Bad Boys for Life 4K

Informatie

RegieAdil El Arbi & Bilall Fallah
Jaartal2020
Releasedatum10-06-2020
Speelduur124 minuten
DistributeurSony Home Entertainment
CastWill Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens, Alexander Ludwig, Charles Melton, Paola Nunez, Derrick Gilbert, Kate Del Castillo, Nicky Jam & Joe Pantoliano

Na meer dan vijfentwintig jaar trouwe dienst zijn detectives Marcus Burnett en Mike Lowrey nog altijd elkaars partners. De komst van de eerste kleinzoon voor Marcus maakt aan dat partnerschap echter een einde als Marcus besluit dat het genoeg is geweest en tijd is om met pensioen te gaan. Lowrey daarentegen is nog lang niet klaar met het vangen van criminelen en zet zijn strijd tegen de criminaliteit alleen voort. Toch zorgt een schim uit het verleden ervoor dat Mike de hulp moet inroepen van zijn voormalige partner: de enige persoon met wie hij deze zaak tot een succesvol einde kan brengen. Een zaak van jaren geleden tegen een Mexicaans drugkartel duikt namelijk weer de kop op als blijkt dat alle betrokkenen van toen één voor één worden vermoord en Mike de laatste is op die lijst. Samen starten ze het onderzoek om de dader op te sporen, maar al snel blijkt dat er meer speelt dan een simpele wraakactie en het verleden van Mike wel eens de sleutel kan zijn tot een succesvolle afronding.

Hoofdrolspelers die niet meer wilden, een scrip dat maar geen goedkeuring kon dragen en regisseurs die om creatieve meningsverschillen opstapten. Nee, erg makkelijk tot stand kwam de derde Bad Boys film niet als vervolg op de tegenvallende sequel uit 2008. Toch lukte het zowaar om alle koppen weer bij elkaar te krijgen al zijn er wel wat belangrijke kopstukken vervangen. Ditmaal dus geen Michael Bay (Transformers) in de regiestoel, maar het Belgische duo Adil El Arbi en Bilall Fallah die met de film Patser dusdanig veel indruk wisten te maken op producent Jerry Bruckheimer (in de jaren ’90 verantwoordelijk voor zowat iedere actievolle blockbuster) dat hij ze een nieuwe Bad Boys-film toevertrouwde. Een gok? Wellicht, maar wel eentje die bijzonder goed weet uit te pakken.

Mike Lowrey, nog even enthousiast gespeeld door Will Smith, schuurt vanaf de eerste seconde van de film door de zonnige straten van Miami op een manier alsof er niks is veranderd sinds de jaren ’90. Nog steeds een veel te dure sportwagen, nog steeds onmogelijk bochten en remwerk en nog steeds voorzien van gekibbel met mede-hoofdrolspeler Martin Lawrence als partner Marcus Burnett. Wat dat betreft is het al vanaf de eerste spectaculaire minuten duidelijk dat Deze buddy-movie in meer dan prima handen is van onze Belgische vrienden. Als kijker wordt je meteen in een wereld gezogen die in de jaren ’90 ook al zo lekker aanvoelde. Bad Boys for Life belooft al snel geen ingewikkelde plottwist of andere moeilijke randjes, maar vooral heel veel spektakel op een manier zoals we daar jaren geleden keer op keer van konden genieten.

Toch is het klaarblijkelijk niet te voorkomen om de film met een cliché uit de startblokken te laten vliegen. Marcus Burnett is klaar met al het stoere gestunt tegen criminelen en vindt het allemaal wel welletjes. Partner Lowrey uiteraard niet en dus staan de twee vrienden voor het eerst met de ruggen tegen elkaar. En dus geen “Ride together, Die together” of “Bad Boys for Life” meer. Of toch wel? Natuurlijk wel! Want de twee vrienden kunnen uiteraard niet zonder elkaar en dus moet eer toch weer worden samengewerkt om beiden heelhuids de eindstreep te kunnen halen. Dat de schrijvers daarbij het verleden van Mike Lowrey gebruiken als kapstok om de twee partners toch weer te laten samenwerken is een meer dan prima vondst om de film eveneens van een onderhoudend verhaal te kunnen voorzien.

Maar laten we eerlijk zijn: Een derde Bad Boys kijken we niet voor een prachtige verhaallijn, maar vooral voor een hoop kleurrijk actiespektakel dat ons met weemoed doet terugdenken aan het actiegeweld uit de jaren ’90. En precies in dat is waar Bad Boys for Life weet uit te blinken. Adil El Arbi en Bilall Fallah weten precies de juiste snaar te raken en de boel eigenlijk op een net zo vermakelijke en enthousiaste manier te presenteren als Michael Bay dat deed in 1995 met de eerste Bad Boys-film. Bad Boys for Life is zonder enige twijfel een heel stuk beter dan het vorige vervolg en doet zelfs uitkijken naar meer. En aan de suggestieve scene tijdens de aftiteling te zien denken de makers er net zo over. De slogan luidt tenslotte niet voor niks: “Bad Boys for Life!”

Extra’s: Op de 4K-schijf van Bad Boys for Life zijn geen extra’s te vinden, maar door de toevoeging van de Blu-ray-schijf in deze uitgave kan de liefhebber toch zijn hart ophalen met een hele rits aan leuke toevoegingen.
· Deleted Scenes (08:11) Een zevental verwijderde scènes; Mike and Rita in Kitchen, Mike and Rita in Elevator, Spa Receptionist, Rita in the Rain, Returning to the Police Station, Getting into Zillion en Armando and Isabel in Mirror. Daarnaast ook nog een alternatief einde; Terrace Showdown.
· Outtakes & Bloopers (02:47) De welbekende compilatie van bloopers op de set..
· Ride or Die: Making Bad Boys for Life (13:51) Een making of zoals je die mag verwachten. Natuurlijk richt deze zich op de chemie tussen Smith en Lawrence, maar ook op het verhaal, de actie en humor in de film en de regisseur Adil El Arbi en Bilall Fallah.
· It’s About Damn Time (06:44) Een terug op de franchise die alweer een kwart eeuw geleden begon. Uiteraard zien we interviews met cast en crew en favoriete momenten voorbij komen.
· Partners in Crime (16:19) Een driedelige feature; Bad Boys Meet Good Kids (6:30), The Bad Guys of Bad Boys (5:53) en Behind the Lens with Directors Adil & Bilall (3:56). Het is een mooie aanvulling op de bovenstaande making of, maar anderzijds ook vooral meer van hetzelfde.
· Epic Stunts (09:12) Een ontleding van enkele van de spannendste momenten uit de film.
· Easter Eggs (06:38) Wellicht niet zo leuk als zelf spotten, maar een compilatie met knipogen naar de eerste twee films.
· Stephen A. Smith Audition (01:20) De beroemde casting van een sportpersoonlijkheid, die Smith en Lawrence tegenover zich krijgt.

Bad Boys for Life 4K weet hetzelfde enthousiasme en vermaak uit te stralen als het origineel uit 1995. Het Belgische regie-duo Adil El Arbi en Bilall Fallah weet ogenschijnlijk precies hoe je een actievehikel uit de jaren ’90 moet vertalen naar de huidige tijdsgeest zonder afbreuk te doen aan de grootste pijlers van de filmreeks. Eigenlijk is er bijzonder weinig veranderd ten opzichte van het origineel en blijkt de formule van toen ook anno 2020 nog meer dan prima te werken. Wederom knalt de film uit zijn voegen van het actiegeweld, maar omdat het allemaal zo plezierig in beeld wordt gebracht valt er eigenlijk bijzonder weinig te klagen. Misschien is een titel als Bad Boys for Life juist precies dat type film dat we in deze tijden zo hard nodig hebben. En daar is eigenlijk weinig mis mee.

Met dank aan Sony Pictures Releasing en Weber Shandwick voor de Video On Demand link.

7 juni, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer