Apocalypse The Rise of Hitler

Informatie

RegieIsabelle Clarke en Daniel Costelle,
Jaartal2016
Releasedatum25-08-2016
Speelduur108 minuten
DistributeurTDM Entertainment
Castn.v.t.

Het is de vraag die de wereld decennia later nog steeds bezighoudt: ‘hoe kon Adolf Hitler uitgroeien tot een gevreesde wereldleider?’. Documentairemakers Isabelle Clarke en Daniel Costelle, eerder samen verantwoordelijk voor Apocalypse World War I +II, proberen dit te belichten aan de hand van prachtig gerestaureerd authentiek beeldmateriaal.

TDM Entertainment brengt The Rise of Hitler uit in de Apocalypse reeks, die ons zowel de 1e als 2e Wereldoorlog toont in HD kwaliteit en geheel in kleur. Eerder zagen wij al het indrukwekkende Apocalypse World War I + II verschijnen en als enige commentaar lieten wij toen optekenen dat andere documentaires zich soms volledig focussen op één onderwerp en daarmee wat dieper op bepaalde zaken in gaan. Dit wordt nu goed gemaakt, want de focus ligt dit keer volledig op de opkomst van Hitler. Ook deze documentaire is weer een Franse productie waarbij Daniel Costelle en Isabelle Clarke opnieuw verantwoordelijk zijn voor de samenstelling.

Om gelijk een potentieel misverstand uit de weg te ruimen, dit is geen diepgaande biografie over de persoon Hitler. Natuurlijk zien we feiten voorbij komen uit zijn levensloop, maar deze documentaire focust zich vooral op de aloude vraag hoe een bijna volledige natie zich achter een persoon als Hitler schaarde. Wat maakte hem zo bijzonder, want Hitler was van eenvoudige komaf en blonk ook niet bepaald uit op school. Het begin wordt echter gezocht in de Eerste Wereldoorlog, waarin Hitler diende als koerier. Het is ook hier dat de documentaire na een korte intro over zijn jeugd echt begint.

Na het tekenen van het Verdrag van Versailles krijgt Duitsland het economisch en militair zwaar voor de kiezen. In de politieke rumoer die heerste stelde Hitler zich als missie om Duitsland te redden. We zien hoe steeds meer mensen zich in deze crisis uit wanhoop scharen achter zijn nationaalsocialistische partij. Het zorgt ervoor dat hij in 1933 gekozen wordt als Rijkskanselier waarna hij de macht overneemt en Duitsland in korte tijd verandert van republiek naar een totalitaire dictatuur. Deze documentaire verschaft ons interessante inzichten. Zo toont het bijvoorbeeld hoe Hitler zichzelf trainde in bijvoorbeeld non-verbale communicatie om de man te worden zoals wij hem kennen, druk gebarend tijdens zijn indrukwekkende speeches.

Net als de voorgaande documentaire is alles technisch tot in de puntjes verzorgd. De schijf is verdeeld in twee hoofdstukken, The Menace en The Führer, waarbij we langs het indrukwekkend opgepoetste archiefmateriaal geleid worden door de voice-over van Doug Rand. Het blijft prachtig om te zien hoe alle beelden zijn gerestaureerd in HD en kleur. Het inkleuren van de opnames komt nergens kunstmatig over en maakt de documentaire wat toegankelijker voor de huidige generatie. Het maakt van deze documentaire opnieuw een prachtig document en gelukkig wordt het succes voortgezet want vorig inmiddels is er met Apocalypse Stalin een nieuw deel verschenen.

Extra’s: Alle zorg is opnieuw uitgegaan naar de documentaire zelf. De enige extra die een toevoeging had kunnen zijn was wellicht die van het technische proces van de restauratie en conversie van al het beeldmateriaal.

Apocalypse The Rise of Hitler is opnieuw een indrukwekkende documentaire. De makers trachten te achterhalen waarom een heel volk zich achter een man schaarde met dergelijke extremistische ideeën. Het begin van het verhaal over een man met als missie, het redden van Duitsland. Een man die zich een sterk manipulator toont en vrede belooft, terwijl hij zich opmaakte voor oorlog. Apocalypse The Rise of Hitler toont het begin van de zwartste jaren van onze geschiedenis, waar het enige makke wellicht is dat we uiteindelijk maar weinig te weten komen over Hitler zelf.

Met dank aan TDM Entertainment voor het recensie-exemplaar.

26 september, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer