Alita: Battle Angel 4K

Informatie

RegieRobert Rodriguez
Jaartal2018
Releasedatum07-08-2019
Speelduur122 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastRosa Salazar, Christoph Waltz, Jennifer Connelly, Mahershala Ali, Keean Johnson, Ed Skrein, Jackie Earle Haley, Jeff Fahey en Rick Yune

2563, het is 300 jaar nadat de aarde voor een groot deel werd verwoest door een interstellaire oorlog. Op de schroothoop van Iron City is dokter Dyson Ido altijd opzoek naar onderdelen om cyborgs te kunnen repareren. Op een dag vindt hij delen van een vrouwelijke cyborg, waarvan het menselijke brein nog perfect intact blijkt te zijn. Ido herbouwt de cyborg, die geen herinneringen heeft aan haar verleden, en noemt haar “Alita” naar zijn overleden dochter. Alita raakt bevriend met een tienerjongen genaamd Hugo, die ervan droomt om naar de rijke luchtstad Zalem te verhuizen. Hij introduceert haar in sport Motorball. Alita ontdekt dat Ido een Hunter-Warrior is nadat ze hem op een avond is gevolgd en hij drie cyborg-moordenaars is tegengekomen. Als hij gewond raakt reageert Alita instinctief en blijkt dat Zalem lang niet zo zalig is als iedereen denkt.

Er wordt tegenwoordig van alles uit de kast getrokken om mensen naar de bioscopen te trekken. Zo werd Alita: Battle Angel met veel bombarie aangekondigd als de nieuwe film van James Cameron. Het is een naam die natuurlijk direct tot de verbeelding spreekt, maar ondanks dat het screenplay afkomstig is van zijn hand en hij optreedt als producent is hij hier niet verantwoordelijk voor de regie. Het is een wat misleidend trucje dat we onlangs ook zagen met Mortal Engines. Aangezien Cameron nog steeds druk in de weer met zijn Avatar-vervolgen, heeft hij de regie overgedragen aan Robert Rodriguez. Toch is de invloed van Cameron nog steeds goed voelbaar. Zo kan de film rekenen op indrukwekkende special-effects en kan de film rekenen op een flinke sterrencast. Zo zien we in de bijrollen onder andere Christoph Waltz, Jennifer Connelly, Jackie Earle Haley en Mahershala Ali.

De basis van Alita ligt in de grafische novelles van schrijver Yukito Kishiro. Waar dit bronmateriaal veelal uitblonk in prachtige werelden en diepere lagen, ontbreekt dit helaas grotendeels bij Alita: Battle Angel. Waar velen zich goed zullen vermaken met de film, zal voor mensen die bekend zijn met het werk van Kishiro de film waarschijnlijk uitdraaien op een teleurstelling. Wat ook niet helpt is dat de film flink de tijd neemt om alle karakters uit te diepen en zelfs nog poogt er een heuse romantische draai aan wordt gegeven. Het zorgt ervoor dat de film maar niet op gang wil komen. En dan is er natuurlijk nog Alita zelf, een personage waarbij motion capture en CGI samenkomen. Hoewel het misschien technisch hoogstaand is, oogt het allemaal wat onnatuurlijk, wat de kijker ervan weerhoudt om lekker in de film te geraken. Het onderstreept nog maar eens dat het nog steeds lastig blijkt om op een fotorealistische wijze mensen te animeren.

In het tweede deel van de film schakelt de film een tandje bij. Het is jammer dat daarbij werkelijk elk denkbaar cliché van stal wordt gehaald. Het is allemaal wat chaotisch en waar de film rustig begon, zit je opeens middenin een actiescène met iemand die vlijmscherpe messen als armen en benen. Het is een moment dat de wenkbrauwen even doet fronzen. Laatste minpunt is dat de wens om deze film als aftrap te laten dienen voor een franchise niet bepaald onder stoelen of banken wordt gestoken. Hierdoor eindigt Alita: Battle Angel vrij abrupt. Dat terwijl het nog altijd maar de vraag is of een vervolg er ooit zal komen. De film deed het vrij goed aan de box-office, maar de critici waren een stuk minder te spreken over de film. Het is dan ook nog maar de vraag of iemand over een paar jaar nog zit te wachten op een vervolg op deze film.

Extra’s: Naast de toevoeging van een Blu-ray én de 3D Blu-ray disc aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal te vinden op deze combi-verpakking.
· Alita’s World (13:44) Een viertal featurettes; The Fall, Iron City, What It Means to be a Cyborg en Rules of the Game, die achtergrondinformatie verschaffen betreft het verhaal en zijn personages.
· From Manga to Screen (20:47) Een boeiende feature over de adaptie van het bronmateriaal naar film.
· Evolution of Alita (19:43) Een vrij uitgebreid overzicht van Alita.
· Motorball (06:02) Een feature die zich verdiept in Motorball, de sport die getoond wordt in de film, en zijn historie.
· London Screening Q&A (26:38) Een leuk panel met medewerking van James Cameron, Robert Rodriguez, Rosa Salazar, Christoph Waltz en Jennifer Connelly.
· 10 Minute Cooking School: Chocolate (05:28) De titel dekt de lading, al blijft de speelduur achter.
· 2005 Art Compilation (2019) (14:20) Een beetje een aparte feature omtrent schilderijen die hun eigen verhaal vertellen.
· Scene Deconstruction (10:47) Een boeiende feature waarbij je met je afstandsbediening door de diverse levels van rendering van effecten kan schakelen.

Alita: Battle Angel 4K is een wat vlakke futuristische sciencefictionfilm, die zich vooral lijkt te richten op een jeugdige doelgroep. Robert Rodriguez laat zich hier van zijn softe kant zien, wat vooral zal komen door inmenging van James Cameron. Wat dan ook niet helpt is dat de film een vrije lange aanloop kent om vervolgens te verzanden in een behoorlijke chaos richting het eind van de film. Mede doordat de promotiecampagne zich vooral richt op Cameron is de kans groot dat je als kijker met veel te hoge verwachtingen de film bekijkt. Laten we duidelijk zijn; de film is veelal een lust voor het oog, maar hoe fraai Alita ook geanimeerd is; het stadium van fotorealisme bij geanimeerde mensen is er nog steeds niet helemaal. Het oogt allemaal wat onnatuurlijk. Of de duidelijk beoogde vervolgfilms er ooit van komen is nog maar de vraag. Voor nu is Alita: Battle Angel een prijzig tussendoortje geworden; niet meer, maar zeker ook niets minder.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

13 augustus, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d498d08b9477_selected-products" products="9200000105909976,9200000105909969,9200000105909918,9200000088997108,9200000077857674,9200000077854632,9200000005440060" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer