Adrift

Informatie

RegieBaltasar Kormákur
Jaartal2018
Releasedatum06-11-2018
Speelduur96 minuten
DistributeurThe Searchers
CastShailene Woodley, Sam Claflin, Jeffrey Thomas en Elizabeth Hawthorne

Tami Oldham is een jonge Amerikaanse die elke klus aanneemt die ze kan vinden om haar verder de wereld over te brengen. Tijdens een van haar stops ontmoet ze Richard, een knappe Engelsman. De twee worden verliefd en maken plannen om samen de wereld over te varen. De plannen veranderen als Richard door een bevriend Brits stel benaderd wordt om hun enorme zeejacht van Tahiti naar San Diego te varen. Tami en Richard kennen elkaar pas kort, maar besluiten uiteindelijk de uitdaging aan te gaan. In eerste instantie lacht het geluk hun toe en lijkt de reis meer op een vakantie dan op werken, totdat het noodlot toeslaat. Ze komen terecht in een orkaan die de boot verwoest en hun achterlaat zonder communicatiemiddelen of navigatie en weken verwijderd van de dichtstbijzijnde haven.

Als een romantisch drama met een dergelijke synopsis over noodlot blijkt gebaseerd op een non-fictie schrijven van een van de hoofdrolspelers verraadt dit eigenlijk al direct wat over de afloop. Dit is ook het geval bij Adrift, gebaseerd op Red Sky in Mourning: A True Story of Love, Loss, and Survival at Sea van Tami Oldham Ashcraft en Susea McGearthart. Niet dat dit een geslaagde film verder in de weg hoeft te staan, maar het moge duidelijk zijn dat in elk geval Tami haar weg weer heeft teruggevonden naar het vaste land. Regisseur van dienst is de IJslander Baltasar Kormákur, die eerder reeds indruk maakte met het eveneens op waarheid gebaseerde Everest. Het was een film die niet altijd even goed geslaagd was, maar toch zeker soms indruk wist te maken en daarnaast mocht rekenen op een sterke cast.

Dit is ook het geval bij Adrift, al is de cast dit keer een stuk beperkter dan bij Everest. Buiten wat kleine bijrollen zijn het voornamelijk Shailene Woodley en Sam Claflin die de film dragen. Woodley brak door naast George Clooney in The Descendants, om vervolgens haar eigen weg te varen en zich te ontwikkelen tot een atypische Hollywood actrice die zich naast haar carrière ook laat gelden als fervent milieuactivist. Waar Woodley te zien was in de verfilming van de young adult reeks Divergent, was Claflin een belangrijk gezicht in de The Hunger Games-films. Als Richard is hij een cliché man van de zee, die vrij gemakkelijk de eigengereide Tami voor zich weet te winnen. Het moge duidelijk zijn dat het romantische deel van de film geen vernieuwing met zich meebrengt.

En dat is eigenlijk een beetje het verhaal van Adrift, want ook de scènes waarin de twee op water ronddobberen zijn fraai, maar nergens verfrissend. Natuurlijk levert het allemaal zeer fraaie plaatjes op en geeft het vooral Woodley alle ruimte om haar talent te etaleren, toch wordt het allemaal nergens echt bijzonder. En dan is er natuurlijk nog een verrassend bedoelde wending die uit de hoge hoed wordt getoverd. Voor een ieder die regelmatig dit soort films kijkt zal het ongetwijfeld amper als een verrassing komen. Het maakt van Adrift een aardig romantisch drama, dat ondanks sterke vertolkingen amper de degelijkheid weet te ontstijgen. En dat is jammer, want daar hadden we stiekem misschien toch een beetje op gehoopt.

Extra’s: Naast de film is er helaas geen bonusmateriaal te vinden op de Blu-release, iets wat we veel zien bij releases van The Searchers. Dit terwijl het zeker interessant was geweest om een blik te krijgen op het opnameproces op het water.

Adrift is een mooi gefilmd en sterk geacteerd romantisch drama dat eigenlijk nergens de welbekende cliché’s weet te ontstijgen. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal maakt Kormákur het beste van de film. Zo doet hij er verstandig aan om het verhaal niet chronologisch te vertellen, het vermengd op een prettige manier het romantische en dramatische element van de film. Maar ondanks de verwoede pogingen komt het allemaal nergens echt tot leven. Wellicht dat Kormákur er verstandig aan doet om zich volgende keer niet de beperking op te leggen van een waargebeurd verhaal, maar juist gebruik maakt van wat meer vrijheid. Betreft het optreden van Woodley is het gewoonweg wachten op een film die haar talenten meer recht aan doen.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

1 november, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bd46e6528fa9_selected-products" products="9200000099618693,9200000099618703,9200000093368553,9200000093224843" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer