Alpha

Informatie

RegieAlbert Hughes
Jaartal2017
Releasedatum09-01-2019
Speelduur96 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastKodi Smit-McPhee, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Marcin Kowalczyk, Jens Hultén & Natassia Malthe

20.000 jaar terug in de tijd. De jonge Keda gaat met zijn vader Tau mee op jacht om zich te bewijzen als man en waardig lid van de stam. Keda lijkt zich tijdens de ontberingen redelijk goed te houden, maar dan gaat het bij de jacht op een groep bizons vreselijk mis. Keda raakt ernstig gewond en wordt voor dood achtergelaten op de richel van een metershoge klif. Zijn vader vertrekt weer huiswaarts, maar dan komt Keda weer bij bewustzijn. Helemaal alleen en zonder precies te weten hoe weer terug te keren naar huis, moet Keda zien te overleven in de meedogenloze wildernis. Hij krijgt echter hulp van een wolf die verstoten is door zijn roedel en toenadering zoekt tot Keda. Samen moeten ze talloze gevaren het hoofd zien te bieden om heelhuids terug te keren tot de stam van Keda en beginnen samen aan een avontuur wat het uiterste van hen zal vragen.

Vorm boven inhoud. Het gebeurt vaker in Hollywood dat de prachtige cinematografie de boventoon voert, maar dat er op het verhaaltechnische vlak het nodig valt aan te merken. Als de beelden dusdanig strak in elkaar zitten en gesteund worden door een eveneens indrukwekkende soundtrack dan is er in principe niet zo veel aan de hand (neem Mad Max: Fury Road bijvoorbeeld). Helaas geldt dat niet voor het avontuurlijke Alpha dat er werkelijk prachtig uitziet, maar tergend langzaam aan de kijker voorbij trekt. Wat meer inhoud voor het verhaal was dus zeker geen overbodige luxe geweest en zit de film dan ook meer dan de kijker lief is in de weg.

Albert Hughes is de grote man achter dit avontuur van 20.000 jaar geleden die met deze film voor het eerst alleen achter de camera staat. Samen met zijn broer Allen was hij verantwoordelijk voor films als The Book of Eli, Menace II Society en From Hell, maar tegenwoordig staan beiden heren op eigen benen. Daar waar Allen zich vooral bezig houdt met de regie van series (The Defiant Ones), richt Albert zich dus op nieuwe films, maar die solo-carrière gaat met Alpha niet bijzonder sterk van start. Dat Hughes weet hoe je fraai beelden moet schieten wisten we al met de films met zijn broer, maar dat er ook nog een coherent verhaal aan te pas moet komen is iets waar de 46-jarige filmmaker nog aan zal moeten werken.

Want fraai zijn de beelden zeker die Hughes wist te schieten in Alberta, Canada om de wereld van zo’n 20.000 jaar geleden tot leven te wekken. Een zonnetje aan de horizon hier, een paar prachtige wijdse shots daar, nee er valt bijzonder weinig op dat vlak aan te merken. Daarnaast valt het ook te prijzen dat de film in een onbekende taal is opgenomen in plaats van de kiezen voor en Engelstalig track. Het maakt het daarmee des te jammer dat het verhaal met wat voort lijkt te modderen. Dat ligt enigszins aan de saaie stappen die worden ondernomen tijdens de reis naar huis, maar vooral aan een hoofdrolspeler die nog niet genoeg vlees op de botten heeft om een rol als deze volwaardige te kunnen dragen. De jonge Kodi Smit-McPhee (Nightcrawler in de laatste X-men films) doet zijn best, maar het is niet genoeg om voor overtuigende jonge avonturier door het leven te gaan. Dat de wolf in sommige momenten de emotie meer weet op te wekken dan de 22-jarige acteur zegt eigenlijk al genoeg.

Extra’s: De Blu-ray release is gevuld met een paar leuke extra’s. Laat je hierbij overigens niet misleiden door het hoesje dat rept over twee verschillende versies van de film. Naast de Theatrical version valt er namelijk ook te kiezen voor de Director’s Cut, maar die is een minuut korter. Niet echt een bijzondere toevoeging dus.
• Verwijderde scenes (09:09) Een verzameling scenes die op de montagetafel zijn blijven liggen, inclusief een alternatieve versie voor de opening van de film. Er kan eventueel gekozen worden om de scenes te bekijken met commentaar van regisseur Albert Hughes.
• Ontmoet de wolf achter Alpha (02:14) Een blik achter de schermen die zich concentreert op Chuck, de hond achter de wolf Alpha.
• Jongen & Wolf (04:56) Nog een special over de hond Chuck en hoe de training verliep in samenwerking met acteur Kodi Smith-McPhee.
• De Tocht van een Held (04:55) Een verruimende blik op het karakter van Kodi Smith McPhee.
• De Wereld Bouwen (07:34) De langste special op de schijf die gezien kan worden als making of. Er wordt gekeken naar de locaties, de onbekende taal en de voorwerpen in de film. Uiteraard wordt er ook een blik geworpen op de digitale dieren die in de film te zien zijn.

Alpha is helaas een goed voorbeeld geworden van vorm boven inhoud. De film oogt bijzonder fraai, maar mooie beelden maken helaas nog geen goede film. Het verhaal moddert helaas een beetje voort en hoofdrolspeler Kodi Smith McPhee blijkt maar moeilijk in staat om de rol van avonturier tegen wil en dank goed te kunnen dragen. Alpha is daarmee een film geworden waar voelbaar veel meer in had kunnen zitten als er net zoveel energie was gestoken in het verhaal als in de werkelijk prachtige cinematografie.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

21 januari, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c3f87ca5d571_selected-products" products="9200000098412553,9200000098412555,1002004010224118,1002004010224119,1002004005600564,1002004000116861" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer