Angry Birds 2

Informatie

RegieThurop Van Orman
Jaartal2019
Releasedatum08-01-2020
Speelduur97 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastEddy Zoëy, Enzo Knol, Murth Mossel, Frank Lammers, Do, Ruben Nicolai, Olcay Gulsen, Levi van Kempen, Pip Pellens, Diederik Jekel, Soundos El Ahmadi, André Dongelmans, Rico Verhoeven, Bibi, Marieke Elsinga, Janice, Maryam Hassouni, Mattie Valk, John van den Heuvel en Irma Knol

Drie jaar nadat Red de held werd van Vogeleiland, heeft hij samen met Chuck en Bomb zijn werk gemaakt van het beschermen van het eiland. Samen met de andere vogels is er nog steeds de onderlinge strijd met de groene biggetjes nadat het Biggeneiland, dat werd vernietigd in de vorige strijd, werd herbouwd. Als een gigantische ijsbal Biggeneiland opnieuw vernietigd, leidt dit echter tot een door nood geboren wapenstilstand. De bedreiging komt van het verder gelegen Adelaarseiland, waar leider Zeta genoeg heeft van haar bevroren omgeving en de twee eilanden wil bezetten door de bewoners weg te jagen met een geavanceerd superwapen dat ijsballen afvuurt. De Vogels en Biggen besluiten de handen inen te slaan en vormen een ongewoon superteam dat alles op alles zet om hun thuis te redden.

In 2009 kreeg het Finse bedrijf Rovio Entertainment de geniale ingeving om een spel te ontwikkelen voor het mobiele Apple systeem. In het speel je met boze vogels die gebouwen met varkens omver moeten gooien. Het spel werd een regelrechte hit en werd in de App store van Apple meer dan 100 miljoen keer gedownload. Toen het spel ook voor andere platformen werd uitgebracht was het succes amper nog te overzien en het leidde uiteindelijk tot een heuse bioscoopfilm. Toch zorgde dit voor de nodige breinbrekers, want wat voor verhaal moest er meegegeven worden aan een de verfilming van een spel zonder verhaal. Het resultaat was een strijd tussen de Vogels en Biggen met een zeer behoorlijk prijskaartje, wat de film direct de duurste Finse productie ooit maakte. De kosten werden echter meervoudig terugverdiend en dus kon een vervolg niet uitblijven.

Het werken aan dit vervolg begon vrij snel na het uitbrengen van de eerste film en er werden een doel gesteld dat mensen bekend met een sequel niet vreemd zal zijn; een betere film maken. Opvallend genoeg is dat de makers gelukt, want waar de eerste film nog weleens stil viel is daar hier geen sprake van. Natuurlijk wordt vooral ingezet op een jonger publiek, maar opnieuw zal de film ook vrij moeiteloos het meekijkende volwassen publiek weten te behagen. Dit is te danken aan de aanwezigheid van een flinke dosis humor, type slapstick, die de film bevat. Anders is dit keer dat de Vogels niet tegen de Biggen strijden, maar tezamen ten strijde trekken tegen een nieuwe vijand. Verder is eigenlijk veel hetzelfde gebleven, al ziet dat er aan het begin van de film niet helemaal zo uit. Na de gebeurtenissen in de eerste film is Red namelijk de held, een status waar hij ten volste van geniet, waarbij hij zich hooguit laat overhalen tot een speeddate door zijn maatjes Chuck en Bomb.

Zijn status komt echter in het gedrang als een gigantische ijsbal zijn intrede doet. Red poogt vast te houden aan zijn oude leventje, maar met iedereen in paniek is het al snel tijd opnieuw in actie te komen. Het zorgt opnieuw voor de nodige actie, al is ook de maatschappelijke boodschap natuurlijk weer aanwezig. Alles bij elkaar kunnen we echter weining anders concluderen dan dat t de film over het geheel genomen opnieuw goed geslaagd is. Vooral de animatie springt in het oog en is erg goed gedaan. Er is duidelijk op elk detail gelet, waarbij de makers er goed voor gewaakt hebben dat de film geen afbreuk zou doen aan de originele gestalten van de gamevogels. Waar Angry Birds ooit begon als een mobiele telefoongame, zal er ondertussen een nieuwe generatie zijn opgestaan met deze films. Iets waar dan weer handig op ingespeeld wordt met de bijbehorende merchandise. Toch kan je het als meekijkende ouder zeker slechter treffen.

Extra’s: Zoals we vaak zijn bij animatiefilms is er flink wat bonusmateriaal op de Blu-ray release te vinden.
· Kortfilms! (09:10) Een zestal korte films rondom de kuikentjes uit de hoofdfilm; Take Your Kids to Work Day, Hatchlings! Mother’s Day, Hatchlings! Father’s Day, Early Hatchling Gets the Worm, Hatchlings! Easter en Hatchlings! Holiday.
· Kortfilm! Live stream (02:41) Silver, Red en de schattige kuikentjes verschijnen tijdens een online webstream.
· Samen zwermen: de making-of The Angry Birds 2
(11:33) Een vrij brede making of, waarbij wordt gekeken naar het verhaal, Red’s plek in dit alles, de nieuwe boef, alsmede het visueel ontwerp. Alles aan de hand van interviews met cast en crew.
· Vogeltjes kijken!: A Trip to the Zoo! (10:04) Een blik op enkele van de echte vogels die als inspiratie dienden voor de personages uit de film.
· 3 leuke familieactiviteiten (10:19) Een drietal knutselprojecten voor de jonge fans: Popcorn Balls, Pig Snot en Crafty Volcano.
· De kuikentjes uitbroeden (05:19) Een verdere uitbreiding van het verhaal van de kuikentjes, met de nadruk op grappige scènes en het stemmenwerk.
· Ontmoet de nieuwe vogels en biggen
(07:58) Een doorloop van enkele van de nieuwe personages, en de acteurs die hun inspreken, die in dit vervolg te zien zijn.
· Happy Thanks-Pigging! (01:25) De personages reageren op slecht nieuws tijdens Thanksgiving en moedigen mensen aan om eens iets anders op het menu te zetten dan kalkoen.
· Jingle Birds
(01:32) De welbekende kerstklassieker, maar dan met een Angry Birds-twist.

Angry Birds 2 is een heerlijke animatiefilm voor het hele gezin! Van een spannend avontuur tot kleurrijke personages; Angry Birds 2 zorgt voor groot kijkplezier. Voor werkelijk iedereen lijkt er wel iets of iemand aanwezig om zich mee te identificeren, wat natuurlijk een grote winst is voor deze film. Zo is Red opnieuw de held tegen wil en dank, zijn er vrienden die zelfs tot hun eigen verrassing hun meerwaarde hebben en zijn er de knuffelbare Kuikentjes. Het kijkplezier wordt nog eens vergroot dankzij een uitstekende Home Entertainment release die goed is voor uren vermaak. Vernieuwend is het allemaal niet, maar de kleine minpuntjes uit de eerste film zijn hier als sneeuw voor de zon verdwenen, wat zorgt dat ook het volwassen publiek deze animatiefilm zeker zal kunnen waarderen. Dit is deels te danken aan de humor. Zo zit de film vol slapstick en zijn er ook een aantal kurkdroge grappen die het goed zullen doen bij de volwassenen. Ondanks dat de film financieel niet zo’n succes was als de eerste film, zegt een schuin blik op de alsnog puike opbrengt dat het een kwestie van tijd zal zijn dat we een derde film tegemoet zullen mogen zien.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

20 februari, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e218b2612f97_selected-products" products="9200000123875989,9200000118810503,9200000118810501,9200000123874621" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer