All Eyez on Me

Informatie

RegieBenny Boom
Jaartal2017
Releasedatum03-11-2017
Speelduur139 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastDanai Gurira, Demetrius Shipp Jr., Kat Graham, Jamal Woolard en Dominic L. Santana

Het biografische verhaal van de opkomst en turbulente carrière van een van de beroemdste rappers die de hiphop cultuur heft voortgebracht. Tupac Shakur was een iconische rapper, poëet, acteur en revolutionair die gedurende zijn carrière meer dan 80 miljoen albums verkocht wat hem tot één van de best verkopende muziekartiesten aller tijden maakte. Hij werd geboren als zoon van Black Panther activisten die streden tegen de burgerrechten van de zwarte minderheid in Amerika. De ongelijkheid tussen zwart en blank vormde de basis van Tupac’s teksten en versterkte zijn stem, waarmee hij steeds meer mensen in vervoering bracht. Met zijn explosieve lyrics en agressieve gangsterrap werd hij ook een doelwit voor de politie, bendes en concurrerende rappers. Het werd een ongekende strijd die hij met zijn leven moest bekopen.

Het is inmiddels alweer 21 jaar geleden sinds rap fenomeen Tupac Shakur werd doodgeschoten nadat hij een bokswedstrijd van zijn vriend Mike Tyson had bijgewoond in Las Vegas. Tot op de dag van vandaag zijn er ontzettend veel theorieën over de dood van 2Pac, van samenzweringen en complotten, tot het zelf in scene gezet hebben of zelfs het nog in leven zijn! Van alle gekkigheid is slechts één ding zeker, het is nog steeds onopgelost. Benny Boom’s onsamenhangende biopic is niet geïnteresseerd in het oplossen of achterhalen van het mysterie van Shakur’s dood, maar hij probeert tevergeefs een uitgebreid beeld uit het leven van de legendarische rapper te schetsen. Boom, die vooral bekend is als muziekvideo regisseur van o.a. Nicky Minaj, heeft maar liefst twee uur en 20 minuten uitgetrokken om Tupac’s verhaal te vertellen, maar gek genoeg voelt dit zowel gehaast als uitgerekt.

All Eyez On Me racet in sneltreinvaart door de kinderjaren van Shakur in New York en zijn tienerjaren in Baltimore en Oakland, voordat hij verhuisd naar California waar hij doorbrak. Juist het verhaal van die jongere jaren van 2Pac zullen bij velen niet bekend zijn en is eigenlijk must voor een biografische film van zo’n controversiële en iconische rapper. Op fragmentarische wijze volgt de één na de andere scene, zonder dat deze echt een doel hebben. Afeni Shakur, gespeeld door actrice Danai Gurira (Michonne uit The Walking Dead), was de alleenstaande moeder van Shakur en actief lid van de zwarte nationalistische organisatie Black Panther. Haar invloed op Shakur wordt nooit echt aantoonbaar, en van het één op andere moment eindigt ze als een crackverslaafde in een verslavingskliniek.

Een biografische film valt of staat natuurlijk met de prestaties van de acteur die de hoofdrol speelt. Joaquin Phoenix (Walk The Line) en Jamie Foxx (Ray) zijn wellicht de beste voorbeelden van hoe een acteur de film over een muzikale legende weet te dragen, nog buiten het feit dat het script in die films ook van een immens veel beter niveau was. Benny Boom koos voor de onbekende en onervaren Demetrius Shipp Jr. die weliswaar als twee druppels water op 2Pac lijkt, maar vrijwel niets heeft van de charme en uitstraling van de echte Shakur. Eminem bewees met 8 Mile dat je niet altijd ervaring op het grote doek nodig hebt om een overtuigende hoofdrol te spelen, maar podiumervaring en daadwerkelijk een rapper zijn volstond. Daarnaast liet Straight Outta Compton zien dat je beslist geen bekende cast nodig hebt om een groep overtuigende artiesten neer te zetten.

Extra’s: Naast de film staan er enkele interessante extra’s op de Blu-ray release.
• Becoming Tupac (09:07) Een blik op acteur Demetrius Shipp Jr. en zijn bewandelde pad naar de iconische rol van Tupac.
• Conversations (35:21) Een ronde-tafel discussie tussen cast en crew over Tupac’s werk en invloeden.
• Deleted Scenes (08:00) Een tiental verwijderde scenes die het eindproduct niet gehaald hebben.

All Eyez On Me is een onevenwichtige biopic over één van de grootste rappers aller tijden, die de legende weinig eer aan doet. Tupac Shakur was een acteur, ex-gevangene, een multi platina verkopende artiest en een verhaal vertellende poëet maar bovenal een revolutionaire hiphop artiest. Inmiddels al twee decennia niet meer onder de levenden, was het nooit de vraag of er ooit een biopic over gemaakt zou moeten worden, maar vooral waarom het zo lang op zich liet wachten. Het bleek toch minder eenvoudig dan gedacht, want All Eyez On me is eigenlijk niets meer dan een fragmentarisch overzicht met hoogte- en dieptepunten uit het leven van de rapper, die menigeen al wist of zo van Wikipedia kan plukken. De cast, onder leiding van de perfecte 2Pac look-a-like Demetrius Shipp Jr. kan weinig verweten worden dat de film niet weet te slagen. All Eyez On Me mist een hart en ziel, en de film laat het vooral afweten om te tonen wat Tupac tot het fenomeen maakte wat hij was. De legendarische rapper verdient een beter lot dan deze matige verfilming.

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

8 november, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a0020e7388c8_selected-products" products="9200000078814621,9200000078814613,1000004007388975,1000004004810800" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer