Banshee – seizoen 4

Informatie

RegieOC Madsen, Everardo Gout, Loni Peristere en Jonathan Tropper
Jaartal2016
Releasedatum12-10-2016
Speelduur392 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment
CastAnthony Starr, Ivana Miličević, Ulrich Thomsen, Frankie Faison, Hoon Lee en Matt Servitto

Twee jaar na de dramatische confrontatie, waarbij Gordon het leven liet en Job ontvoerd werd, leeft Hood als kluizenaar in een hut in een bos. Nadat Hood zijn ontslag had ingediend, werd Brock gepromoveerd tot sheriff van Banshee. Brock lokaliseert Hood en verteld hem dat Rebecca Bowman, het nichtje van Kai Proctor, op gruwelijke wijze is vermoord. Rebecca is het derde vrouwelijke slachtoffer in Banshee in korte tijd, veroorzaakt door een seriemoordenaar die er lugubere rituelen op na lijkt te houden. Ondertussen is Kai Proctor benoemd tot burgemeester van Banshee en heeft hij een dubieus partnerschap opgezet met een bende neonazi’s onder leiding van Calvin Bunker. Zijn tot politieagent bekeerde broer Kurt Bunker blijkt een affaire met Calvins vrouw te hebben. Carrie is de voogdij over Deva kwijtgeraakt en fungeert snachts in het geheim als burgerwacht tegen Proctor’s criminele syndicaat.

Kort na de uitzending van het derde seizoen werd een vierde en tevens laatste seizoen van Banshee aangekondigd. Het productieteam, onder leiding van bedenkers Jonathan Tropper en David Schickler vonden dat het verhaal over de nep sheriff Lucas Hood tot een eind was gekomen. De serie werd dus niet geannuleerd door tv-station Cinemax, maar bewust vanuit een creatief oogpunt beëindigd. Tropper benadrukte dat ze nog wel getwijfeld hebben over een vijfde seizoen maar eigenlijk vanaf de start van de serie al niet de intentie hadden om er een langlopende show van te maken. Voor het Amerikaanse betaalde tv-station Cinemax, dat een zusterkanaal van HBO is, was Banshee samen met The Knick de best bekeken en meest populaire serie. Het laatste seizoen werd tevens in het aantal afleveringen teruggebracht van tien naar acht stuks.

De grootste kracht achter het succes van de serie is dat Banshee exact weet wat voor soort show het is, en nooit gepretendeerd heeft meer te zijn dan dat. Een over-the-top met actie en bruut geweld doordrenkte serie die boeiend en intens is, maar niet serieus genomen kan en mag worden. Dit uitgangspunt werd vrijwel direct duidelijk nadat het eerste seizoen werd uitgebracht. Seizoen twee trok die lijn op dezelfde weg door, maar het derde seizoen begon een herhalingsoefening te worden met nog meer absurditeit dan voorheen. Trouwe kijkers van de serie zijn niet op zoek naar subtiliteit met diepgaande verhaallijnen en kwalitatief schrijfwerk. Geen emotionele betrokkenheid of inlevingsvermogen van een karakter, omdat dat simpelweg onmogelijk is. Een clichématige achtbaanrit vol met absurde personages, knallende actie en een grote dosis geweld, dat is Banshee in een notendop.

In seizoen vier staat er buiten de primaire badguy, de Amish gangster Kai Proctor (Ulrich Thomsen), een nieuwe centraal. Ditmaal een met hoorns geïmplanteerde Satan aanbidder, die het voorzien heeft op jonge vrouwen en niet zou misstaan in een willekeurige Hannibal aflevering. De verhaallijn heeft een tijdsprong van twee jaar gemaakt sinds de ontvoering van Job (Hoon Lee), en verrassend genoeg is de zoektocht door Hood en Carrie niet waar het seizoen mee opent. De brute moord op Rebecca Bowman (Lili Simmons) staat centraal en wordt er in flashbacks getoond wat er precies gebeurd is. Brock (Matt Servitto) volgt de bewijzen die hem leiden naar Hood, al is hier natuurlijk nooit enige twijfel over. Hood gaat zelf op zoek naar de moordenaar, en krijgt hierbij hulp van de aan crack verslaafde FBI agent Veronica Dawson (Eliza Dushku). Het vierde seizoen is een samensmelting van alle voorgaande Banshee ingrediënten en een waardig slot van de serie.

Extra’s:
Banshee Origins: (26:09) Een blik op de geschiedenis van Banshee. Handig voor kijkers die niet bekend zijn met de serie, of als je even wilt terugblikken.
Zoomed In: (18:05) Op iedere dvd schijf worden de specifieke afleveringen uitgelicht door cast en crew.
Audio Commentary: Iedere aflevering bevat audio commentaar van de betreffende regisseur en het productieteam.
Deleted Scenes: Diverse verwijderde scenes die zich per aflevering op de betreffende dvd bevinden.

Het vierde seizoen van Banshee betekent direct het einde van de serie. Netwerkzender Cinemax had vast nog wel vooruit gewild met de serie, maar het creatieve team vond het genoeg geweest. Uiteindelijk lijkt dit ook de beste keus te zijn. Niets ten nadeel van het vierde seizoen of de drie voorgaande, maar de houdbaarheidsdatum van een dergelijke genreserie is nou eenmaal beperkt. Banshee heeft zich nergens echt in ontwikkeld door de seizoenen heen, maar heeft dat ook niet nodig gehad. Vanaf de start is het één grote dollemansrit geweest met een variërend scala aan karakters en een overvloed aan actie en geweld. Het slotseizoen is even zo over-the-top, absurdistisch en bruut als we gewend zijn en verwacht mag worden.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

14 oktober, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer