American Horror Story: Apocalypse – seizoen 8

Informatie

RegieBradley Buecker, Jennifer Lynch, Loni Peristere, Sheree Folkson, Gwyneth Horder-Payton, Sarah Poulson en Jennifer Arnold
Jaartal2018
Releasedatum25-09-2019
Speelduur430 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastSarah Paulson, Evan Peters, Adina Porter, Billie Lourd, Leslie Grossman, Cody Fern, Emma Roberts, Kathy Bates, Taissa Farmiga, Dina Meyer en Stevie Nicks

In de nabije toekomst wordt de wereld zoals wij die kennen vernietigd door kernwapens. Dankzij het privévliegtuig van haar familie weet Coco St. Pierre Vanderbilt de vernietiging net op tijd te ontsnappen en samen met haar persoonlijk assistent Mallory, kapster Mr. Gallant en zijn grootmoeder. Ondertussen selecteert een mysterieuze organisatie, genaamd The Cooperative, jong volwassenen op basis van hun genetische samenstelling om te overleven in door hun gecreëerde buitenposten. Het leven aldaar gaat volgens strikte regels en zware straffen. Anderhalf jaar later wordt de situatie echter kritiek, mede door een teruglopende voedselvoorraad. De komst van Michael Langdon, een vertegenwoordiger van The Cooperative, is vastberaden om de maatschappij te redden, maar al snel brengt hij chaos in de orde. Er volgt een slagveld die het laatste conflict tussen goed en kwaad zal oplossen.

American Horror Story is een Amerikaanse dramaserie bedacht door Ryan Murphy en Brad Falchuk, die in de VS op 5 oktober 2011 debuteerde op FX Networks. Sommige seizoenen zijn geïnspireerd op waargebeurde feiten. Ieder seizoen staat daarnaast op zichzelf, met een andere setting en andere personages. Dit zorgt er mede voor dat de seizoenen nogal wisselend zijn ontvangen, al is de serie erg geliefd en is het vooral de cast die keer op keer indruk weet te maken. Wat ook opvalt is dat er flink heen en weer gesprongen wordt in de tijd. Zo speelde seizoen vier zich af in de jaren vijftig, maar speelt het merendeel zich af in recentere jaren. Dit achtste seizoen speelt zich zelfs af in de nabije toekomst, pakweg anderhalf jaar vanaf nu. Het seizoen draagt de subtitel Apocalypse, en speelt ich af nadat de wereld zoals wij die kennen werd vernietigd door kernwapens. Gezien de ontwikkelingen in de wereld van de afgelopen pakweg 75 jaar is het helaas niet eens zo’n onrealistisch toekomstbeeld.

Dit seizoen brengt ons een langverwachte cross-over tussen de eerdere seizoen 1 (Murder House) en seizoen 3 (Coven), waarmee ook diverse favoriete personages uit die seizoenen terugkeren. Het maakt dat niet alleen bepaalde acteurs terug mogen keren voor dit seizoen, iets waar deze serie een beetje bekend om staat maar zij ook nog verschillende personages spelen. Zo kan het gebeuren dat Sarah Paulson, die reeds in alle seizoenen tot op heden te zien is geweest, dit keer Wilhemina Venable, Cordelia Goode en Billie Dean Howard speelt. Datzelfde geldt ook voor Evan Peters, die te zien is als Mr. Gallant, James Patrick March, Tate Langdon en Jeff Pfister. Zoals we ondertussen van de twee gewend zijn zorgen zij voor een stabiele basis met hun sterke spel. Zij worden vergezeld door een heerlijke diverse cast die bestaat uit eveneens vaste waarden en nieuwkomers als Cody Fern, Billie Lourd, Leslie Grossman, Emma Roberts, Kathy Bates en Adina Porter, waarbij de laatste eerder grote indruk maakte in het seizoen Cult.

Waar Cult vergeleken met de andere seizoen toch vrij matig was, keert men met Apocalypse letterlijk en figuurlijk terug naar de eerdere seizoenen. Dit seizoen draait namelijk om Michael Langdon, die als peuter te zien was in de finale van het eerste seizoen en er als antichrist eigenhandig voor zorgde dat het einde der tijden aanbrak. Om hem te bestrijden komen de Witches uit het derde seizoen om de hoek kijken. Dit seizoen legt aan de hand van een wat te rustige opbouw een fundering voor het vervolg. Zo zien we in de eerste aflevering we hoe een aantal lotgenoten terecht komen in een ondergronds complex waar Wilhemina Venable met harde hand de leiding voert. Daar komt verandering in als Langdon verschijnt, die al snel zorgt voor verdeeldheid onder de menigte. Allemaal boeiend, maar niet altijd even logisch en soms zelfs rommelig. Zo ontstaan er soms wat plotgaten door het heen en weer schieten in de tijd, zijn er de nodige losse eindjes en zijn er gewoon teveel personages om ze allemaal eer aan te doen. Gelukkig sluit dit seizoen wel weer af met een knaller, wat onderaan de streep nog een hoop goedmaakt.

Extra’s: Naast de drie discs is er geen ruimte gemaakt voor bonusmateriaal op de dvd release.

American Horror Story: Apocalypse – seizoen 8 grijpt terug op het verleden en biedt een flinke verbetering ten opzichte van het vorige seizoen. Zo goed als de eerste seizoenen is het allemaal niet, daarvoor is dit seizoen ook te overbevolkt en soms wat warrig, maar de opwaartse lijn is duidelijk weer ingezet en liefhebbers van het eerste uur zullen hier hun vingers bij aflikken. Centraal staan opnieuw de personages gespeeld door Sarah Paulson en Evan Peters, die opnieuw een stabiele basis vormen met hoogstaand acteerwerk. Zij worden vergezeld door een aangename combinatie van andere vaste waarden van de serie en enkele nieuwe gezichten. Met een negende en tiende seizoen reeds in de planning lijkt een Apocalypse niet het einde voor American Horror Story en als men het niveau van dit seizoen weet vast te houden, vinden we dat helemaal niet erg. Helemaal niet als de geruchten waar zijn en ook die seizoenen cross-over seizoenen zijn.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

11 oktober, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d8f23abb6780_selected-products" products="9200000110016013,9200000083087736,9200000092424441,9200000079741666,9200000054629410,9200000035674865" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer