Ambulance 4K

Informatie

RegieMichael Bay
Jaartal2022
Releasedatum10-08-2022
Speelduur136 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastJake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II, Eiza González, Garret Dillahunt, Keir O'Donnell en Jackson White

Veteraan Will Sharp is wanhopig op zoek naar een bedrag van 231.000 dollar om de medische kosten voor zijn vrouw te kunnen betalen. Uiteindelijk komt hij terecht bij Danny, zijn geadopteerde broer en levenslang crimineel van wie hij vervreemd is geraakt. Omdat het om Amy gaat weet Danny te regelen dat Will mee kan doen bij een bankroof met een geplande buit van 32 miljoen dollar. De overval gaat echter helemaal mis en na een shootout weten Danny en Will samen met hun ontsnapte partner Zach te ontsnappen door een ambulance te stelen. In de ambulance zit nog een broeder die zich plichtsgetrouw bekommert om hun gewonde kameraad, terwijl Will en Danny met de politie op hun hielen proberen te ontkomen.

Waar Michael Bay zich sinds 2007 vooral bezighield met het afleveren van de ene na de andere Transformers-film, laat hij de laatste jaren gelukkig ook zien nog steeds een stevige actiethriller af te kunnen leveren. Zo was 13 Hours verrassend goed van zijn hand, voor een oorlogsfilm gebaseerd op ware feiten, en werd ook Netflix-verhikel 6 Underground goed bekeken. Toch ging het met die laatste film wel ergens mis; het bombastische vermaak dat Bay zijn kijkers voorschotelt is namelijk uitermate geschikt voor het grote witte doek. Gelukkig keerde hij voor zijn nieuwe film, een remake van een gelijknamige Deense film uit 2005, terug naar de bioscoopzaal. En wie een saaie inspiratieloze remake vreest zal blij worden verrast, aangezien Bay eerder al eens liet weten dat hij het origineel nooit heeft gekeken om zijn frisse blik te behouden.

Zoals eigenlijk altijd doet Bay met zijn casting op beroep op een paar in het oog springende acteurs, om die te omringen met de nodige talenten. Dit keer is het de taak aan Jake Gyllenhaal om de film grotendeels op zijn schouders te nemen, iets dat hem zeker is toevertrouwd. Eerlijk is eerlijk, Gyllenhaal is eigenlijk natuurlijk flink overgekwalificeerd voor dit soort ‘simpel vermaak’, als we het even zo mogen stellen. Maar in het verleden hebben we al vaker gezien dat Gyllenhaal naast al het serieuze werk soms eens even lekker uit de band wil springen en ook hier lukt dat hem weer aardig. Naast hem zien we Yahya Abdul-Mateen II, die in pakweg vijf jaar zichzelf compleet heeft weten te lanceren in Hollywood aan de hand van rollen in Aquaman, Us, The Matrix Resurrections en de HBO-serie Watchman. Eiza González is de derde naam op de poster, een nog wat onbekende Mexicaanse zangeres en actrice, die eerder reeds te zien was in From Dusk till Dawn: The Series.

Eigenlijk kunnen we er best een kort verhaal van maken. Ambulance is zeker niet Oscarwaardig, maar het is wel typisch zo’n film waar we zo naar verlangden in de tijd dat Bay ons om de oren bleef slaan met Transformers-films. Denk aan films als Bad Boys en The Rock, het is nergens serieus te nemen, maar alles en iedereen ziet er geweldig uit en zorgt gewoon voor een dikke twee uur vermaak. Natuurlijk is de film te lang, natuurlijk is het nergens realistisch, maar de film knalt uit je speakers en door de energie en verder prima vertolkingen is het alles wat je van een nieuwe bioscoopfilm van Michael Bay mag verwachten. En natuurlijk is het thuis in je home cinema set een behoorlijk downgrade, maar nog steeds is de film rete vermakelijk. Enige punt van kritiek is dat Bay wel erg fan lijkt van het gebruik van een drone en dat hij met dit soort fancy dingetjes na al die jaren nog steeds moeilijk weet te doseren. Maar voor de liefhebber van zijn oude werk is dit gewoon genieten.

Extra’s: Naast de 4K UHD- disc is er een Blu-ray bijgesloten in deze bundel. Daarnaast is er aardig wat bonusmateriaal op de release te vinden.
· Bayhem (06:14) In gesprek over de regisseur en de energie die hij meebrengt naar de set. Daarnaast ook de nodige aandacht voor elementen die zijn hand verraden.
· Pedal to the Metal (09:34) Een nadere blik op de Falck ambulances die werden gebruikt voor de film.
· Aerial Assault (05:08) Naast dat er veel scenes werden geschoten met een helicopter, werd er gebruikt gemaakt voor drones, die werkelijk sensationeel materiaal leverden.
· Finding Ambulance (05:34) Een featurette die dieper in gaat op de originele Deense film uit 2005, met aandacht voor het verhaal, cast en performances.
· Chase Capital of the World (03:58) Een verdere verkenning van Los Angeles, dat gekozen werd als setting voor de film.
· A Tribute to First Responders (06:54) Een leuke featurette over de training die actrice Eiza González kreeg om geloofwaardig door te kunnen gaan als ambulancemedewerkster. Daarnaast aandacht voor alle uitdagingen waar de echte medewerkers dagelijks mee te maken hebben.

Ambulance 4K is Michael Bay op zijn best! Als de subtitel van een film is “It was supposed to be a simple heist”, dan weet je als kijker vooraf al genoeg: dit gaat natuurlijk helemaal mis. En dat is eigenlijk Ambulance in een notendop. Om de eigenlijke badguy en pleger van de overval sympathieker te maken wordt er nog een doodzieke vrouw opgevoerd, maar eigenlijk is het allemaal onbelangrijk. Het gaat om de overval en de nasleep en hoe die visueel zo fraai mogelijk naar het scherm wordt vertaald. En we kunnen er niet omheen dat Bay hier weer aardig in is geslaagd. Doseren kan de man nog steeds niet en je moet alles met een flinke kilo zout nemen, maar vermakelijk is het wel! Het maakt van Ambulance een hele drukke rit van twee uur, maar wel het simpele vermaak waar Bays’ fans van het eerste uur stiekem op zitten te wachten.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

24 augustus, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer