Aquarius – seizoen 1

Informatie

RegieJonas Pate, Michael Zinberg, Jon Amiel, Nelson McCormick, John Dahl, Roxann Dawson, Lukas Ettlin, Michael Offer en Michael Waxman
Jaartal2015
Releasedatum24-05-2016
Speelduur559 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastDavid Duchovny, Gethin Anthony, Grey Damon, Emma Dumont en Claire Holt

Los Angeles, jaren zestig. Sekteleider Charles Manson heeft nog niet veel volgelingen, maar aan charisma ontbreekt het hem niet. Hij heeft grote plannen en probeert kwetsbare jonge mensen zover te krijgen dat ze zich bij hem aansluiten. Zo ook Emma Karn, de dochter van een bekende advocaat. Nadat zij een paar dagen vermist is neemt haar moeder contact op met Sam Hodiak, een ex-vriend van haar en nu een door de wol geverfde inspecteur. Samen met zijn partner Brian Shafe gaat hij op onderzoek uit. Met de hulp van agente Charmain Tully infiltreert Shafe in de kringen rond Manson. Ondertussen stuit Hodiak op een beangstigend web van manipulatie en moord.

Aquarius is een begrip uit de astrologie en staat voor het Watermantijdperk. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw was dit tijdperk op een hoogtepunt. Met name de hippiebeweging was ervan overtuigd dat dit tijdperk grote veranderingen zou brengen. De serie Aquarius speelt zich geheel af in het tijdperk van de Waterman. Elke aflevering start met de woorden: ‘Deze serie berust op ware feiten en is aangevuld met fictie’. De ware feiten verwijzen naar de historische insteek betreffende sekteleider Charles Manson, die destijds aan het begin van zijn criminele carrière stond. In 1967 kwam Manson vrij uit de gevangenis, waarna hij naar San Francisco verhuisde. Daar verzamelde hij een groep hippies om zich heen, waarmee hij naar Los Angeles vertrok. Al snel gedroeg Manson zich als een heuse sekteleider en verplichtte hij zijn volgelingen om het verkeerde pad op te gaan.

Dat de serie zich afspeelt niet lang voordat Manson berucht werd als het brein achter de meest besproken moorden van zijn tijd levert een sterk overkoepelend verhaal op. Het is overduidelijk dat de makers goed over Aquarius nagedacht hebben. Zo is met kleurenfilters een jaren 60 look gegeven aan alle scènes, waardoor je jezelf als kijker in deze tijd waant. Ook zijn kosten nog moeite gespaard voor een geweldige soundtrack, wat blijkt uit nummers van The Who, The Doors, The Rolling Stones en ga zo maar door. Daarnaast lijken ook de kleding, de auto’s, etc. rechtstreeks uit de jaren 60 te komen. Kortom, de makers van Aquarius hebben hun huiswerk erg goed gedaan en trekken je zonder problemen door de televisie heen de jaren 60 in.

Begin dit jaar kroop David Duchovny opnieuw in de huid van de in buitenaardse wezens gelovige FBI-agent Fox Mulder in de tv-serie The X-Files. Hiermee zagen we hem na 15 jaar terugkeren in de rol die hem wereldberoemd maakte. Tussendoor speelde hij de aan seksverslaafde Hank Moody in de tv-serie Californication. In Aquarius vertolkt Duchovny de rol van Sam Hodiak en hiermee laat hij opnieuw zien de ster van een tv-serie te kunnen zijn. Duchovny zet sterk de rol neer van de inspecteur die het niet zo nauw neemt met de regels. De dynamiek tussen hem en Grey Damon, die Brian Shafe speelt, is duidelijk aanwezig. Het jammere is dat we de combinatie van de oude rot die compromisloos te werk gaat versus de jonge hond die nog veel moet leren al vaker gezien hebben. De uitblinker in Aquarius is echter Gethin Anthony die de rol van Charles Manson speelt. Dankzij hem krijg je elke aflevering meer en meer inzicht in de verdorven ziel van de sekteleider.

Extra’s: Op geen van de twee Blu-ray discs staan extra’s en dit is een gemiste kans. Zo waren een making of en een korte documentaire over Charles Manson een goede toevoeging geweest.

Aquarius – seizoen 1 is het startschot van een goede serie waarvan we de komende jaren vast meer gaan zien. Het overkoepelende verhaal omtrent sekteleider Charles Manson is een geweldige vondst en de makers lijken dan ook goed over de serie nagedacht te hebben. We zien een sterke cast met in de hoofdrol David Duchovny en als uitblinker Gethin Anthony als Charles Manson. Aquarius heeft een prachtige cinematografie die je mee terugneemt naar de jaren 60 en de soundtrack is werkelijk ijzersterk. Een tweede seizoen is aanstaande en laten we hopen dat deze snel zijn weg naar de winkels vindt, natuurlijk nadat deze op de (Amerikaanse) televisie is uitgezonden.

Met dank aan Triple P Entertainment en Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

14 juni, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer