Back to the Future – The Complete Trilogy 4K

Informatie

RegieRobert Zemeckis
Jaartal1985-1990 | 2020
Releasedatum21-10-2020
Speelduur340 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastMichael J. Fox, Christopher Lloyd, Thomas F. Wilson, Crispin Glover, Jeffrey Weissman, Lea Thompson, Claudia Wells, Elisabeth Shue en Mary Steenburgen

Filmmakers Steven Spielberg, Robert Zemeckis en Bob Gale presenteren letterlijk en figuurlijk de meest tijdloze trilogie ooit. Neem plaats naast Marty McFly en Doc Brown in een gepimpte, tijdreizende DeLorean waarmee ze door verleden, heden en toekomst razen en zo een kettingreactie veroorzaken die het tijd-ruimtecontinuüm op zijn kop zet! Zie hij Marty per ongeluk in het verleden belandt en de ontmoeting tussen zijn ouders verstoord, waarmee zijn eigen bestaan in gevaar komt. In het vervolg reist Marty naar de toekomst, waar zijn toekomstige zoon zijn hulp nodig heeft. In de afsluitende film ontdekt Marty dat zijn vriend Doc Brown in 1885 terecht is gekomen en dringend zijn hulp nodig heeft. Voor het eerst ligt de complete trilogie in de schappen op 4K Ultra HD, goed voor een onvergetelijke boxset met uren aan bonusmateriaal! Het maakt dit het moment om één van de populairste filmfranchises aller tijden opnieuw te beleven met deze spatzuivere re-release.

Het verhaal van Back to the Future begint aan het begin van de jaren 80, als Bob Gale een beetje aan het rommelen is in de kelder bij zijn ouders. Hij stuitte daar op het middelbare school jaarboek van zijn vader en een beetje bladeren leerde hem dat zijn vader klassenleider was. Terugdenkende aan zijn eigen schooltijd kon Bob zich amper nog herinneren wie zijn klassenleider was en terwijl zijn gedachten nog wat verder afgleden begon hij zich af te vragen of hij goed bevriend zou zijn geweest met zijn vader als ze samen op school hadden gezeten. Het idee bleef hangen en eenmaal thuis deelde hij dit met Robert Zemeckis, die er gelijk op verder borduurde door een moederfiguur te bedenken die beweert nooit door een jongen op school gezoend te zijn, terwijl zij in werkelijkheid aardig wat wisselende contacten had. Het is het begin van wat een groot succesverhaal zou worden in de filmgeschiedenis.

Met een script op zak gingen Gale en Zemeckis vanaf begin 1981 langs diverse grote filmstudios, waar ze keer op keer bot vingen. Zemeckis besloot zich eerst te richten op de regie van Romancing the Stone, wat een groots succes bleek en daarmee de deuren opende voor Back to the Future. Zemeckis was nu immers een grote meneer. Met hulp van vriend Steven Spielberg kwam het idee terecht bij Universal en vanaf dat moment schoot de ontwikkeling in een stroomversnelling. Toch werd het filmen tot twee keer toe uitgesteld. Michael J. Fox was direct al eerste keus voor de rol van Marty McFly, maar hij kon zich niet vrij maken van de verplichtingen aan Family Ties. Het zorgde ervoor dat de rol belandde bij Eric Stoltz. Het filmen werd gestart, maar na vier weken filmen met een kostenplaatje van 3 miljoen dollar besloten Zemeckis en Spielberg toch dat Stoltz niet de juiste man was. Er werd opnieuw een gesprek aan gegaan met de producer van Family Ties en met de duidelijke afspraak dat Family Ties eigenlijk altijd voorrang zou krijgen bij een agenda conflict werd het Fox toegestaan om Marty McFly te spelen.

Back to the Future (1985)
En zo zien we hoe de 17-jarige Marty McFly in de eerste film per ongeluk in het jaar 1955 belandt met de tijdmachine van dr. Emmett Brown. Nog voor hij het goed en wel door heeft wat er gebeurd is, verstoort hij de ontmoeting tussen zijn vader en moeder en komt zijn eigen bestaan in gevaar. Tot overmaat van ramp blijkt ook nog eens dat er geen plutonium is voor een tijdreis, waardoor Marty vast lijkt te zitten in het verleden. Marty krijgt hulp van de 1955-versie van Dr. Brown en werkt met hem een plan uit om terug te keren naar 1985. Maar voordat hij dit kan, moet hij zijn ouders weer bij elkaar zien te krijgen, anders zal hij nooit geboren worden. Het is een ronduit briljant idee, waarbij alle puzzeltjes op de juiste plaats zijn beland. Het maakt dat de film ook 35 jaar na zijn release nog steeds recht overeind staat. De film wordt niet voor niets erkend als een van de tien klassieke Amerikaanse films en vind de film zelfs vandaag de dag nog steeds nieuwe fans.

Back to the Future Part II (1989)
Gezien de eerste film een groot financieel succes bleek en ook nog eens wereldwijd enthousiast werd ontvangen, kon een vervolg niet uitblijven. Toch was dit helemaal niet de planning. Zo was de teaser van het einde van de eerste film, waarin Doc, Marty en Jennifer wegvliegen in de DeLorean, vooral bedoeld om te suggereren dat hun avonturen zouden doorgaan. Het ‘To be continued’ werd zelfs pas toegevoegd vanaf de eerste VHS release. Fans van de film oefenden echter zoveel druk uit, dat Universal Studios besloot om daadwerkelijk een vervolg te maken. Part II en Part II werden tegelijk gefilmd, iets wat in die tijd nog niet vaak was gedaan. In de film reizen Dr. Brown, Marty en zijn vriendin Jennifer naar het jaar 2015, omdat Marty’s toekomstige zoon hun hulp nodig heeft. Maar terwijl Doc en Marty in Marty’s huis zijn, steelt de oude Biff Tannen de tijdmachine en reist terug naar het jaar 1955, waar hij zijn jongere versie een sportalmanak geeft met alle sportuitslagen van de komende jaren. Wanneer Doc en Marty terugkeren naar 1985, ontdekken ze dat Biff de almanak heeft gebruikt om met gokken een fortuin te verkrijgen. Hij is hierdoor een machtig man geworden en blijkt zelfs Marty’s stiefvader te zijn. Part II bleek een financieel succes, maar haalde het niet bij de eerste film. Ook was er kritiek op het complexe verhaal, al zit daar voor anderen juist de kracht van de film.

Back to the Future Part III (1990)
Waar Part II in eerste instantie niet in de planning stond, was dat met Part III wel anders. De film werd back to back met Part II opgenomen en borduurt verder op het eind van de vorige film, waarin we zien hoe de tijdmachine verdwijnt na te zijn geraakt door de bliksem. Via een 70 jaar oude brief gericht aan hem ontdekt Marty dat door de blikseminslag Doc met de tijdmachine in het jaar 1885 is beland. Samen met de Doc uit 1955 herstelt Marty de tijdmachine die door Doc in 1885 was verstopt in een grot en reist terug naar 1885 om Doc op te halen. Volgt u het nog? Conclusie is; haast is geboden, aangezien Doc over enkele dagen zal worden doodgeschoten. Alles wordt nog ingewikkelder als Doc tot over zijn oren verliefd is geworden op Clara Clayton. Ondanks dat de pre-productie van Part II en Part III tegelijk begon, werd uiteindelijk slechts één scène van Part III opgenomen tijdens de productie van Part II. Net als de eerste twee films, was ook Part III een financieel succes. De opbrengst was weliswaar weer een stapje minder, maar valt met bijna 245 miljoen dollar tegenover een budget van 40 miljoen dollar amper een teleurstelling te noemen. Ondanks dat de film een bevredigend einde geeft aan de trilogie, wordt deze algemeen gezien als de minste van de drie. Eens in de zoveel jaar komt weer die vraag of er nog een vervolg in zit, maar Bob Gale is altijd vrij duidelijk geweest: er mag geen vervolg, geen prequel en geen remake komen. De tijd zal het leren.

Extra’s: Nadat we al flink verwend werden met eerdere uitgaven van de film op dvd en later ook Blu-ray, is ook weer de nodige moeite gestopt in deze 4K release van de trilogie. Het resulteert in het nodige nieuwe bonusmateriaal, dat naast het bonusmateriaal van de eerdere uitgaven te vinden is op deze overvolle release.
· 4K ONLY: The Hollywood Museum Goes Back to the Future: Co-schrijver en producent Bob Gale neemt je voor een uurlange tour langs de vele rekwisieten en herinneringen aan de films.
· 4K ONLY: Back to the Future: The Musical Behind the Scenes: Deze blik achter de schermen geeft een voorproefje van de nieuwe musical, voorzien van een Q&A met de cast en het creatieve team.
· 4K ONLY: An Alternate Future: Lost Audition Tapes: Krijg een beeld op een toekomst die had kunnen zijn, met de auditietapes van nu bekende sterren die auditie deden voor een rol in de film.
· 4K ONLY: Could You Survive The Movies? Back to the Future (19:48) Een speciale afleveringen van deze YouTube-reeks, waarin we een leuk inzicht krijgen over de magie en wetenschap achter het filmmaken.
· Tales From The Future (2:09:45) Een waanzinnig uitgebreide, zesdelige documentaire die alle aspecten van de film bekijkt. Zo worden we meegenomen naar ‘In the Beginning’, ‘Time to Go’, ‘Keeping Time’, ‘Time Flies’, ‘Third Time’s the Charm’ en ‘The Test of Time’. We krijgen een blik op de productionele fases van de film, het componeren van de soundtrack, de uitdagingen die kwamen kijken bij de vervolgfilms en een blik op de culturele impact van de films.
· The Physics of ‘Back to the Future’ (08:25) Een boeiende, maar eigenlijk te korte, featurette met een gesprek met wetenschapper Michio Kaku over hoe het wetenschappelijke deel van de film best realistisch in elkaar steekt.
· Deleted Scenes (17:57) Een zestiental verwijderde scènes, allen voorzien van optioneel commentaar door Bob Gale.
· Michael J. Fox Q & A (10:20) Een leuk gesprek met Fox, waarin hij herinneringen ophaalt aan de films.
· Archival Featurettes (1:36:51) Een achttal oudere documentaires over de films, die op eerdere home entertainment releases te vinden waren.
· Behind The Scenes (27:22) Een reeks archiefmateriaal, waarin we onder andere make-up tests, storyboards, hoverboard-tests en de evolutie van de visuele effecten zien.
· Muziekvideo’s (10:36) De videoclips voor Power of Love, van Huey Lewis and the News, en DoubleBack van ZZ Top.
· Audiocommentaren: Een boeiende en erg informatieve commentaartrack ingesproken door producent Bob Gale en co-producer Neil Canton.
· Back to the Future: The Ride (31:06) Een featurette over de attractie in Universal Studios Japan, en voorheen ook in Universal Studios Florida en Universal Studios Hollywood. We zien videobeelden gemaakt voor de rit, evenals actuele ritbeelden van de attractie.
· Doc Brown Saves the World! (09:38) Een korte film uit 2015, waarin Doc Brown, nu hoofd van Doc Brown Enterprises, de wereld moet redden van een nucleaire ramp die dreigt in het jaar 2045.
· Outatime: Restoring the DeLorean (22:00) Een blik op de restauratie van een van de sleutelelementen van de films. Daarnaast krijgen we ook een leuk inzicht in de historie van de DeLorean zelf.

Back to the Future – The Complete Trilogy 4K is een waanzinnig, overvol en waarschijnlijk nu echt definitief document van een van de beste filmtrilogieën ooit gemaakt! Nadat er eerder al fraaie versies van de trilogie verschenen op dvd en later ook op Blu-ray, lijkt het erop dat men hier echt tegen de max van het bronmateriaal aanloopt. Dat er wederom de moeite wordt gedaan om de release van nieuw bonusmateriaal te voorzien, onderstreept nog maar eens hoe essentieel de films zijn. Wat betreft de films betreft kunnen wij kort zijn; die zijn nog steeds magnifiek, waarbij de films nog steeds staan als een huis, met in het bijzonder natuurlijk de klassieke eerste film. De beeldkwaliteit is werkelijk spatzuiver, waarbij het toch opvallend is dat er wederom een stap wordt gemaakt. En ook qua geluidskwaliteit stelt deze set niet teleur. Met een Dolby Atmos en Dolby Vision weergave zijn de films dan ook voorzien van alle technologische hoogstandjes. Het moge duidelijk zijn dat deze Back to the Future – The Complete Trilogy 4K klaar is voor de toekomst!

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

19 oktober, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer