Bankier van het Verzet

Informatie

RegieJoram Lürsen
Jaartal2018
Releasedatum07-09-2018
Speelduur123 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastBarry Atsma, Jacob Derwig, Pierre Bokma, Fockeline Ouwerkerk, Raymond Thiry, Matteo van der Grijn en Jaap Spijkers

Als bankier Walraven van Hal een aanbod krijgt om zijn financiële contacten aan te wenden om zo het verzet te financieren twijfelt hij in eerste instantie. Toch besluit hij al snel iets te willen doen om de Duitse bezetters uit het land te krijgen. Samen met zijn broer Gijs zet Wally een zeer succesvolle constructie op. Al snel blijkt deze niet toereikend meer en bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Het is een riskante onderneming, want hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten.

Bankier van het Verzet is een thriller van de hand van Joram Lürsen, die na een verleden in televisieseries en succesvolle romkom’s twee jaar geleden het indrukwekkende Publieke Werken afleverde. Hij heeft hiermee de lat behoorlijk hoog gelegd. Voor deze film baseert hij zich op het waargebeurde verhaal van de verzetsstrijders en broers van Hall. Het verhaal is niet heel bekend, maar juist daarom erg geschikt om naar het scherm te vertalen. Toch is het wel weer een film van eigen bodem die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk heeft dit veel mooie producties opgeleverd, maar juist hierdoor is ook een vergelijk makkelijk te maken. De cijfers spreken echter voor zich. Zo wist de film al na tien dagen de status van Gouden Film te bereiken en was binnen vijf weken reeds de grens van 300.000 bezoekers gepasseerd.

De film kan rekenen op een talentvolle cast, met acteurs die behoren tot de beste van Nederland. Toch zijn het wel steeds diezelfde namen die opduiken. Zo zien we Barry Atsman als Walraven van Hall. Zijn aanwezigheid in vrijwel iedere grote Nederlandse productie kan mensen misschien tegenstaan, maar toch bewijst hij hier opnieuw dat het niet zomaar is dat hij zoveel te zien is. Zijn broer Gijs wordt gespeeld door een eveneens sterk spelende Jacob Derwig, met wie Lürsen eerder samenwerkte voor Publieke Werken. Toch is het Pierre Bokma die de show steelt als NSB-leider Rost van Tonningen, zowel in spraak als voorkomen is de gelijkenis treffend. Het zorgt voor een prima fundering van deze film, waarbij ook de kleinere rollen goed gecast zijn. Zo krijgen ook Fockeline Ouwerkerk en Raymond Thiry alle ruimte om te schitteren.

Hoewel de film gebracht wordt als verfilming van een waargebeurd verhaal, verschaffen de makers zich her en der wat creatieve vrijheden. Zo is er wat meer geweld toegevoegd en wordt het personage van Gijs wat negatiever neergezet ten opzichte van de verzetsdaden dan hij in werkelijkheid was. Ook is het wantrouwen van Rost van Tonningen onjuist, sterker nog, in werkelijkheid wist hij niets van een zekere ‘van Tuyl’. Het zijn incorrectheden die het vermaak dienen, al zal het een doorn in het oog zijn van iemand die hoopt op een historisch accurate film. Daarnaast moet gezegd worden dat de film bij tijd en wijlen behoorlijk traag is en het verhaal verder weinig verrassingen biedt. Wel is de aankleding tot in de puntjes verzorgt, zoals je eigenlijk ook mag verwachten, wat zorgt voor een treffend tijdsbeeld. Het maakt Bankier van het Verzet tot een verzorgde thriller, die helaas vooral verhaaltechnisch wat mist om echt uit te blinken.

Extra’s: Ondanks het grote succes van de film is er weinig ruimte gemaakt om de Blu-ray release van bonusmateriaal te voorzien. De twee extra’s bieden overigens kwaliteit, al had een begeleidende voice-over wellicht in nog wat meer informatie kunnen voorzien.
· Visual Effects Break Down (02:29) Een korte maar erg gave featurette, waarin we een goed beeld krijgen met wat er, zelfs bij Nederlandse producties, tegenwoordig allemaal mogelijk is met een computer. Eerder zagen we een soortgelijke feature bij Publieke Werken en Lürsen en zijn team bewijzen nog maar eens dat zij dit soort aanvullingen tot in de perfectie beheersen.
· Deleted Scenes (06:47) Een verzameling verwijderde scènes, helaas zonder enige toelichting betreft waarom deze geschrapt zijn.

Bankier van het Verzet is opnieuw een goed gemaakte film van eigen bodem die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na het ambitieuze Publieke Werken toont regisseur Lürsen dat hij het in zich heeft om kwaliteit op vele vlakken te bundelen en dat te laten resulteren in een film van een kaliber dat we in ons land helaas te weinig zien. Met name de talentvolle cast en de prachtige aankleding krijgen alle ruimte om te schitteren. Toch kunnen we niet ontkennen dat de film historisch gezien niet helemaal accuraat is en het verhaal vrij traag is in de opbouw en weinig verrassingen kent. Toch is het een interessant en vrij onbekend stukje oorlogsgeschiedenis dat ons hier voorgeschoteld wordt.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

6 september, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b8ba36a83597_selected-products" products="9200000086946644,9200000088076896" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer