Arrow – seizoen 5

Informatie

RegieJames Bamford, Gregory Smith, Dermott Downs, Laura Belsey, John Behring, Gordon Verheul, Antonio Negret, Mark Bunting, Ben Bray, Kristen Windell, Mary Lambert, Michael Schultz, Ken Shane, Kevin Tacharoen, JJ Makaro, Joel Novoa, Wendey Stanzier, Mairzee Almas en Jesse Warn
Jaartal2017
Releasedatum22-11-2017
Speelduur968 minuten
DistributeurWarner Home Video
CastStephen Amell, David Ramsey, Willa Holland, Emily Bett Rickards, Echo Kellum, Josh Segarra, Paul Blackthorne, Neil McDonough en Grant Gustin

Nadat Laurel Lance werd vermoord door Damien Darhk zijn John Diggle en Thea Queen ook uit team Arrow gestapt. Hierdoor strijdt Oliver in zijn eentje als Green Arrow om de straten van Starling City schoon te houden van gespuis. Terwijl Oliver zoekende is naar de juiste balans tussen zijn werk als burgemeester en de beschermheer van de stad, doet Felicity hem de suggestie een nieuw team samen te stellen. Oliver is in eerste instantie niet enthousiast, maar als een nieuwe crimineel zijn intrede doet gaat hij toch overstag. Hij rekruteert Curtis Holt (Mr. Terrific), Rene Ramirez (Wild Dog) en Evelyn Sharp (Artemis) en onderwerpt ze aan een behoorlijke training, waarbij het nog maar de vraag is of zij dit allemaal wel aan kunnen. Daarnaast zien we aan de hand van flashbacks hoe Oliver met de Bratva in Rusland in aanmerking is gekomen en zien we hoe hij uiteindelijk weer is teruggekeerd op het eiland.

Arrow is sinds oktober 2012 op het Amerikaanse CW Television Network te zien, waarna Nederlandse fans sinds februari 2013 via Veronica ook kunnen genieten van de avonturen van Oliver Queen. Dat Veronica de serie oppakte is niet zo vreemd, want de serie bleek zeer populair en succesvol. Zozeer zelfs dat we ondertussen toe zijn aan de home entertainment release van seizoen 5, waar seizoen 6 alweer op de televisie te zien is. Vanaf het begin van de serie werd besloten dat er geen personages met superhelden in de serie voor zouden komen, wat het realisme ten goede zou komen. Ook moest de serie op zichzelf staan. Toch is die laatste regel al meermaals gebroken door Arrow als startpunt te laten dienen van een uitgebreider universum van DC; het Arrowverse. Zo diende de serie als springplank voor The Flash en zien we daarnaast ook diverse gastoptredens van hoofdrolspelers uit andere reeksen.

Dat is dit seizoen niet anders, want zo is de achtste aflevering van dit seizoen bijvoorbeeld gewijd aan een crossover met The Flash en DC’s Legends of Tomorrow. Natuurlijk erg aantrekkelijk voor fans die al deze series volgen, maar als jouw kennis zich beperkt tot enkel Arrow is het nog weleens storend en moeilijk te volgen allemaal. Wat ook verwarrend kan werken is dat we hier Grant Gustin zien als The Flash, waar deze rol in de nieuwe Justice League-film wordt gespeeld door Ezra Miller. Wat daarnaast nog steeds stoort zijn de flashbacks. Ze hebben zeker een toegevoegde waarde, maar halen je wel continu uit het verhaal en lijken vooral te dienen als excuus om oude bekenden het verhaal binnen te halen.

Toch is er ook dit seizoen weer genoeg te genieten. Zo is de rekrutentraining erg vermakelijk, met de nodige harde lessen van Oliver. Ook toont Arrow zich ook dit keer weer een uitstekende serie om te bingewatchen. Zo blijf je continu in spanning wie de mysterieuze Prometheus is en waarom hij het op Arrow heeft gemund. Dat de uitkomst lang op zich laat wachten zorgt ervoor dat dit vijfde serie weer een spannende is. Wel is het explosieve einde een tegenvaller. Hierbij zit het hele team op een eiland voor het eindgevecht, waarbij Oliver dan eindelijk zijn verloren zoon ontmoet. De cliffhanger gaat alleen letterlijk ten onder aan een overdaad aan matige CGI, waarbij het einde weinig te raden overlaat met het oog op het zesde seizoen. Toch jammer, zeker gezien het realisme dat de makers zeggen na te streven.

Extra’s: Naast de 23 afleveringen die dit seizoen telt, is er ook het nodige aan bonusmateriaal toegevoegd op deze 4-discs Blu-ray release.
· The New Team Arrow (09:48) Een blik op het nieuwe team rond Oliver.
· Allied: The Invasion Complex (12:44) Een special die compleet gewijd is aan de diverse crossovers die dit seizoen te zien zijn.
· Arrow 2016 Comic-Con Panel (27:19) Een erg leuke discussie met cast en crew tijdens de Comic-Con van 2016 in San Diego.
· Returning to the Roots of Arrow: Prometheus (15:18) Een kwartier waarin de nemesis van dit seizoen centraal staat. Wel goed opletten, want de feature bevat wat spoilers.
· Deleted scenes (11:15) Een zevental verwijderde scènes, die netjes per disc geïndexeerd zijn.
· Gag reels (05:23) De welbekende bloopercompilatie.

Arrow – seizoen 5 is een razend spannend seizoen rond DC Comics-stripheld Green Arrow. Net als eerdere seizoenen worstelt de serie wel wat met de balans. Zo halen de flashbacks je nog steeds uit het verhaal, al is de toegevoegde waarde zeker aantoonbaar. Ook is het jammer dat Arrow meermaals gebruikt wordt als springplank om andere series naar voren te pushen. Leuk wellicht voor de fans, maar voor de kijker die enkel Arrow volgt zorgt het voor momenten waar amper een touw aan vast te knopen valt waardoor je bijna gedwongen wordt je verder te verdiepen in de andere series. Je kan je afvragen of 23 afleveringen voor één seizoen nog wel iets van nu is, maar feit is wel dat je deze er zo doorheen jaagt. De cliffhanger schiet wat tekort, waarbij de spanning deels wordt weggenomen door het reeds aanwezige seizoen 6. Wel zijn er genoeg deuren op een kier gezet om ook hier wat moois van te maken en zullen liefhebbers uitkijken naar de nieuwe avonturen van Oliver’s vernieuwde team en de verdere ontwikkeling van de verhaallijn met zijn zoontje.

Met dank aan Warner Home Video voor het recensie-exemplaar.

30 november, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a1951e21b9a0_selected-products" products="9200000075451693,9200000075451039,9200000080004272,9200000080004274" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer