Annihilation

Informatie

RegieAlex Garland
Jaartal2018
Releasedatum03-04-2019
Speelduur115 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastNatalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Gina Rodriguez, Tessa Thompson, Tuva Novotny, Oscaar Isaac, Benedict Wong, Sonoya Mizuno en David Gyasi

Ex-militair en bioloog Lena is na een jaar nog niet over het verdriet heen van het verlies van haar man Kane, die nooit meer huiswaarts keerde na een geheime missie. Tot haar grote verbazing staat Kane op een avond weer bij haar op de stoep, maar hij lijkt veranderd. Ook kan hij niet uitleggen wat er tijdens de missie is gebeurd en waar hij het afgelopen jaar is geweest. Als hij diezelfde dag ziek wordt en met een ambulance wordt afgevoerd, wordt het Lena duidelijk dat er iets vreselijk mis is met haar man. Helemaal als de ambulance op weg naar het ziekenhuis wordt tegengehouden door een geheimzinnige organisatie en zowel Lena als Kane worden overgebracht naar een afgezonderde locatie. Daar leert Lena over een geheim gebied dat bekend staat als “The Shimmer”. Een gebied waar haar man recentelijk uit terugkeerde. Op zoek naar antwoorden over dit mysterieuze gebied, besluit Lena om zich aan te sluiten bij een groep wetenschappers, maar hoe veilig is “The Shimmer” en wat zullen ze er aantreffen?

Is het een vloek of een zegen voor films om door Netflix te worden opgekocht waarmee een release in de bioscopen niet meer tot de mogelijkheden behoort? Tja, het is maar over welke titel je het hebt, want voor sommige films komt het goed uit dat de populaire streamingdienst een zak geld op tafel zet voor de exclusieve uitzendrechten. Een zak geld die met een release in de bioscoop wellicht niet zou worden binnengehaald. Dit zal ongetwijfeld ook hebben gegolden voor Annihilation, de nieuwste film van regisseur Alex Garland (Ex_Machina). Niet dat de film over een mysterieus gebied te slecht is om voor naar de bioscoop te gaan, maar vooral omdat de film waarschijnlijk maar bij een kleine groep filmliefhebbers in de smaak zal vallen. En daarmee dus een te groot risico voor de studio om de investering weer terug te verdienen op de traditionele manier.

Dat de investering door de deal met Netflix in ieder geval goed geregeld is, is niet het enige voordeel voor regisseur Alex Garland. Netflix bemoeit zich namelijk niet met het productieproces voor de film en dus kon Garland precies de film maken die hij voor ogen had zonder vooral een groot publiek te bedienen om de studio met een paar fijne miljoenen blij te maken. Nou moet eerlijk toegegeven worden dat Netflix de film pas opkocht nadat deze inmiddels al was afgerond, maar het is fijn om te zien dat ze niet hebben geëist dat de film zou worden aangepast voor een meer mainstream-publiek. Want dat Annihilation niet voor de gemiddelde filmkijker is weggelegd mogen duidelijk zijn.

In de tweede regieklus van Garland, vooral bekend als schrijver van het boek The Beach en scenarist voor films als Sunshine, Never Let Me Go en Dredd, draait het allemaal om een vreemd en mysterieus gebied op aarde dat bekend staat als “The Shimmer”. Wat het precies is, is niet helemaal duidelijk, maar voor wie weet terug te keren behoort een normaal leven niet meer tot de mogelijkheden. Is het een experiment dat is misgelopen? Of is het een buitenaards probleem dat op onze aarde is neergestreken? Of is het wellicht één of ander vreemd natuurverschijnsel? Garland geeft weinig antwoorden op de vragen die worden opgeworpen en dus is het aan de kijker om zelf met een verklaring te komen. Als deze daar uiteraard de behoefte aan heeft. Dat er tijdens de aftiteling een hoop te bespreken is, is in ieder geval zo goed als zeker.

Annihilation leunt sterk op het inlevingsvermogen van de kijker en daar moet je wel voor open staan. Voor wie liever aan het handje wordt meegenomen zal weinig plezier beleven aan het avontuur dat Nathalie Portman en haar collega’s beleven. Het is allemaal te vaag om een duidelijke lijn in te kunnen indekken. Een beetje vergelijkbaar dus met Arrival uit 2016 van regisseur Denis Villeneuve. Er valt voor de fantast namelijk een hoop lol te beleven, helemaal door de prachtige cinematografie die Garland op zijn bijzondere verhaal loslaat, maar voor de kijker met een wat minder ruime geest zal Annihilation taaie kost zijn. Een aanschaf van de recente uitgave op Blu-ray is wellicht een grote gok, maar gelukkig staat de film dus ook op Netlfix voor wie de film een kans wil geven. Toch een zegen voor de film dus.

Extra’s: Voor wie op zoek is naar de meerwaarde van een film op blu-ray als deze ook gewoon ieder moment te streamen valt, is er goed nieuws! De uitgave van Annihilation is namelijk tot de nok toe gevuld met fraai bonusmateriaal.
• Refractions (11:20) Special over het vertalen van het boek naar film, de uitdagingen die dit met zich meebracht en de visuele stijl van de film.
• For Those That Follow (15:04) Special waarin de acteurs en hun personages centraal staan.
• Shimmer (12:12) Special over de locaties en de sets en de meerwaarde van scenes met zowel praktische als digitale effecten.
• Vanished in the Havoc (15:03) Een special die dieper inzoomt in de speciale effecten van de film.
• Unfathomable Mind (11:46) Een inkijkje in het ontwikkelen van de “Shimmer”; het gebied waar het in de film allemaal om draait.
• The Last Phase (08:06) De laatste special gaat over regisseur Alex Garland en zijn crew die de bijzondere wereld van de “Shimmer” tot leven hebben gewekt.

Annihilation is een bijzondere film die sterk leunt op het inlevingsvermogen van de kijker. Voor mensen met een ruime geest zal de nieuwste film van regisseur Alex Garland om te smullen zijn, maar voor wie meer sturing nodig heeft om tot een bevredigende conclusie te komen zal waarschijnlijk weinig lol beleven aan het avontuur in de “Shimmer”. Annihilation is daarmee een film geworden die of helemaal je ding is, of juist helemaal niet. Een gulde middenweg lijkt er niet te zijn, maar voor wie de film een kans wil geven doet er goed de film via Netflix eens op te zetten om daarna wellicht de blu-ray in huis te halen.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

16 april, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5cb085a60153a_selected-products" products="9200000103619886,9200000103619882,9200000045321456,9200000045321450" name="bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer