Avengers: Age of Ultron

Informatie

RegieJoss Whedon
Jaartal2015
Releasedatum30-09-2015
Speelduur141 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastRobert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Don Cheadle, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen en James Spader

Tijdens een aanval op het kasteel van HYDRA leider Baron van Strucker worden The Avengers geconfronteerd met diens experiment, de tweeling Wanda en Pietro Maximoff. Waar Pietro/Quicksilver beschikt over de gave om zich voort te bewegen met bovennatuurlijke snelheid, is het Wanda/Scarlet Witch die The Avengers bestrijdt met haar macht om de werkelijkheid te manipuleren. Als het superheldenteam uiteindelijk Strucker en de tweeling weet te verslaan, bemachtigd Tony Stark/Iron Man tevens de scepter van Loki. Samen met Bruce Banner/Hulk ontdekt hij dat de edelsteen van de scepter kunstmatige intelligentie bevat, waarop ze een geheim project starten genaamd Ultron. Dit project heeft als doel het creëren van het ultieme verdedigingsmechanisme voor onze planeet. Dit loopt echter volledig uit de hand wanneer Ultron een waarnemingsvermogen blijkt te hebben en de mensheid wil uitroeien om de aarde te ‘redden’.

Vrijwel direct na de release van The Avengers in 2012 werd er al een vervolg aangekondigd door Kevin Feige, het hoofd van Marvel Studio. Niet veel later werd bevestigd dat regisseur Joss Whedon ook het tweede deel voor zijn rekening zou nemen, waarna de film tijdens de San Diego Comic-Con in 2013 de subtitel Age of Ultron meekreeg. De voltallige cast zou vanwege contractuele afspraken terugkeren, al bleef het nog geruime tijd onduidelijk of Robert Downey Jr. opnieuw het pak van Iron Man zou aantrekken, dit omdat zijn contract verlopen was na Iron Man 3. De oorspronkelijke zeskoppige cast werd aangevuld met James Spader als de protagonist Ultron, Elizabeth Olsen en Aaron Taylor-Johnson als Scarlet Witch en Quicksilver en Paul Bettany (in de Iron Man-trilogie de stem van J.A.R.V.I.S.) zou worden geïntroduceerd als de androïde Vision. Overige terugkerende karakters zijn onder andere Nick Fury (Samuel L. Jackson), James Rhodes (Don Cheadle), Maria Hill (Cobie Smulders) en Falcon (Anthony Mackie).

Een belangrijk onderdeel van het MCU (Marvel Cinematic Universe) is de humor. In het eerste deel was de interactie tussen de superhelden dan ook erg leuk en zaten er subtiele verwijzingen in naar zowel de comics als de voorgaande Marvel verfilmingen. In Age of Ultron is het aandeel van de humor flink beperkte en de al aanwezige humor is daarnaast ook meer een kopie van zijn voorganger, waardoor het vooral flauw en geforceerd aanvoelt. Gelukkig maakt de actie een hoop goed. Whedon en zijn team hebben wederom alles uit de kast gehaald om weer een noemenswaardige blockbuster af te leveren. Alle karakters krijgen hun moment om te schitteren en daarnaast ruimschoots de tijd en ruimte om zijn of haar specialiteit en vaardigheden te tonen. Helaas steekt Ultron zelf daar wat schril tegen af. Zijn karakter mist enige vorm van diepgang en uitstraling. Dit in tegenstelling tot Loki, de tegenstander uit de eerste film, die niet alleen dreigender was, maar ook nog eens heerlijk manipulatief was.

Scarlet Witch is verreweg het meest interessante karakter in Age of Ultron. Naast haar indrukwekkende krachten (die overigens verdacht veel overeenkomsten lijken te hebben met X-Men personage Jean Grey), opent zij ook de spreekwoordelijke deur naar de onvermijdelijke confrontatie tussen de Avengers. Door middel van visioenen toont ze een aantal leden een blik op het verleden dat een directe impact heeft op de onderlinge verstandhouding. In diezelfde visioenen wordt ook aandacht besteed aan het mysterieuze verleden van Black Widow, evenals een overbodige en irrelevante soort van droom sequentie van Thor. Samen met de creatie van Ultron door Stark en Banner blijken de visioenen er uiteindelijk de oorzaak van dat de eerste scheurtjes in het team beginnen te ontstaan. Dit alles zal trouwens pas tot een climax komen in de aankomende derde Captain America film, met de ironisch subtitel Civil War.

Extra’s: Deze uitgebreide combo pack bevat naast een 2D versie van de film ook een indrukwekkende 3D presentatie. Daarnaast vinden we een behoorlijk scala aan extra’s op de schijven waaronder ‘From The Inside Out’, een 20-minuten durende making of van de film met achter-de-scherm beelden, cast interviews en reacties van het productieteam. The Infinity Six geeft een helder overzicht van alle zes de krachtige zogeheten Infinity Stones. In ‘Global Adventure’ worden alle locaties waar de film opgenomen is uitgelicht. Om het geheel af te maken staan er 12 minuten aan verwijderde scenes op de schijven en vinden we een zeer interessante audio commentaar van regisseur Whedon terug onder de film.

Avengers: Age of Ultron borduurt verder op dezelfde formule als zijn voorganger. Door ook het vervolg te regisseren zette Joss Whedon zichzelf voor een bijna onmogelijke opdracht. Hij had de lat voor zichzelf dan ook enorm hoog gelegd en de vorig jaar alom geprezen titels Captain America: The Winter Soldier en Guardians of the Galaxy deden daar nog een schepje bovenop. Age of Ultron weet de torenhoge verwachtingen helaas dan ook maar deels waar te maken. Ultron is een veel krachtige villain dan Loki uit de eerste film, helaas biedt zijn doel om de wereld te vernietigen weinig nieuws onder de zon. Age of Ultron lijkt puur als opstapje te dienen richting Captain America: Civil War en het tweeluik Infinity War. Toch valt er meer dan genoeg te genieten. De grote hoeveelheid bekende karakters en de bombastische actie zorgen voor een groots spektakel, zoals je dat kan en mag verwachten bij een Marvel productie.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

30 september, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer