Air Strike

Informatie

RegieXiao Feng
Jaartal2018
Releasedatum18-01-2019
Speelduur127 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastYe Liu, Bruce Willis, Bingbing Fan, Song Seung-heon, William Chan, Fan Wei, Wu Gang en Adrian Brody

In de Tweede Wereldoorlog vocht de moedige Chinese Luchtmacht onder gruwelijke omstandigheden tegen het machtige Keizerlijke Leger van Japan. De Chinese soldaten worden onder schrijnende omstandigheden getraind door de Amerikaans Air Force-commandant Jack Johnson, die tevens leiding geeft aan zijn eigen luchtvaartsquadron dat het opneemt tegen de Japanse troepen. Ondertussen weet een vermomde Japanse spion Chongqing binnen te dringen, de tijdelijke hoofdstad van China. Hij doet een poging om militaire blauwdrukken te stelen, om zo het Chinese leger een grote tegenslag te leveren. Terwijl de stad te maken krijgt met levensgevaarlijke aanvallen van de Japanse luchtmacht, komen twee rivaliserende Chongqing-families bij elkaar in hun verzet tegen een gemeenschappelijke vijand.

Hollywood lonkt naar het oosten. Niet zo gek, want de filmmarkt van China maakt een heuse groeispurt door. Toch is er veel censuur en is er jaarlijks een vastgesteld maximum aantal Hollywood-films dat in de bioscopen te zien mag zijn. Het is een quotum dat jaarlijks wordt verlegd, maar om dit quotum te omzeilen vinden er veel co-producties plaats om een lokale release te garanderen. Ook worden er met toenemende regelmaat Hollywood acteurs naar China gehaald. Het reeds in 2015 geproduceerde Air Strike is hier een goed voorbeeld van. Zo verzekerde de film zich, voor een ongetwijfeld forse vergoeding, van de diensten van Hollywoodster Bruce Willis en treedt Mel Gibson op als consultant.

Dat de film daarnaast kon rekenen op een budget van maar liefst 65 miljoen dollar, en de originele Chinese titel (Da Hong Zha) zich letterlijk laat vertalen als ‘groot bombardement’, zorgt ervoor dat het er op papier op lijkt dat de kijker zich mag opmaken voor wat Chinees vuurwerk van de bovenste plank. Dat de release in eerste instantie werd verschoven en daarna zelfs compleet werd geannuleerd was echter een vaag teken aan de wand, al werd er gecommuniceerd dat dit te maken had met een belastingschandaal waar de Chinese actrice Fan Bingbing in verwikkelt was geraakt. Helaas kunnen wij niets anders constateren dat achter de reden van het annuleren een andere reden zit. Met Air Strike hebben we namelijk te maken met een vorm van ‘made in China’ waaraan de Chinezen zich de laatste jaren juist pogen te ontworstelen.

Natuurlijk zou het makkelijk zijn om dit op Willis af te schuiven, een acteur die allang geen garantie meer is voor een succesfilm. Maar ondanks dat het gemakkelijk zakkenvullen zeker niet ontkent zal worden, iets wat overigens in mindere mate ook geldt voor Gibson en de kort aanwezige Adrian Brody, is er met Air Strike heel veel meer mis. Ondanks dat het verhaal zegt zich te baseren op een waargebeurd verhaal is het werkelijk om te huilen, iets wat ook geldt voor de algehele acteerprestaties. Nergens weet de film zijn kijker te pakken, waarbij de slechte nasynchronisatie ook niet helpt. Toch is het grootste mankement toch wel de dramatisch slechte CGI, die ervoor zorgen dat zelfs de enerverend bedoelde actiescènes de film niet kunnen redden. Integendeel, ze bezegelen het lot van de film definitief met effecten die lijken te zijn voortgekomen uit een willekeurige computer van Chinese makelij van pakweg tien of zelfs vijftien jaar geleden.

Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release. Dat de film op Blu-ray in Nederland is uitgebracht op Blu-ray is op zichzelf eigenlijk al verbazingwekkend.

Air Strike is een dramatisch wanproduct met inmenging van Hollywood acteurs die zelfs hun moeder nog lijken te verkopen voor een zak geld. Wij raden u aan het bij de eveneens dramatisch slechte trailer te houden, wellicht kan deze nog als cult ofzo, maar wie de film uitzit zal verbaast zijn dat er maar liefst 65 miljoen dollar is gespendeerd aan deze film. Het lijkt er dan ook op dat de yen hier per abuis is omgewisseld voor de dollar. De film werd gemaakt om de zeventigste verjaardag te herdenken van de geallieerde overwinning in de Tweede Wereldoorlog, maar het is te hopen dat er geen veteraan is die deze belediging hoeft te aanschouwen. Air Strike, The Bombing, Unbreakable Spirit, Da Hong Zha of welke andere naam er ook bedacht is, blijkt 

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

1 februari, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c4c36d770342_selected-products" products="9200000086946626,9200000086946630" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer