American Horror Story: Cult – seizoen 7

Informatie

RegieBradley Buecker, Liza Johnson, Gwyneth Horder-Payton, Maggie Kiley, Rachel Goldberg, Barbara Brown, Angela Bassett en Jennifer Lynch
Jaartal2017
Releasedatum26-09-2018
Speelduur600 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastSarah Poulson, Evan Peters, Cheyenne Jackson, Billie Lourd, Alison Pill, Billy Eichner, Emma Roberts en Lena Dunham

De fictieve stad Brookfield Heights, Michigan is verdeeld geraakt na de Presidentsverkiezingen van 2016. Ally Mayfair-Richards is eigenaresse van een lokaal restaurant. Ze is getraumatiseerd geraakt door de aanslagen op 11 september en is volkomen radeloos na de overwinning van Trump. Dit gaat bij haar zelfs zover dat drie fnuikende fobieën weer de kop op steken; trypofobie, coulrofobie en hemofobie. Niet minder verslagen is Winter Anderson, al is haar vervreemde en manipulatieve Kai juist helemaal in zijn nopjes met de verkiezingsuitslag en wordt hij verleidt door de politieke macht. Intussen worstelt Ally met meer dan alleen haar fobieën als zij wordt geterroriseerd door gemaskerde clowns. Toch hebben de mensen om haar heen, waaronder haar psychiater, vraagtekens bij de echtheid van de aanvallen en vermoeden zij dat het hallucinaties zijn gebaseerd op angst. Ally’s paranoia krijgt echter een nieuwe lading als haar nieuwe buren arriveren.

American Horror Story is een Amerikaanse dramaserie bedacht door Ryan Murphy en Brad Falchuk, die in de VS op 5 oktober 2011 debuteerde op FX Networks. Sommige seizoenen zijn geïnspireerd op waargebeurde feiten. Ieder seizoen staat daarnaast op zichzelf, met een andere setting en andere personages. Dit zorgt er mede voor dat de seizoenen nogal wisselend zijn ontvangen, al is de serie erg geliefd en is het vooral de cast die keer op keer indruk weet te maken. Wat ook opvalt is dat er flink heen en weer gesprongen wordt in de tijd. Zo speelde seizoen vier zich af in de jaren vijftig, maar speelt het merendeel zich af in recentere jaren. Zo ook dit zevende seizoen, dat de subtitel Cult draagt, en zich afspeelt in de nasleep van de Presidentsverkiezingen van 2016. Het zorgt voor een ongewone combinatie van politieke satire met horrorelementen.

Ondanks dat ieder seizoen op zichzelf staat , keren bepaalde acteurs terug in de serie, zij het als een ander personage. Zo kan het gebeuren dat Sarah Paulson en Evan Peters in alle zeven seizoenen tot op heden te zien zijn geweest. Paulson speelt dit keer Ally Mayfair-Roberts, die samen met haar partner Ivy (een rol van Alison Pill) de nasleep van de verkiezingen als een regelrechte nachtmerrie ervaart. Evan Peters op zijn beurt speelt de rechtse Kai, voor wie de winst van Trump juist het startschot blijkt om met zijn eigen ambities aan de slag te gaan. Zoals we ondertussen van de twee gewend zijn zorgen zij voor een stabiele basis met hun sterke spel. Zij worden vergezeld door nieuwkomers Alison Pill en Billie Lourd, al is het Adina Porter die echt mag schitteren als lokale verslaggeefster. Ook opvallend is de bijrol van Lena Dunham als Valerie Solanas, een radicaalfeminisch schrijfster die vooral bekend is door het neerschieten van Andy Warhol.

Dat Donald Trump voer is voor satire is niet van vandaag, maar de makers van AHS laten hier duidelijk blijken geen aanhangers van hem te zijn. Ook geven zij een haarfijne analyse van hoe de politiek vandaag de dag in elkaar steekt; geen feiten, maar alternatieve feiten gesteund door geloof en gevoel. Het personage Kai is een Trump in overtreffende trap, iets wat we veel zien dit seizoen. Het zorgt ervoor dat het niet altijd even logisch is wat gebeurt en er vooral het één en ander geforceerd wordt om het verhaal een bepaalde kant op te sturen. Het maakt dat dit seizoen zeker niet de sterkste is wat de makers voor weten te schotelen, vooral ook omdat ze overduidelijk positie innemen tegen Trump. Hier had men meer nuances kunnen plaatsen om een stuk gebalanceerder voor de dag te komen. Verder is het allemaal weer behoorlijk over-de-top creepy, wat dit keer vooral wordt bereikt door de aanwezigheid van veel clowns. Het zal een fobie zijn waar velen van ons nooit meer van genezen zijn sinds hun kindertijd en deze serie stelt dat behoorlijk op de proef.

Extra’s: Naast de drie discs is er weinig ruimte gemaakt voor bonusmateriaal op de dvd release.
· FX Promo Spots: Een wat magere toevoeging die amper een extra te noemen valt, bestaande uit de promotionele online spotjes voor een aflevering.

American Horror Story: Cult – seizoen 7 is een niet altijd even evenwichtige politieke satire voorzien van flink wat creepy clowns. Centraal staan opnieuw de personages gespeeld door Sarah Paulson en Evan Peters, die opnieuw een stabiele basis vormen met hoogstaand acteerwerk. Zij worden vergezeld door veel andere vaste waarden van de serie en enkele nieuwe gezichten. Het is soms niet allemaal even logisch wat er op het scherm gebeurt, maar het dient het verhaal en het is allemaal wel weer erg vermakelijk. Toch blijft deze serie er vooral voor de mensen die niet al te bang zijn aangelegd. Heb jij bijvoorbeeld een clown-fobie? Dan is het aan te raden om dit seizoen links te laten liggen. Mensen die hier hun hand niet voor omdraaien, en zeker de liefhebbers van politieke satire, zullen de plotgaten voor lief nemen en hun vingers opnieuw aflikken bij dit seizoen.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

27 september, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b98b0d4e9e5a_selected-products" products="9200000092424441" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer