Alex

Informatie

RegieAlain Darborg en Manuel Concha
Jaartal2017
Releasedatum05-12-2017
Speelduur270 minuten
DistributeurLumière
CastDragomir Mrsic, Rakel Wärmländer, Maximilian Mrsic, Anja Lundqvist, Anna Bjelkerud, Erik Bolin en Jerker Fahlström

Alexsandar ‘Alex’ Leko is een corrupte politieman die het niet zo nauw neemt met de regels zolang het zorgt voor wat extra geld. Bij een vuurgevecht schiet hij per ongelijk zijn corrupte partner Martin Stensson dood. Alex besluit zijn leven te beteren en het rechte pad op te gang. Dit lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zo wil BG, de leider van de onderwereld, hem niet zomaar laten gaan. Al snel heeft Alex de grootste moeite om de veiligheid van zijn vrouw Kim en hun zoon Simon te garanderen. Dan wordt zijn zoon ontvoerd en molesteert Alex elke crimineel die op zijn pad komt. Ondertussen krijgt Alex een nieuwe partner toegewezen. Frida Kanto is een ambitieuze politievrouw die er een strikte morele code op nahoudt en die erop uit is om Alex onderuit te halen.

Alex is een zesdelige Zweedse misdaadserie over de keiharde politieman Alex. Initiatiefnemer van de serie is Dragomir Mrsic, die tevens de rol van Alex vertolkt. Mrsic is een man met een pittige achtergrond, die jaren bezig is geweest met het idee voor deze serie. Uiteindelijk gingen maar liefst vijf schrijvers aan de slag met het verhaal. Eén hiervan is Michael Hjorth, bekend van het schrijversduo Hjorth Rosenfeldt. Samen met Hans Rosenfeldt schrijft hij de bekende thrillers rond Sebastian Bergman. Het duo bewerkte samen hun boeken tot de serie Den Fördömde. Hiernaast schreef ook Niklas Rockström mee, een bekende Zweedse scriptschrijver. Zo was hij mede verantwoordelijk voor series als Tjockare Än Vatten (Thicker Than Water) en Innan Vi Dör (Before We Die). We kunnen dus gerust stellen dat de basis voor Alex meer dan in orde is.

De geschiedenis van Mrsic klinkt als een film met een ongeloofwaardig verhaal. Mrsic zag in 1969 het levenslicht in Bosnië. Op zijn 18e werd hij kampioen Taekwondo van Scandinavië. In 1990 stond hij buiten op de wacht tijdens een bankoverval. Mrsic en twee anderen stalen de grootste hoeveelheid obligaties in de Zweedse geschiedenis. Na de bankoverval belandde Mrsic voor 3,5 jaar in de gevangenis, waar hij zich verdiepte in het boeddhisme. Tussentijds overleden zijn broer en zus aan een overdosis. Na zijn straf startte hij de sportschool ‘Extreme Training’ waar hij onder andere Martina Navratilova trainde. Van 2000 tot 2004 was hij hoofdcoach van de Zweedse Olympische ploeg. In 2010 brak Mrsic door als acteur in Snabba Cash (Easy Money) en later speelde hij in Edge of Tomorrow. Inmiddels is hij gelukkig getrouwd en heeft hij twee kinderen.

In werkelijkheid is Mrsic de badguy geweest en is hij nu de goodguy. De rol van Alex is hem dus zonder twijfel op het lijf geschreven. De echtheid spat dan ook van dit personage af. Ondanks dat Mrsic een corrupte politieagent speelt weet hij sympathie op te wekken bij de kijker. Alex werd namelijk niet zomaar corrupt. Hij deed dit in de hoop de straten beter schoon te kunnen houden. Alex zijn zoon Simon wordt gespeeld door Mrsic zijn eigen zoon Maximilian, die hiermee zijn eerste acteerprestatie neerzet. De appel valt niet ver van de boom, want ook zoonlief zet een geweldige prestatie neer. Zo lijken de geestelijke beperkingen van Simon van nature aanwezig te zijn bij Maximilian. Als Alex zijn nieuwe partner Kanto zien we Rakel Wärmländer, een actrice wiens naam geen belletje doet rinkelen. Wat dat betreft is haar rol in Alex een prachtige toevoeging op haar cv.

De serie heeft een realistische en rauwe uitstraling. Zo achtervolgt Alex rennend door de straten één van de ontvoerders van zijn zoon. Het lijkt net alsof je als kijker middenin deze achtervolging zit. Het camerawerk is namelijk behoorlijk schokkerig. Bij een normale scène een flink minpunt, maar in dit geval dus een mooie toevoeging. Daarnaast zit ook het verhaal van Alex goed in elkaar. Elke aflevering eindigt met een sterke cliffhanger, waardoor je direct de volgende aflevering wilt kijken. Ondanks dat bevat de serie enkele onwaarschijnlijkheden. Zo kan BG vanuit de gevangenis zijn misdaadimperium leiden. Zijn cel is altijd open, hij heeft een mobiele telefoon en hij weet zelfs onopgemerkt de gevangenis uit en weer in te komen. Het zijn futiliteiten die je als kijker snel vergeet dankzij de verdere goede uitwerking van het verhaal en de uitstraling van de serie.

Extra’s: Voordat we in het hoofdmenu terecht komen zien we een trailer met daarin een overzicht van de releases van Lumière Series in 2017 en 2018. Verder bevat deze release drie trailers van andere releases van Lumière. Te bekijken zijn trailers van The Bridge – seizoen 4, Top of the Lake: China Girl en Gomorra – seizoen 3. Bij een kwaliteitsserie als dit was een making of een mooie toevoeging geweest. Of wat te denken van een interview met Dragomir Mrsic, dit gezien zijn interessante verleden.

Alex is een misdaadserie die zich met gemak kan meteen met de top van Scandinavisch series. Dankzij vijf uitstekende schrijvers, waaronder Michael Hjorth, zit het verhaal van Alex goed in elkaar. Wat dat betreft vergeet je als kijker heel snel de paar steken die het vijftal heeft laten vallen. De makers hebben de serie een realistische en rauwe uitstraling weten te geven. Iets wat bijvoorbeeld goed naar voren komt in het puike camerawerk. Daarnaast heeft Alex in Dragomir Mrsic de perfecte hoofdrolspeler en wordt hij goed ondersteund door zijn zoon Maximilian Mrsic en Rakel Wärmländer.

Met dank aan Lumière en The Publicity Company voor het recensie-exemplaar.

4 januari, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a4cde7082da8_selected-products" products="9200000084044721" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer