Ant-Man

Informatie

RegiePeyton Reed
Jaartal2015
Releasedatum02-12-2015
Speelduur116 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastPaul Rudd, Evangeline Lilly, Corey Stoll, Bobby Cannavale, Michael Pena & Michael Douglas

Na drie jaar gevangenschap komt meesterdief Scott Lang eindelijk vrij. Om de relatie met zijn dochter te verbeteren probeert hij op het rechte pad te blijven, maar dat is met een strafblad makkelijker gezegd dan gedaan. Omdat hij in geldnood verkeert, neemt hij toch nog één laatste klus aan die hem brengt naar het verlaten huis van een miljonair. De kluis blijkt echter niet gevuld te zijn met waardevolle spullen, maar met een vreemd ogend motorpak. Als Lang het pak aandoet, ontdekt hij al snel de bijzondere werking er van die hem instaat stelt om te verkleinen tot de grootte van een mier. De overval blijkt echter een vooropgezet plan van de vorige eigenaar van het pak, Dr. Hank Pym. Hij heeft Lang nodig om zijn oude protegé Darren Cross een halt toe te roepen die de bijzondere ontdekking van Pym in wil zetten als wapen en daarmee de wereld in groot gevaar brengt.

Het zat de productie van Ant-Man niet bepaald mee. Regisseur Edgar Wright (Shaun of the Dead, Hot Fuzz) probeerde jarenlang om de verfilming van de gelijknamige comic bij Marvel van de grond te krijgen, maar die zag geen brood in de kleinste held van het Marvel Universum. Toch wist hij de studio, mede ook te danken aan het succes van al hun films, uiteindelijk te overtuigen nadat hij op eigen kosten een actiescène met Ant-Man op film had gezet die door iedereen zeer goed werd ontvangen. Toen Wright echter daadwerkelijk met de voorbereidingen van de film begon, botste het enorm met producent Kevin Feige van Marvel, iets wat er uiteindelijk in resulteerde dat Wright het project verliet. Marvel zette echter de plannen door en schakelde de nog relatief onbekende regisseur Peyton Reed in om Ant-Man alsnog naar het witte doek te brengen.

De film kreeg op voorhand echter weinig kans van slagen. Nadat Wright de productie had verlaten waren zowel de pers als het publiek erg cynisch over de film die meteen werd neergezet als de eerste echt aankomende grote flop van Marvel Studio’s. Het liep echter anders. Net als de verrassing van 2014, het onverwacht zeer vermakelijke Guardians of the Galaxy, was ook Ant-Man een aangename verrassing die uiteindelijk uitgroeide tot een enorme hit en één van de grootste successen van afgelopen zomer. Geheel terecht overigens, want ondanks de vele problemen die de film in zijn opstart heeft gehad, valt daar bij het eindresultaat echter bijzonder weinig van te merken. De film is een heerlijke mix tussen een actiefilm en een komedie en heeft met hoofdrolspeler Paul Rudd de perfecte Scott Lang in handen die op charmante wijze gestalte geeft aan de meesterdief die tot veel meer in staat blijkt te zijn.

Hoeveel er is overgebleven van het verhaal dat regisseur Edgar Wright in eerste instantie schreef zullen we wellicht nooit weten, maar er valt niet te ontkennen dat de film op dat vlak toch wat minder uit de verf komt. Het voelt allemaal iets te voorspelbaar aan, maar gelukkig weet de film zich door de vele actie- en komediescènes naar een vermakelijk niveau weten te tillen. Daarnaast zijn de vele verwijzingen, subtiel en niet subtiel, naar de wereld van de Avengers uiteraard een genot voor de verstokte Marvel-fan en doet het vooral smaken naar nog meer Ant-Man in het Marvel Cinematic Universe. Het is dus maar goed dat Marvel inmiddels een vervolg heeft aangekondigd onder de titel Ant-Man and the Wasp die in juni 2018 wereldwijd in première zal gaan.

Extra’s: De zeer nette uitgave die op Blu-ray is uitgebracht bestaat uit twee schijven die ieder dezelfde inhoud hebben. Verschil tussen beiden schijven is uiteraard de 3D-techniek waar de liefhebber dus wel of niet voor kan kiezen. Naast de hoofdfilm staat er nog een kleine drie kwartier aan extra’s op de uitgave in de vorm van featurettes, verwijderde scenes, bloopers en interviews met cast en crew. Een audiocommentaartrack van regisseur Peyton Reed en acteur Paul Rudd maken het plaatje compleet. Voor wie het zich overigens afvraagt: regisseur Edgar Wright is vanzelfsprekend nergens te bekennen op de schijf, dus voor wie had gehoopt om meer inzicht in zijn versie van de film te krijgen, komt helaas van een koude kermis thuis. Al is het uiteraard niet verwonderlijk natuurlijk dat Marvel er voor heeft gekozen om de moeizame start van de film buiten beschouwing te laten.

Ant-Man is een zeer vermakelijke verrassing uit de stal van Marvel Studio’s die het misschien niet moet hebben van zijn bijzondere verhaalstructuur, maar des te meer van de creatieve actiescènes en hoofdrolspeler Paul Rudd die perfect gecast is als meesterdief Scott Lang. Het is dus goed om te zien dat de film afgelopen zomer behoorlijk wist te scoren aan de internationale boxoffice en critici al snel de mond wist te snoeren. Ant-Man is een zeer leuke toevoeging aan het Marvel Cinematic Universe die we hopelijk vaker gaan terugzien in de wereld van de Avengers. De kleine held heeft ons hart in ieder geval weten te stelen.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

1 december, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer