After the Storm

Informatie

RegieHirokazu Koreeda
Jaartal2016
Releasedatum30-08-2017
Speelduur117 minuten
DistributeurLumière
CastHiroshi Abe, Yoko Maki, Satomi Kobayashi, Lily Franky & Sosuke Ikematsu

Ryota was ooit een succesvol schrijver, maar krijgt het maar niet voor elkaar om een nieuw succesvol boek uit zijn pen te krijgen. Daarnaast kampt hij met een gokverslaving die er voor heeft gezorgd dat zijn vrouw hem heeft verlaten en hij zijn zoontje nog maar één keer per maand ziet. Om de alimentatie te kunnen betalen gaat Ryota aan de slag als privédetective om daar ook inspiratie op te doen voor een nieuwe roman, maar hoe hard Ryota ook zijn best lijkt te doen om zijn leven weer op de rails te krijgen lijkt iedereen poging te stranden. Tot een tyfoon de kop opsteekt en hij noodgedwongen de nacht door moet brengen met zijn ex-vrouw en zoon in het appartement van zijn moeder. Het lijkt voor Ryota de laatste kans om de band met zijn zoon te versterken en wellicht het hart van zijn ex-vrouw weer voor zich te winnen.

Regisseur Hirokazu Koreeda zette zich met het drama Like Father, Like Son in 2013 behoorlijk op de kaart. De film die draait om een vader die er achter komt dat zijn zoon is verwisseld met een andere jongen bij de geboorte en daarmee voor een lastige keuze komt te staan wist internationaal aardig wat prijzen te verzamelen. In het drama After the Storm gaat het eveneens om een vader die moet vechten voor zijn zoon, maar ditmaal staan de zaken er wat anders voor. Ryota, een rol van Hiroshi Abe, is aan lager wal geraakt en moet alles op alles zetten om zijn leven weer in goede banen te kunnen leiden. Maar doet Ryota wel echt genoeg zijn best?

Het is een vraag die een beetje door de film heen loopt als rode draad waarin we Ryota volgen tijdens zijn moeizame leventje. Hij lijkt het ene moment echt zijn best te doen om de alimentatie bij elkaar te sprokkelen, om het volgende moment zijn geluk weer te beproeven in de gokhallen. Heeft Ryota wellicht gewoon zijn zwalkende leventje geaccepteerd, maar weet hij dat zelf nog niet? De tweestrijd tussen goede bedoelingen en slechte gewoonten is de gehele film voelbaar en komt tot een meer dan prima climax als hij noodgedwongen de nacht moet doorbrengen met zijn ex-vrouw en zoon. Vooral die laatste twijfelt met grote regelmaat aan de goede bedoelingen van zijn vader en de keuzes die hij maakt in het leven. Niet voor niets rolt de confronterende vraag “Ben je geworden wie je wilde zijn?” al snel over zijn lippen die zijn vader voor een moeilijke keuze lijkt te zetten.

After the Storm kabbelt, net als het leven van Ryota, een beetje voort en daar moet je als kijker uiteraard wel voor openstaan. Er gebeurd niet bijzonder veel in het bewogen leven va de aan lager wal geraakte vader, maar daar zit dan ook niet de kracht van de film. Die zit juist in het voelbare leed dat hij met zich meedraagt en de intentie om zijn leven echt te beteren voor er geen weg meer terug is. Uiteraard valt dit compliment vooral op het conto te schrijven van acteur Hiroshi Abe die de film met gemak weet te dragen. En oké, als we eerlijk zijn helpt het ook dat de rol van zijn moeder op zeer komische en sympathieke wijze gespeeld wordt door Kirin Kiki die voor de broodnodige luchtigheid zorgt en meteen in het hart van de kijker wordt gesloten.

Extra’s: Het bonusmateriaal van After the Storm is niet meer dan een handjevol trailers van andere releases van Lumiere. Daarbij zit uiteraard ook de trailer van deze fim.

After The Storm is een prachtig en minimalistisch familiedrama over een vader die er alles aan doet om zijn leven weer op orde te krijgen. De tweestrijd tussen goede bedoelingen en slechte keuzes is het hart van de film die tijdens een gedwongen samenzijn tot een mooie climax komt. De film probeert niet alle vragen te beantwoorden, maar houdt ook ruimte vrij voor de eigen interpretatie van de kijker. Het maakt After The Storm een bijzonder fijne film die wellicht bij de kijker ook nog de nodige vragen over zichzelf weet op te roepen. Want zijn we wel wie we willen zijn? Of is het tijd voor verandering?

Met dank aan Lumière en The Publicity Company voor het recensie-exemplaar.

2 oktober, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59c9fa0b7092d_selected-products" products="9200000079157242" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer