Bad Boys For Life

Informatie

RegieAdil El Arbi en Bilall Fallah
Jaartal2020
Releasedatum23-01-2020
Speelduur124 minuten
DistributeurSony Pictures Releasing
CastWill Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens, Alexander Ludwig, Charles Melton, Paola Nunez, Derrick Gilbert, Kate Del Castillo, Nicky Jam en Joe Pantoliano

Vlak na de geboorte van zijn kleinzoon licht agent Marcus Burnett zijn partner Mike Lowrey in over zijn voornemens om met pensioen te gaan, iets wat bepaald niet enthousiast ontvangen wordt door Mike. Aan alle feestet niets midden op straat wordt neergeschoten. De dader, ene Armando, hielp onlangs zijn moeder Isabel Aretas te ontsnappen uit de gevangenis, waarna zij opdracht gaf om de verantwoordelijk voor de val van het Aretas kartel te liquideren. Terwijl Mike zich richt op zijn revalidatie worden in een tijdsbestek van zes maanden alle andere verantwoordelijken omgelegd. Eenmaal weer op de been verwacht Mike dat Marcus hem helpt om de dader te pakken, maar die houdt vast aan zijn voornemens zeker na de belofte die hij deed in een gebed tot God om nooit meer geweld te gebruiken als zijn partner de aanslag zou overleven.

Niet alleen was Bad Boys in 1995 een van de meest succesvolle actiefilms van dat jaar, ook was de film het speelfilmdebuut van regisseur Michael Bay en dat van acteurs Will Smith en Martin Lawrence, die beide tot op dat moment alleen bekend waren van tv-series, respectievelijk The Fresh Prince of Bel-Air en Martin. Ondanks dat de geruchten zo eens in de zoveel tijd de kop op staken, bleef een derde film lang uit. Een van de redenen zou het kostenplaatje zijn, iets dat toch een minder risico was geweest als de film snel na de tweede film was verschenen. De beide films waren immers financieel behoorlijk succesvol. Na jaren van gesteggel is de film er nu toch, waarbij dit keer niet Bay, maar Belgen Adil El Arbi en Bilall Fallah aan het roer staan. Bay lijkt overigens wel zijn goedkeuring te hebben gegeven, aangezien hij in een veredelde cameo even in de film is te zien. En zijn kindje blijkt al snel in goede handen bij de Belgen, want zij houden Bays’ visie in stand en leveren een film af met de kenmerkende snelle, visueel overdonderende stijl die de franchise kenmerkt.

Het is niet het enige dat hetzelfde is gebleven, want uiteraard keren Will Smith en Martin Lawrence ook weer terug als de immer kibbelende vrienden voor het leven Marcus Burnett en Mike Lowrey. Andere bekende gezichten die terugkeren zijn Joe Pantoliano, als hun leidinggevende Captain Howard, en Theresa Randle als de veelal hoofdschuddende vrouw van Marcus. Voor een frisse wind zorgen Vanessa Hudgens, Paola Nuñez en Vikings acteur Alexander Ludwig als leden van het nieuwe team. Verder is alles natuurlijk vooral weer een kapstok is voor de nodige fraai gepresenteerde actie. Toch heeft het verhaal dit keer wel een iets andere inslag. Aan de basis van alles staat namelijk een zaak van voordat Marcus en Mike partners werden. Mike was destijds undercover en uiteindelijk medeverantwoordelijk dat het Aretas kartel ten val werd gebracht. Het hoofd van het kartel is echter overleden in de gevangenis en zijn vrouw, die net ontsnapt is, zweert wraak op de daders. En laat Mike nou net de laatst overgebleven naam op de hitlist zijn, met wie zij bovendien een persoonlijk appeltje heeft te schillen.

Voor wie de vrees had dat de ‘Bad Boys For Life’ ondertussen flink over hun houdbaarheidsdatum zou zijn geraakt is er goed nieuws; deze derde film is namelijk een stuk sterker dan het toch wat tegenvallende, en vooral veel te lange, tweede deel en blijft zelfs overeind naast de toch alweer 25 jaar oude eerste film. En waar Martin Lawrence duidelijke en paar extra kilo’s met zich meezeult, lijkt collega Will Smith het eeuwige leven te hebben. Vast staat is dat beide heren, vooral ook ingegeven door hun chemie, aan charme niks hebben ingeboet. Samen met de flitsende montage, vlotte soundtrack en heerlijke actie is deze Bad Boys For Life daarmee toch wel een van de eerste verrassingen van dit filmjaar te noemen. Belangrijkste bij de film is toch vooral dat alle betrokkenen nergens het doel lijken te hebben gesteld om het actiegenre opnieuw uit te vinden. Het blijkt een verstandig besluit, dat heeft geleid tot heerlijk kijkvoer met fijne en geslaagde humor.

Bad Boys For Life is tegen alle verwachtingen in een heerlijke actiefilm die met behulp van de charma van zijn twee sterren zorgt voor een fijn eind aan de lange winterslaap van de franchise. Realistisch is het allerminste en ook vernieuwend is het allemaal niet, we zien zelfs wat crowdpleasers voorbij komen, maar het blijkt de enige gekozen juiste benadering. Naast het feit dat weer hardop gedroomd mag worden van een vierde film, is het vooral een triomf voor de Belgen Adil El Arbi en Bilall Fallah, die nu dit kunstje mogen gaan herhalen door ook Beverly Hills Cop nieuw leven in te gaan blazen. Of ze ook op dit succes mogen gaan voortborduren voor een vierde film blijft voorlopig nog maar de vraag, maar een blik op wat beelden voor de credits aan het eind van de film verraden wel dat de intentie voor de geliefde personages er nog steeds is. Vooralsnog zal alles vooral afhangen van het financiële succes van deze film. Aan de film zelf zal het niet liggen in elk geval.

23 januari, 2020

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e218b2612f97_selected-products" products="9200000048002000,9200000092982593,9200000094807034,1002004006288578,1002004011359029" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer