Alvin and the Chipmunks: The Road Chip

Informatie

RegieWalt Becker
Jaartal2015
Releasedatum01-06-2016
Speelduur92 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastThomas Berge, Levi van Kempen, Pip Pellens, Patty Brard, Guido Spek, Rogier Komproe en Leona Philippo

Als Dave een leuke vrouw leert kennen en met haar naar Miami reist blijven Alvin, Simon en Theodore achter bij Miles, de zoon van deze Samantha. En hoewel Samantha goedgekeurd is door de Chipmunks, is Miles een grote pestkop waarmee ze absoluut niet door één deur kunnen. Als de drie aardeekhoorns door een reeks misverstanden erin zijn gaan geloven dat Dave een aanzoek gaat doen aan Samantha om hun vervolgens te dumpen, zet dat heel hun leven op z’n kop. Ze besluiten hun krachten te bundelen en op reis te gaan, met als einddoel om het aanzoek te voorkomen.

The Road Chip betekent alweer de vierde film rond de drie aardeekhoorntjes Alvin, Simon en Theodore. Dit nadat zij in de eerste film hun intrede namen in het huis van Dave (ook hier weer gespeeld door Jason Lee), in de tweede film naar school gingen en in de derde film een cruise ondernamen. Ondanks dat de films keer op keer worden neergesabeld door de pers, blijken de films wel hun weg te vinden naar het vooral jongere publiek. Wat er dan weer voor zorgt dat het productiebudget ruimschoots wordt terugverdiend. Deze vierde film is hierin geen uitzondering gebleken en met de home entertainment release onlangs, is de verwachting dat er opnieuw vele kinderharten gestolen zullen worden.

En ergens is dit zo gek natuurlijk niet. De eekhoorntjes met de hoge piepstemmetjes hebben een hoge knuffelfactor en komen in situaties die voor sommigen zeer herkenbaar zullen zijn, maar ook op z’n minst vermakelijk zijn. Dit is met The Road Chip niet anders. Het verhaal is opnieuw zo simpel als de titel je doet vermoeden; er wordt een road trip ondernomen. Aanleiding hiervoor is de vondst van een ring in de zak van Dave en de daarbij komende onzekerheid van de Chipmunks over hun toekomst met Dave. Deze dreigende verandering zorgt voor de nodige angst onder de Chipmunks. Een mooi onderwerp wat zeker bij de jongsten erg herkenbaar zal zijn. Het zorgt ervoor dat ook deze film het bij hen goed zal doen, maar de charme van de eekhoorntjes wellicht ook zal zorgen voor een meekijkende ouder (met hopelijk niet al te hoge verwachtingen op het gebied van geloofwaardigheid).

De cast uit de eerdere films is vrijwel volledig behouden gebleven, alleen is Amy Poehler afgehaakt als stem van Chipette Eleanor. Iets dat alleen de erg oplettende kijker zal opvallen. Ook de Nederlandse stemmencast is opnieuw van hoog niveau, met natuurlijk Levi van Kempen wederom als Alvin. De kleintjes zullen ongetwijfeld flink in spanning zitten tijdens dit nieuwe avontuur, dat met een speelduur van anderhalf uur precies de juiste lengte heeft om de aandacht vast te houden, maar het zal niemand verbazen dat de film uiteindelijk een einde heeft waarin alles weer goedkomt. Uiteraard gaat dit gepaard met het nodige spektakel, prima animaties en een enthousiaste cast wat ervoor zal zorgen dat we in de toekomst vast nog meer van de Chipmunks zullen zien.

Extra’s: Volgens het artwork bevat de blu-ray meer dan een uur aan extra’s. De eerste hiervan is ‘het verhaal tot nu toe’, een amper vijf minuten durende special die de kijkers in sneltreinvaart meeneemt langs de drie eerdere avonturen van de Chipmunks. ‘Op weg naar Georgia’ en ‘Met de Chipmunks door Georgia heen’ zijn twee aardige featurettes met een beperkte blik achter de schermen. Daarnaast is er nog de ‘Ultieme playlist’, die zal zorgen voor wat muzikaal vermaak en net als de film zelf vooral leuk is voor de jongsten. Al met al niet wat je kan en mag verwachten met de misleidende tekst op het artwork.

Alvin and the Chipmunks: The Road Chip is een grote dolle achtbaanrit met actie, grappen en een toefje muziek. Het geheel zal vooral scoren bij de jonge doelgroep, waarvoor soms erg mooie herkenbare situaties voorbij komen. We moeten wel eerlijk toegeven dat deze Road Chip vanuit kritisch oogpunt het minste avontuur is van de aardeekhoorntjes. Zo is het geheel enorm voorspelbaar en soms erg flauw. Het maakt van deze vierde Alvin and the Chipmunks film opnieuw een geslaagde film, waarbij wel is te hopen dat ze bij het onvermijdelijke vijfde avontuur ook wat meer rekening houden met een wat ouder publiek en niet voor de gemakzucht gaan bij alleen de jongere garde.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

11 juni, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer