Amy

Informatie

RegieAsif Kapadia
Jaartal2015
Releasedatum02-12-2015
Speelduur127 minuten
DistributeurCinéart Nederland
CastAmy Winehouse

Amy is de spraakmakende documentaire over zesvoudig Grammy Award winnares Amy Winehouse. Een meeslepend en triest verhaal over haar roem en aanhoudende verslaving. De film opent in 1998 met enkele home-video beelden van Amy als tiener samen met enkele van haar vrienden. Geboren in een middenklasse Joodse familie in Noord-Londen, was Amy op jonge leeftijd al enorm muzikaal. Een echtscheiding en twijfelachtig ouderschap zorgde ervoor dat ze weinig discipline en gezag kende. Als kind walste ze makkelijk over haar ouders heen en deze losse grenzen wekken een bepaalde indruk op dat dit sterk heeft bijgedragen aan haar verslavingsdrang.

In 2003 brengt ze op 20-jarige leeftijd haar debuutalbum ‘Frank’ uit welke haar kritisch en commercieel succes gaf in Groot-Brittannië. Nog voordat ze werkte aan een opvolger, begon ze een uitermate giftige relatie met Blake Fielder. Nadat hij haar verlaat voor zijn échte vriendin, krijgt Amy een zenuwinzinking. Alle mensen om haar heen, met uitzondering van haar vader, vonden dat ze een afkickkliniek nodig had om te herstellen maar Amy dacht daar anders over. Ze wist haar leven weer enigszins onder controle te krijgen en met behulp van producer Mark Ronson maakte ze haar meest succesvolle nummer, het toepasselijke ‘Rehab’. Na haar kassucces met het album ‘Back to Black’ herenigt ze zich met Fielder. Het drugsgebruik neemt vanaf dat moment extremere vormen aan als ze kennis maakt met cocaïne en heroïne.

Niet alleen de door haarzelf veroorzaakte problemen zijn hartverscheurend, maar eveneens de bekende attributen van roem die samengaan met succes. Zo zijn er de walgelijke paparazzi die haar als aasgieren opjagen omdat haar extreme gedrag kennelijk goed verkoopt voor kranten en tijdschriften. Het is overduidelijk dat deze ongewenste aandacht een negatieve invloed op haar heeft, wat leidt tot nog meer drugs en alcohol. Zelfs haar eigen vader profiteert van zijn dochters’ roem. Als Amy eindelijk rust probeert te pakken op de Caraïben, besluit haar vader een cameraploeg voor een tv-documentaire mee te nemen! Toch toont de film niet alleen de mindere periodes uit Amy’s leven, maar ook de succesvolle. Echter vervagen deze mooie dingen dan weer als sneeuw voor de zon, als zich weer een volgend gênant moment heeft voorgedaan.

Ongelimiteerde roem is een uitdaging voor iedere artiest, maar voor een persoon als Amy wiens leven nooit in balans is geweest, bijzonder moeilijk. Tel hier de beruchte en roofzuchtige Britse pers en paparazzi bij op, die van Amy een rockster maakte (ook al was ze een echte jazz zangeres) en je hebt een tragedie in de maak. Dat ze absoluut geen rockster was en wilde zijn komt meerdere keren naar voren in de film. Zo spreekt ze zich letterlijk uit dat ze liever in intieme zalen optreed dan op een immens groot podium. Het befaamde concert in Belgrado, waar Amy niet in staat was om te presteren omdat ze zo dronken was, is daarom niet alleen opzienbarend maar gewoon enorm pijnlijk om naar te kijken. Haar roem was geen troost maar een onwerkelijkheid waarbij geen ontsnappen meer mogelijk was.

Extra’s: De Blu-ray uitgave is voorzien van een groot scala aan extra features. De meeste uitgebreide hiervan is een 54-minuten durende extra met interviews van onder meer rapper Mos Def, Jools Holland en producers Salaam Remi en Mark Ronson. De volledige film is ook te bekijken met commentaar van regisseur Asif Kapadia en producer James Gay-Rees. Een erg interessante optie omdat zij onder andere vertellen waar zij het bronmateriaal vandaan hebben gehaald. ‘Unseen Performances’ bevat drie unieke akoestische nummers die ze speelde in Metropolis Studios in 2006. Daarnaast staan er nog ruim een half uur aan verwijderde scenes op en promotie trailers.

Amy is een portret van een gekwelde kunstenares, een meeslepend en triest verhaal over haar roem en aanhoudende verslaving. Het leven van Amy Winehouse was een vicieuze cirkel maar helaas met iets meer vallen dan opstaan. De film bevat gecompileerde beelden en veel off-screen interviews met vrienden en familie. Amy wordt door hen neergezet als een lief en sympathiek persoon, en dat is ook exact de indruk die je krijgt als ze zelf in beeld komt. Haar persoonlijke kwesties zijn overduidelijk en het is extra pijnlijk om te zien dat als ze zelf niet over het vermogen beschikt om haar leven in positieve zin te veranderen, de mensen om haar heen ook niet altijd in haar beste belang handelen. Amy is een must voor muziekliefhebbers en niet te missen voor Winehouse fans.

Met dank aan Twin Pics voor het recensie-exemplaar.

23 december, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer