en is er uiteraard een ontmoeting met het gevaarlijke dierenrijk. Toch komen niet alle scènes even goed uit de verf omdat voorspelbaarheid de film soms parten speelt. De eerstgenoemde scène over het water is op zich een grappig gegeven, maar wordt op een vrij voorspelbare manier uitgewerkt. Gelukkig maakt het acteerspel van Redford, maar vooral van Nolte, een hoop goed. Laatstgenoemde is heerlijk op zijn plaats als de ietwat wereldvreemde Katz die overduidelijk niet zo’n perfect leven heeft gehad als Bryson. Geen sympathie krijgen voor zijn geweldige karakter is dus eigenlijk onmogelijk.

A Walk in the Woods is een zeer leuke komedie over twee oude rotten die een trektocht ondernemen waar ze eigenlijk al veel te oud voor zijn. Het levert een hoop hilarische scenes op, maar voorspelbaarheid zorgt er helaas voor dat niet alle scènes even goed uit de verf komen. Gelukkig maakt het acteerwerk van Robert Redford en vooral Nick Nolte een hoop goed en is het vrijwel onmogelijk om geen sympathie voor zijn kleurrijke personage te krijgen. A Walk in the Woods is misschien niet de beste komedie ooit gemaakt, maar is absoluut leuk genoeg om een bioscoopbezoekje te rechtvaardigen. En niet alleen voor een ouder publiek, ook het jonge publiek zal genieten van de twee knarse knarren tijdens hun helse onderneming.

17 december, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer