Amazing Grace

Informatie

RegieAlan Elliott en Sydney Pollack
Jaartal2019
Releasedatum31-10-2019
Speelduur87 minuten
DistributeurParadiso Entertainment Nederland
CastAretha Franklin, Reverand James Cleveland en het Southern California Community Choir

De Amerikaanse singer-songwriter Aretha Franklin neemt haar gospelalbum “Amazing Grace” live op in 1972 in de New Temple Missionary Baptist kerk in Los Angeles. Ze wordt vergezeld door het Southern California Community koor, onder regie van Alexander Hamilton, en zingt vanachter de kerks lessenaar voor een overwegend Afrikaans-Amerikaans publiek. Dominee James Cleveland verschijnt als zanger en pianobegeleider. Franklin wordt ook ondersteund door Bernard Purdie op de drums en Chuck Rainey op basgitaar. Het live album werd een groot kritisch en commercieel succes en zou, geregisseerd door filmmaker Sydney Pollack, tevens als concertfilm uitgebracht worden. Pollack was echter niet in staat de film te voltooien omdat hij geen filmklapper had gebruikt om het beeld en geluid te synchroniseren. De film bleef op de plank liggen van de studio, tot Pollack de beelden voor zijn dood in 2008 overdroeg aan producent Allan Elliott. Hij slaagde er na twee jaar in om het beeld en geluid te synchroniseren en de film af te maken.

In de onthullende concertfilm Amazing Grace van Aretha Franklin, spreekt ze nauwelijks een woord. Afgezien van een mompelend verzoek om wat water en een gedempt onderonsje met haar muzikale regisseur, wordt er geen woord in deze “documentaire” gesproken. In plaats van spreken richt ze haar concentratie volledig op de geest van de gospelmuziek die ze kwam uitvoeren tijdens de historische tweedaagse opnames, die plaatsvond in januari 1972 in de New Temple Baptist kerk in Los Angeles. De manier waarop ze zichzelf dirigeerde was totaal anders dan wat men zou zien tijdens één van haar popconcerten. Met veelal gesloten ogen en haar hoofd wat achterover leunend, was ze volledig gefocust om naar een andere hoogte te stijgen. Om nu getuige te zijn van het contrast tussen haar bescheidenheid en de oerkracht van haar vocalen, is slechts één riant voordeel wat het kijken naar Amazing Grace onderscheidt van het luisteren naar het gelijknamige album. Die dubbel-LP werd het meest verkochte album van Franklin, evenals de bestverkopende gospelcollectie aller tijden.

Ondertussen heeft de film 38 jaar lang onafgewerkt in de kluizen van de studio gelegen, vanwege dramatische technische fouten, een slechte planning en uiteindelijk door Franklins gezondheidsproblemen. Na een complexe, beladen en slepende reeks van gebeurtenissen, werd de film vorig najaar eindelijk afgerond door producer Alan Elliott. Maar ook al maakte Elliott de film, hij had geen verband met de originele opnamen. Zijn eerste connectie kwam in de vroege jaren 90, toen hij een stafproducent was voor Atlantic Records. Jerry Wexler, die veel van Franklins “greatest hits” coproduceerde, benoemde het wegkwijnende materiaal aan Elliott, die al erg lang fan was van Amazing Grace. De twee voerden korte gesprekken met de man die de film in 1972 regisseerde, Sydney Pollack. Het duurde uiteindelijk nog meer dan tien jaar voordat Elliott de beelden van Pollack, vlak voor diens dood, overgedragen kreeg. Al snel ontdekte hij wat een ontmoedigende taak het zou worden om de film te voltooien. Pollack had namelijk verzuimd om destijds de meest gangbare manier om beeld en geluid te synchroniseren toe te passen; een filmklapper, die aan het begin van een film opent en aan het einde sluit, waardoor het visuele segment wordt verbonden met het sonische gedeelte.

Om al het vervelende werk van de synchronisatiepunten tussen het beeld en geluid van de film te verbinden, werd in 2008 een speciaal technisch team ingezet. Zij gingen aan het werk met ongeveer 2.000 stukjes film zonder synchronisatiepunten. In ongeveer drie weken wisten ze voor 13 a 14 uur aan beeldmateriaal te synchroniseren. Desondanks zou het nog tien jaar duren voordat de juridische problemen met de zangeres afgehandeld zou worden. Hoewel, afgehandeld kun je het amper noemen aangezien Franklin diverse keren een rechtszaak had aangespannen. De film werd eind vorig jaar, drie maanden na haar dood, alsnog uitgebracht, wat het geheel toch een wrange nasmaak geeft. Voor de fans, of film-/muziekliefhebbers in het algemeen, is het niets minder dan een zege dat de concertregistratie alsnog uitgebracht is. De beelden laten kijkers het opvallende effect zien wat Franklins muziek had op de kerkgangers uit het publiek, maar ook op de 30-koppige groep van het Southern California Community Choir. Het is eveneens indrukwekkend om Franklin met haar band te zien werken, waaronder Cornell Dupree, Chuck Rainey en Bernard Purdie.

Amazing Grace is een prachtige concertregistratie van het legendarische gelijknamige gospelalbum van Aretha Franklin uit 1972. Ondanks de lange geschiedenis van technische en juridische problemen, is de film vooral een fraaie ode aan de zangeres. De filmmakers duiken niet in haar achtergrondverhaal, zoals recente documentaires over Whitney Houston of Amy Winehouse. Er wordt ook niet gesproken over burgerrechten of andere historische gebeurtenissen die het geheel in een andere context zou kunnen plaatsen. Als film is het allemaal niet heel technisch vernuft, het enige dat telt dat is de muziek, en dat staat als een huis. Iedereen in de kerk raakt in extase bij het aanschouwen van krachtige uitvoeringen zoals Wholy God, God Will Care For You en titeltrack Amazing Grace. De koorleden en alle aanwezigen zijn zo overweldigd door emotie en bewondering over de schoonheid van Franklins stem, dat je er als kijker volledig in op gaat. Amazing Grace is een film die liefde en heiligheid uitstraalt, en waarbij je een muzikaal genie op de top van haar kunnen mag aanschouwen.

28 oktober, 2019

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d78d844cd682_selected-products" products="9200000105986126,9200000029150273" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer