American Assassin

Informatie

RegieMichael Cuesta
Jaartal2017
Releasedatum23-01-2018
Speelduur112 minuten
DistributeurBelga Films
CastDylan O'Brien, Michael Keaton, Taylor Kitsch & Sanaa Lathan

Mitch Rapp ziet zijn gelukkige leventje met zijn kersverse verloofde in elkaar storten als ze betrokken raken bij een terroristische aanval op het strand van Ibiza. Zinnend op wraak gaat Mitch op zoek naar de daders en sluit zich aan bij een Islamitische organisatie om zo van binnenuit de dader te kunnen vinden. Als hem dat uiteindelijk lukt en hij oog in oog staat met de verantwoordelijke, grijpt de CIA in. Mitch wordt al een tijdje in de gaten gehouden door de federale organisatie die hem graag onder haar hoede neemt voor een groter doel. Hij krijgt de kans om deel uit te maken van een speciale eenheid die geleid wordt door Koude Oorlog veteraan Stan Hurley. Mitch ondergaat een bikkelharde training, maar zijn kwaliteiten zijn sneller nodig dan gedacht. Een kernwapen raakt vermist en de persoon die hiervoor verantwoordelijk is, is een oude bekende van Hurley. Kunnen ze deze onbekende en mysterieuze man samen vinden om zo een volgende wereldoorlog te kunnen verijdelen?

Dylan O’Brien was aardig op weg om in Hollywood als jonge actieheld aan de weg te timmeren. Helaas kwam zijn opmars opeens tot stilstand toen het noodlot toesloeg bij de opnamen van de derde Maze Runner-film. O’Brien raakte ernstig gewond tijdens een scene met twee auto’s en het was nog maar de vraag of hij ooit nog zou kunnen acteren. De 26-jarige acteur knokte echter keihard aan zijn herstel met als resultaat dat hij alsnog de opnamen aan de derde Maze Runner-film kon voltooien, nu in de bioscoop te zien met The Death Cure als subtitel. Daarnaast kon hij ook zijn medewerking toezeggen aan de actiefilm American Assassin, een verfilming van het gelijknamige boek van auteur Vince Flynn.

Helaas werd American Assassin niet het succes waarop hij, en de makers, ongetwijfeld hadden gehoopt. Met een wereldwijde opbrengst van slechts 66 miljoen Dollar is er dan ook weinig hoop voor nog meer verfilmingen van de boekenreeks van Flynn. En dat is best jammer, want Dylan O’Brien laat hier opnieuw zien dat hij een filmfranchise op zijn jonge schouders kan dragen. Waarom de film echter niet heeft weten te scoren zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met de moordende concurrentie die op hetzelfde moment in de bioscopen draaide. Op zich is er namelijk weinig mis met de film. Zo heeft de film enerzijds genoeg te bieden om niet als standaard actievehikel te worden afgeschilderd. Toch is de film anderzijds ook weer niet bijzonder genoeg te noemen.

Het grootste heikel punt van de film is dan ook de voorspelbaarheid die als een zwaar doek over de gehele film heen hangt. Het is een makke die de film meerdere keren behoorlijk in de weg zit. En dat is jammer, want voor de rest is het een verfrissende actiefilm die een fijne dosis actie voor de kijker in petto heeft. Daarnaast gaan de meeste punten naar Dylan O’Brien. Niet alleen geniet hij zichtbaar van zijn rol als actieheld, ook weet hij te overtuigen als jonge agent met een ongezonde dosis wraak stromend door zijn aderen. American Assassin had dan ook zeker als aftrap kunnen dienen van een nieuwe filmfranchise, maar de matige ontvangst zal daar ongetwijfeld een stokje voor hebben gestoken. En dat is best zonde. Wel zullen we van hoofdrolspeler Dylan O’Brien ongetwijfeld nog veel meer gaan horen in de toekomst.

American Assassin is een fijne actiefilm met een flinke dosis actie, die helaas teveel te lijden heeft onder de voorspelbaarheid van het verhaal. Regisseur Michael Cuesta weet dan misschien wel met strakke hand de actiescènes te regisseren, maar weet helaas niet te voorkomen dat de film op verhaaltechnisch gebied een stuk minder uit de verf weet te komen. En dat is bijzonder spijtig. Met iets meer aandacht voor het verhaal was het zonder meer interessant geweest om meer boeken uit de Mitch Rapp-reeks van Vince Flynn verfilmd te zien. Met een matige score aan de box-office lijkt het er echter op dat de film vooral zijn opbrengst zal moeten halen uit het home entertainment segment en zal van een vervolgfilm geen sprake meer zijn. Wel onderstreept O’Brien hier zijn kwaliteiten en hopen we hem na het voltooien van de Maze Runner-trilogie weer snel te mogen bewonderen op het witte doek.

Met dank aan Belga Films voor het recensie-exemplaar via iTunes.

22 januari, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a5a2f2c22014_selected-products" products="9200000083694885,9200000083694890,9200000079530701" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer