Acquitted – seizoen 2

Informatie

RegieGeur Henning Hopland en Cecilie Mosli
Jaartal2016
Releasedatum28-02-2017
Speelduur360 minuten
DistributeurLumiére
CastNicolai Cleve Broch, Lena Endre, Ingar Helge Gimle, Henrik Rafaelsen, Susanne Boucher, Tobias Santelmann en Amrita Acharia

Opnieuw wordt Aksel Borgen geconfronteerd met zijn verleden en de moord op zijn jeugdliefde Karine Hansteen. Nadat William Hansteen de moord op zijn dochter had bekend deed hij een zelfmoordpoging. Hij overleeft deze en ontkent vervolgens de moord op zijn eigen dochter. Hierbij gesteund door zijn vrouw Eva Hansteen, die aanwezig was bij de moordbekentenis van haar man. Ondanks dit is Aksel overtuigd van William zijn schuld en raakt hij geobsedeerd om hem achter de tralies te krijgen. Hierbij gaat hij tot het uiterste om gerechtigheid te brengen en om zo zijn naam voor eens en voor altijd te zuiveren. Maar zal de waarheid dit keer wel aan het licht komen?

In seizoen één zagen we dat Aksel na twintig jaar terugkeerde naar Noorwegen. Op 18-jarige leeftijd werd hij daar vrijgesproken van de moord op zijn vriendin Karine. Hierna liep het onderzoek dood en werd nooit meer een verdachte aangehouden. Aangezien het hele dorp zich tegen Aksel keerde, vertrok hij naar Azië om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Aksel keerde terug als succesvol zakenman om het noodlijdende energiebedrijf, dat het hart van zijn thuisstad vormde, te redden van de ondergang. Bij terugkomst bleek dat men ondanks zijn vrijspraak nog altijd niet overtuigd was van zijn onschuld. Aan het einde van het eerste seizoen bekende William de moord op zijn dochter in bijzijn van zijn vrouw en Aksel, waarna hij een zelfmoordpoging deed. Het mysterie rond de moord op Karine leek opgelost en als kijker dacht je dat het hier om een miniserie ging. Niets bleek minder waar te zien, toen eind vorig jaar een tweede seizoen verscheen in Noorwegen.

Het tweede seizoen start direct waar het eerste seizoen ophield. We zien hoe William zwaargewond in een ambulance afgevoerd wordt. Aksel en Eva blijven verbijsterd achter, samen verwerkend wat er gebeurd is. Eva maakt al snel duidelijk dat ze haar man uitkots. Na een kort bezoek aan hem, veranderd ze echter als een blad aan de boom. Vervolgens ontkent William de moordenaar te zijn en zijn vrouw steunt hem hierin. Nieuwe bewijzen zorgen ervoor dat William toch in de rechtbank moet verschijnen. De ene na de andere ‘getuige’ wordt opgeroepen en al snel blijkt dat eigenlijk iedereen wel iets verzwegen heeft of dat nog doet. Gedurende seizoen één legde je de verdenking continue bij een ander personage. Helaas heb je tijdens het kijken van seizoen twee al snel in de gaten wie de echte dader is. Hoe de vork precies in de steel zit en waarom bepaalde personages elkaar beschuldigen of juist indekken blijft gelukkig tot de laatste minuut een vraagteken.

In de rol van Aksel zien we opnieuw Nicolai Cleve Broch. Waar hij in seizoen één een goede rol neerzette, zet hij misschien nog wel een sterkere rol neer in het tweede seizoen. Zijn personage maakt behoorlijk wat ontwikkelingen door, onder andere op emotioneel vlak. Wat te denken van de scène waarin hij tot de conclusie komt dat Amina Sahir, de persoon die William aanklaagt, niet meer in zijn onschuld lijkt te geloven. Broch’s personage gaat volledig door het lint, zet het op het zuipen, waarna hij bijna verdrinkt in de rivier. Met zijn spel weet Broch continue de juiste snaar te raken en als kijker hoop je dat gerechtigheid eindelijk zal zegevieren. Naast hem zien we onder andere Lena Endre, Tobias Santelmann, Henrik Rafaelsen en Susanne Boucher. Het valt vooral op dat Rafaelsen en Boucher prominenter in beeld zijn. Als kijker trek je dan ook snel de conclusie dat hun personages meer van de oude moordzaak moeten weten dan in eerste instantie gedacht.

Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer met daarin een overzicht van de releases van Lumière Series in 2016 en 2017. Verder bevatten de twee discs drie trailers van andere releases van Lumière. Te bekijken zijn trailers van Modus – seizoen één, Thicker Than Water – seizoen twee en Gomorra – seizoen twee.

Acquitted – seizoen twee is wellicht een wat overbodig vervolg op het sterke eerste seizoen. Aan het einde van seizoen één leek het mysterie rond de moord op Karine Hansteen namelijk opgelost. De bekentenis die destijds gedaan werd komt echter op losse schroeven te staan en niets is wat het lijkt. Als kijker heb je helaas al snel in de gaten wie dan wel de echte dader is. Ondanks dat lijkt er naar het einde toe toch nog het een en ander aan de hand te zijn. Dit zorgt ervoor dat je alsnog met plezier naar dit seizoen zult kijken. Daarnaast zet Broch misschien nog wel een betere rol neer dan in het voorgaande seizoen.

Met dank aan Lumière en The Publicity Company voor het recensie-exemplaar.

28 februari, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer