An Inconvenient Sequel: Truth To The Power

Informatie

RegieJon Shenk en Bonni Cohen
Jaartal2017
Releasedatum21-03-2018
Speelduur97 minuten
DistributeurUniversal Home Entertainment
CastAl Gore

Tien jaar geleden maakte voormalig Vice-President Al Gore ons duidelijk dat ons klimaat drastisch aan het veranderen is. En als we als mensheid niet zouden ingrijpen, dan zou onze toekomst er alles behalve rooskleurig uitzien. Nu is hij terug met An Inconvenient Sequel om ons te laten zien hoe het na die Oscarwinnende documentaire gesteld is met onze aarde. Helaas is het probleem alleen maar groter geworden en lijkt de oplossing mijlenver van ons vandaan te liggen. Haast onvermoeid neemt Al Gore ons mee tijdens zijn strijd om de mensen te inspireren om de wereld te redden en het klimaatprobleem op te lossen.

Met An Inconvenient Truth drukte Al Gore ons ruim tien jaar geleden goed met de neus op de feiten over de toestand van onze planeet. Dat we langzaam bezig waren om de aarde om zeep te helpen door de vele fossiele brandstoffen werd snel duidelijk door de vele kleurrijke grafieken en beelden van smeltende ijskappen en andere ongebruikelijk natuurgeweld. Het doel van Al Gore was toen om ons als mensen wakker te schudden en ons in te zetten voor een betere wereld en daarmee hopelijk de politiek te inspireren om hetzelfde te doen. Maar hoe staat het tien jaar later inmiddels met die grafieken? Geven ze een beter beeld dan in 2006 of is het probleem alleen maar groter geworden? An Inconvenient Sequel geeft het antwoord.

Al Gore windt er geen doekjes om als het vervolg op zijn documentaire van start gaat. Het wordt namelijk al snel duidelijk dat zijn voorspellingen van de vorige film niet eens zo gek waren. Sterker nog, het klimaat is nog erger veranderd dan toen in 2006 werd gedacht. Een verontrustende zaak, die nog verontrustender wordt als blijkt dat iedereen het probleem erkent, maar het ondernemen van stappen veel te traag gaat. Of nou ja, er is op dit moment natuurlijk één persoon in de wereld die klimaatverandering keihard ontkent. Het zal wat dat betreft geen toeval zijn dat de documentaire het levenslicht ziet nu Donald Trump de president is van één van de machtigste landen ter wereld. Het onderstreept maar weer hoe lastig de strijd van Al Gore is om de wereld weer een beetje beter te maken.

Dat er genoeg mogelijkheden zijn om de aarde te redden laat Gore in dit vervolg veelvuldig zien die veel meer in het kader van de oplossing staat, dan het probleem. Dat maakt ook deze documentaire net zo relevant als zijn voorganger, maar helaas is de boodschap ditmaal veel minder krachtig. Dat ligt vooral in het feit dat we ditmaal vooral meekijken over de schouder van Gore terwijl hij de wereld probeert te inspireren maar daarmee voelt de film veel meer als een documentaire over Gore zelf dan over het probleem wat hij de wereld probeert duidelijk te maken. Een gemiste kans om de wereld weer aan het denken te zetten al blijft het inspirerend om te zien hoe gepassioneerd hij de wereld weer beter wil maken. Wat dat betreft weet hij met zijn slotakkoord alsnog de kijker een brok in de keel te bezorgen.

Extra’s: De uitgave op blu-ray is netjes verzorgd met een paar fijne extra’s. Wel is het een gemiste kans dat de film niet in een meer biologisch hoesje is gestoken in plaats van het standaard plastic hoesje.
• Effecting Change: Speaking Truth to Power (26:43) Een making of van bijna een halfuur waarin we een blik achter de schermen krijgen, zien hoe de regisseurs hun verontrustende beelden samenstellen en kijkt Al Gore terug op de vorige documentaire.
• Lyric Video (03:42) De videoclip van het nummer Truth to Power van OneRepublic.
• Truth in Ten (11:29) Voor een klein publiek vat Al Gore de film samen vanaf zijn eigen huis.

An Inconvenient Sequel: Truth To The Power is net zo relevant als zijn voorganger om het klimaatprobleem aan de kaak te stellen, maar de boodschap is ditmaal veel minder krachtig. Dit komt onder andere door een andere aanpak dan zijn voorganger waarbij de focus veel meer ligt op de strijd die Al Gore onverminderd voert dan op de boodschap zelf die hij ons probeert duidelijk te maken. Het maakt dit vervolg meer een documentaire over de inspirerende woorden van Gore dan een wijze les waar we als mensheid mee aan de slag moeten, maar zeker het kijken waard.

Met dank aan Triple P Entertainment en Paramount Pictures voor het recensie-exemplaar.

6 april, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5abb41e2325fb_selected-products" products="9200000087336551,1002004004679348,9200000087336559,9200000087180077" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer