Alex – seizoen 2

Informatie

RegieAlain Darborg
Jaartal2019
Releasedatum09-07-2019
Speelduur300 minuten
DistributeurLumière
CastDragomir Mrsic, Rakel Wärmländer, Maximilian Mrsic, Anja Lundqvist en Stefan Gödicke

Alexsandar ‘Alex’ Leko is een man die het niet zo nauw neemt met de regels. Inmiddels is hij aan lager wal geraakt en belandt in een zwaar beveiligde gevangenis. Daar overleven als ex-politieman is geen eenvoudige opgave. Zich aansluiten bij de bendes waar hij in zijn vorige leven tegen vocht, lijkt zijn enige optie. Maar wanneer zijn voormalige partner Frida Kanto hem benadert met het voorstel om undercover informant te worden in ruil voor strafvermindering, krijgt Alex weer hoop. Er wordt van twee kanten aan hem getrokken en zijn gezin heeft hem ook nog nodig. Zijn vrouw Kim voelt zich alleen, maar erger nog hun zoon Simon dreigt op het verkeerde pad dreigt te raken. Hoe moet dit aflopen? Misschien is Frida haar aanbod Alex zijn kans op rehabilitatie?

Alex is een Zweedse misdaadserie over de keiharde politieman Alex. Initiatiefnemer van de serie is Dragomir Mrsic, die tevens de rol van Alex vertolkt. De geschiedenis van Mrsic klinkt als een film met een ongeloofwaardig verhaal. Mrsic zag in 1969 het levenslicht in Bosnië. Op zijn 18e werd hij kampioen Taekwondo van Scandinavië. In 1990 stond hij op de wacht tijdens een bankoverval. Mrsic en twee anderen stalen de grootste hoeveelheid obligaties in de Zweedse geschiedenis. Na de bankoverval belandde Mrsic voor 3,5 jaar in de gevangenis, waar hij zich verdiepte in het boeddhisme. Tussentijds overleden zijn broer en zus aan een overdosis. Na zijn straf startte hij de sportschool ‘Extreme Training’ waar hij onder andere Martina Navratilova trainde. Van 2000 tot 2004 was hij hoofdcoach van de Zweedse Olympische ploeg. In 2010 brak Mrsic door als acteur in Snabba Cash (Easy Money). Inmiddels is hij gelukkig getrouwd en heeft hij twee kinderen.

In 2017 verscheen het eerste seizoen van Alex. Hierin zagen we hoe de corrupte politieman Alex besloot om de onderwereld vaarwel te zeggen. Dit nadat hij bij een vuurgevecht per ongeluk zijn corrupte partner doodschoot. Zijn oude connecties bleven echter aan hem trekken en al snel verkeerden Alex en zijn gezin in levensgevaar. Ondertussen kreeg hij ook nog eens een nieuwe partner toegewezen. In dit vervolg zien we dat Alex binnen vier streng beveiligde muren is beland. Het moge duidelijk zijn, hij is geen politieman meer, maar hij is ook geen crimineel. Alex zijn leven in de gevangenis is dan ook geen pretje. Dan beland hij in een kat-en muisspel waarbij hij door iedereen, inclusief de politie, wordt gebruikt. Als Alex zien we opnieuw Dragomir Mrsic, een rol die hem op het lijf is geschreven. Mrsic is dan ook bijzonder overtuigend als Alex. Alex zijn zoon Simon wordt gespeeld door Mrsic zijn eigen zoon Maximilian, die in deze serie zijn eerste acteerprestatie neerzette. Zowel Maximilian als het personage Simon heeft een ontwikkeling doorgemaakt. Dit maakt van Simon een interessant personage, die sterk wordt neergezet door Maximilian.

Net zoals het voorgaande seizoen heeft dit seizoen een realistische en rauwe uitstraling. Zo is er het moment dat Simon slecht nieuws te horen krijgt, waarna hij in een emotionele achtbaan terechtkomt. In deze scène is de camera vol op het gezicht van Simon gericht en beweegt de camera met hem mee. Daarnaast wordt in deze scène goed gebruik gemaakt van een indringend geluid. Hierdoor word je als kijker in de scène gezogen en beleef je Simon zijn emotie mee. Bij een normale scène een flink minpunt, maar in dit geval dus een mooie toevoeging. Daarnaast zit ook het verhaal van Alex goed in elkaar. Elke aflevering eindigt met een sterke cliffhanger, waardoor je direct de volgende aflevering wilt kijken. Ondanks dat bevat de serie enkele onwaarschijnlijkheden. Zo kan Alex zonder represailles te laat van zijn verlof terugkeren naar de gevangenis. Ook zwerven er allerlei verboden middelen in de gevangenis rond. Het zijn kleinigheden die je als kijker snel vergeet dankzij de verdere goede uitwerking van het verhaal en de uitstraling van de serie.

Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer van Lumière (Crime) Series met daarin een korte blik op de releases van 2019.

Alex – seizoen 2 is een sterk vervolg op het eerste seizoen van deze misdaadserie. Opnieuw zit het verhaal van Alex goed in elkaar en elke aflevering eindigt met een goede cliffhanger. Al komen er zeker wat onwaarschijnlijkheden voorbij. Gelukkig vergeet je deze als kijker snel. Groot pluspunt aan de serie is de realistische en rauwe uitstraling. Daarnaast is Dragomir Mrsic bijzonder overtuigend als Alex. Seizoen 2 laat de deur open voor een derde seizoen. We zijn benieuwd welke regels Alex daarin aan zijn laars lapt.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

6 augustus, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d375762b781f_selected-products" products="9200000112653478,9200000084044721" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer