All the Money in the World

Informatie

RegieRidley Scott
Jaartal2017
Releasedatum11-05-2018
Speelduur132 minuten
DistributeurThe Searchers
CastMichelle Williams, Christopher Plummer, Mark Wahlberg en Charlie Plummer

Oliemagnaat J.P. Getty is veruit de rijkste man ter wereld. In de zomer van 1973 wordt zijn kleinzoon J.P. Getty III in Rome ontvoert door de Italiaanse maffia. Al snel volgt een eis voor losgeld van 17 miljoen dollar. Een bedrag dat de miljardair met gemak kan ophoesten, maar waarvan hij ook maar één cent weigert te betalen. Met als gevolg dat de familie het afgesneden oor van de jongen ontvangt. Wanhopig om haar zoon te redden voordat hij verder in stukjes wordt gesneden, besluit moeder Gail Harris om zelf te onderhandelen met de ontvoerders. Hierbij wordt zij geholpen door ex-CIA-agent Fletcher Chase, een werknemer van de miljardair, die hiervoor door hem is aangewezen. Samen moeten zij vindingrijk zijn, om zonder financiële steun de jongen te bevrijden.

All the Money in the World is dé film waarin Kevin Spacey niet te zien is. Filmkenners zullen waarschijnlijk meteen de betekenis achter deze uitspraak weten, waarbij dit voor veel anderen heel raar zal klinken. Net alsof Spacey wel in elke andere film te zien is. Iets wat uiteraard niet het geval is. Het productieproces van All the Money in the World was volledig afgerond, maar de film moest nog uitgebracht worden. Dat Spacey een Oscarnominatie zou krijgen voor zijn rol als oliemagnaat J.P. Getty stond zo goed als vast. Toen kwam Spacey in opspraak omtrent #MeToo, waardoor zijn imago in sneltreinvaart afbrokkelde. Regisseur Ridley Scott, bekend van films als Gladiator en The Martian, was tevreden over Spaceys vertolking in All the Money in the World. Ondanks dat besloot hij Spacey uit zijn film te knippen en de rol te hercasten. Het gevolg was dat krap een maand voor de geplande release cast en crew opnieuw naar de set(s) werden geroepen voor heropnamen. Een morele keuze of schadebeperking; de exacte reden zullen we waarschijnlijk nooit weten.

Wat we wel weten is dat Christopher Plummer de plaats innam van Spacey. Plummer kreeg slechts twee weken de tijd om zich het script eigen te maken. Iets waartoe hij bereid was, omdat zijn naam eerder in het productieproces al voorbij was gekomen. De re-shoots van in totaal 22 scènes namen acht dagen in beslag. Plummer geeft J.P. Getty in zijn vertolking een menselijke en warme kant mee, ondanks dat de miljardair dus weigert het losgeld te betalen. Deze prestatie leverde hem welverdiend Spaceys beoogde Oscarnominatie voor Beste Acteur in een Bijrol op. In de rol van de ontvoerde kleinzoon zien we Charlie Plummer. De heren Plummer zijn geen familie van elkaar, maar de overeenkomstige naam is uiteraard wel treffend te noemen. De rol van moeder Gail Harris wordt vertolkt door Michelle Williams. Williams is met enige regelmaat in een grote film te zien en speelt opnieuw een rol waar menig ander actrice jaloers op is. In All the Money in the World speelt ze op overtuigende wijze een moeder die steeds wanhopiger wordt. Naast haar zien we Mark Wahlberg, die een goede rol neerzet, als ex-CIA-agent Fletcher Chase.

All the Money in the World is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de ontvoering van J.P. Getty III. De film is geregisseerd door Ridley Scott, een man van naam met flink wat jaren ervaring. Dat is iets wat zeker van All the Money in the World af te zien is. Zo kent de film een goede opbouw en verzandt deze niet in allerlei bijzaken. Het eerste halfuur van de film zien we een korte uiteenzetting van de geschiedenis van de familie Getty. We zien onder meer dat de oliemagnaat in volle glorie vertelt hoe hij op de markt door een uur afdingen een paar dollar van een vraagprijs wist af te krijgen. Iets waarmee duidelijk wordt dat de goede man op zijn centen zit. Daarna volgt waar het allemaal om draait; de ontvoering en onderhandeling. Om de spanning in de film te houden en deze een dramatisch effect mee te geven werden bepaalde gebeurtenissen aangepast. Zo werd J.P. Getty III in werkelijkheid met regelmaat geslagen en gemarteld tijdens de maanden dat hij ontvoerd was. Na zijn vrijlating werd hij door een vrachtwagenchauffeur gevonden langs de kant van de weg. Een totaal andere afloop dus dan dat we in de film te zien krijgen.

Extra’s: Helaas is er op de Blu-ray disc geen bonusmateriaal te vinden. Een gemiste kans voor een film met een achtergrond als deze. Daarmee doelen we op de familiegeschiedenis van de Gettys en de ontvoering van J.P. Getty III. Iets waar vast en zeker meer over te vertellen is. Maar uiteraard bedoelen we hiermee ook de heropnames waarmee Christopher Plummer de plaats van Kevin Spacey innam. Een blik achter de schermen van de acht dagen re-shoots aangevuld met interviews met cast en crew had vast iets interessants opgeleverd.

All the Money in the World zal de boeken ingaan als de film waarin Kevin Spacey uiteindelijk toch niet te zien was, maar gelukkig is de nieuwste film van Ridley Scott veel meer dan dat alleen. We zien het intrigerende verhaal omtrent de waargebeurde ontvoering van J.P. Getty III. De film kent een goede opbouw en verzandt niet in allerlei bijzaken. Hiermee weet Scott de spanning in de film te houden. Voor zijn film kon Scott rekenen op grote namen als Michelle Williams en Mark Wahlberg. Daarnaast nam Christopher Plummer last-minute zeer verdienstelijk de plaats in van Spacey. Echte filmliefhebbers hopen uiteraard ooit ook de versie met Spacey te zien, maar als het aan Scott ligt zal het echter nooit zover komen.   

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

31 mei, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b0c6ddd997e9_selected-products" products="9200000089066736,9200000089066734,9200000086752151,9200000086112278" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer