Aus dem Nichts

Informatie

RegieFatih Akin
Jaartal2017
Releasedatum29-06-2018
Speelduur106 minuten
DistributeurCineart Nederland
CastDiane Kruger, Numan Acar, Ulrich Brandhoff & Jessica McIntyre

Katja leidt een gelukkig leventje met haar Turkse man Nuri en hun zoontje Rocco. Nuri heeft zijn criminele bestaan achter zich gelaten en heeft een eerlijke baan gevonden. Maar dan komt er binnen één tel een einde aan hun geluk als Nuri en Rocco om het leven komen bij een bomaanslag. De politie weet al snel twee verdachten met een neo-nazi achtergrond te arresteren en hebben een flinke hoeveelheid aan bewijs verzameld. Wat volgt is echter een loodzwaar proces waarbij Katja wordt bijgestaan door advocaat Danilo, de beste vriend van haar overleden man. Ondanks dat alle bewijzen richting de twee verdachten wijst, weet hun advocaat de heldere conclusie al snel aan het wankelen te brengen. Krijgt Katja haar gerechtigheid om de twee moordenaars van haar man en zoontje achter de tralies te krijgen of zal ze het heft in eigen handen moeten nemen?

Het mag best verrassend genoemd worden dat de in Duitsland geboren actrice Diane Kruger eigenlijk nog nooit de hoofdrol heeft gespeeld in een Duitstalige film. Gelukkig is het na een hele reeks aan Hollywoodproducties, waaronder titels zoals National Treasure, Unknown en Inglourious Basterds, eindelijk zo ver en kan ze pas echt laten zien wat ze in haar mars heeft in het drama Aus dem Nichts. Regisseur Fatih Akin (Gegen die Wand) geeft haar alle ruimte om te schitteren als moeder die alles heeft verloren en naarstig opzoek gaat naar gerechtigheid en die kans lijkt ze overduidelijk met beiden handen aan te grijpen. Niet voor niets viel ze voor haar rol van moeder Katja in de prijzen tijdens het Cannes Festival en bij andere awardshows.

Regisseur en scenarioschrijver Fatih Akin baseerde zich voor Aus dem Nichts (letterlijk vertaald “Uit het niets” en internationaal uitgebracht als In the Fade) op de rechts-extremistische moorden die in Duitsland plaatsvonden en de rechtszaak die hier op volgde in 2013. Hij kiest er overigens niet voor om de ware gebeurtenissen te vermengen met het fictieve verhaal van Katja, maar geeft de nabestaanden van de slachtoffers wel een gezicht. Hun onzekerheden, vragen, frustraties en verdriet worden door Diane Kruger op de kijker overgebracht en het is door haar prachtige en neutrale spel duidelijk waarom Akin voor haar heeft gekozen om de hoofdrol te spelen. Kruger maakt diepe indruk als vrouw en moeder die het onrecht dat haar wordt aangedaan met leden ogen moet aanzien. Door haar krachtige spel is het haast moeilijk voor te stellen dat ze hiervoor in standaard blockbusters uit Hollywood speelde en is het vooral te hopen dat deze tour de force smaakte naar meer.

Maar ondanks de prachtige hoofdrol van Diane Kruger is Aus dem Nichts niet vrij van storende elementen. Zo is de advocaat van het neo-nazi stel overduidelijk de advocaat van de vijand en schuurt de rol veel vaker dan goed is tegen overacting aan. Het contrast met de eerlijke advocaat van Katja dat regisseur Akin wil overbrengen is duidelijk, maar het had best iets minder opzichtig gekund. Daarnaast blijft de film zich een lange tijd afspelen in de rechtszaal en blijft het moment dat Katja haar vertrouwen in het rechtssysteem verliest behoorlijk lang op zich wachten. Ook dat is op zich niet heel erg, maar daardoor voelen de laatste minuten van de film wel iets te gehaast aan en vallen daarmee bovendien een beetje uit toon met het eerste deel van de film. Aus dem Nichts is daarmee vooral een film die laat zien wat voor power Diane Kruger in huis heeft, zal de kijker zeker niet onberoerd achterlaten, maar wat meer balans had de film een nog grotere klassieker gemaakt van de Duitse cinema dat het nu eigenlijk al is.

Extra’s: Helaas moet de dvd release van de Golden Globe winnaar voor Beste Buitenlandse film het doen zonder bonusmateriaal. Daarnaast is de film in Nederland helaas alleen op dvd verkrijgbaar.

Aus dem Nichts is indrukwekkend en meeslepend, vooral door het prachtige en krachtige spel van actrice Diane Kruger. Ze is de spil van dit Duitstalige drama dat draait om verlies, onrecht en overleven en laat zien tot welk acteergeweld ze in staat is. Het maakt Aus dem Nichts zeker één van de sterkste titels van het jaar al zijn er helaas ook pijnpunten te noemen die de film op sommige momenten in de weg zitten. Het is regisseur Fatih Akin gelukkig vergeven aangezien hij alle aandacht vooral op Kruger gericht houdt en daarmee van Aus dem Nichts een zeer bijzondere film weet te maken.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

29 juni, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b332bceba3c1_selected-products" products="9200000095132457" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer